Miho Kajioka presenteert haar poëtische en suggestieve snapshots in Antwerpen

IBASHO presenteert de tweede solotentoonstelling in de galerie van de Japanse fotografe Miho Kajioka.

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een catastrofale tsunami en een nucleaire ramp. Op dat moment werkte Kajioka als journalist voor TV-nieuws. Ze bezocht het gebied voor het eerst een dag na de ramp, niet als kunstenaar maar als journalist.

Toen Kajioka net na de tsunami een aantal weken in het gebied rond Fukushima werkte en veel intense en zware verhalen versloeg, vond ze ook een beetje schoonheid, liefde en humor die ze in het normale, dagelijkse leven niet zou hebben opgemerkt. Voor haar voelde het als hoop en dat wilde ze delen, niet door tv-documentaires te maken, maar door kunst te maken.

In Fukushima vond Kajioka haar stem als kunstenaar toen ze zich dat beeld in haar hoofd bleef herinneren van die prachtige pauwen te midden van alle verwoesting. Vanaf dat moment besloot ze zich te richten op het maken van kunstwerken die laten zien dat schoonheid in kleine dingen te vinden is.

Kajioka's artistieke praktijk is voornamelijk gebaseerd op snapshots; ze draagt haar camera overal mee naartoe en neemt intuïtief foto's van alles wat ze interessant vindt. Deze verzamelde beelden dienen als basismateriaal voor haar werk in de donkere kamer, waar ze haar poëtische en suggestieve beeldobjecten creëert via uitgebreide, alternatieve afdrukmethoden. Kajioka beschouwt zichzelf meer als schilder/tekenaar dan als fotograaf. Zij vindt dat fotografische technieken haar helpen om werken te creëren die haar artistieke visie volledig tot uitdrukking brengen. De gerichte, creatieve en respectvolle manier waarop zij het medium fotografie gebruikt om haar werken te creëren lijkt te passen in de traditie van de Japanse kunst die gekenmerkt wordt door het specifiek Japanse gevoel voor schoonheid van het onvolmaakte, vergankelijke en onvolledige, wabi-sabi. ​

De tentoonstelling '... and yes, I still hear the peacocks' dient niet alleen als overzicht van Kajioka's carrière sinds zij in 2011 haar richting als kunstenaar vond, maar toont ook haar toekomstige richting met haar nieuwste werken in verschillende vormen en kleuren.


De tentoonstelling ‘… and yes, I still hear the peacocks’ van Miho Kajioka loopt van 21 mei 2023 bij IBASHO Gallery (Tolstraat 67, 2000 Antwerpen).

https://ibashogallery.com


Beelden
Download h-res beelden
hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.