Middernacht & Alexander bij Barbé-Urbain Gallery

Barbé-Urbain Gallery in Gent presenteert vanaf 1 februari een solotentoonstelling van het Belgisch- Nederlandse kunstenaarsduo Middernacht & Alexander. De tentoonstelling, getiteld Am I Ready Now?, houdt de bezoekers een spiegel voor aan de hand van gelaagde portretfoto’s in zelfgemaakte kaders, gewaagde installaties uit glas en minimalistische sculpturen uit rubber. 

Sofie Middernacht (°1985, Aalst) en Maarten Alexander (°1990, Rotterdam) werkten de afgelopen jaren vanuit Londen aan een succesvolle carrière als fotografenduo. In hun eigen, extravagante stijl werken ze voor magazines als Wallpaper* en voor modehuizen als Gucci en Rick Owens. Sinds 2016 komen ze naar buiten als kunstenaarsduo waarbij ze de grenzen van het medium fotografie weten te overstijgen door het combineren van een consequent inhoudelijk karakter met een veelzijdig gebruik van verschillende materialen. Zo begeeft hun werk zich op het kruispunt van ruimtelijke installatie, fotografie en beeldhouwkunst.

Met een langdurige interesse in de ongemakkelijke relatie tussen intimiteit en voyeurisme zijn Middernacht & Alexander perfect in staat om de psychologische aspecten van de portretfotografie te onderzoeken. Ze staan stil bij hoe we naar onszelf, naar anderen en naar kunstwerken kijken. Perceptie is het codewoord.

Hun vernieuwingen van het medium, zoals het gelaagd maken van semi-transparante afdrukken met nieuwe materialen zoal acetaat en hars, en hun constante zoektocht naar nieuwe presentatiemodellen zorgen voor conceptuele en materieel-complexe kunstwerken met een unieke esthetiek. Het uiteindelijke resultaat - de tentoonstelling - is een participatieve ervaring. De werken bestaan niet zonder publiek, maar zijn een wisselwerking met de toeschouwers, een dialoog. 

Net als de tentoonstellingen Vulnerable Dimensions (2017) en Like Today But More Like Forever (2018, beiden bij Ingrid Deuss Gallery) koppelen ze met Am I Ready Now? het psychologische en communicatieve aan zorgvuldig geselecteerd materiaal dat het geheel onderbouwd. Waar er bij vorig werk gekeken werd naar hoe het communicatieve op psychologisch vlak verloopt via relaties tussen personen, keren ze ditmaal de blik naar binnen. 

De tentoonstelling bij Barbé-Urbain Gallery combineert verschillende technieken en materialen en kan gezien worden als een totaalinstallatie. Een veelheid aan banale materialen - plastic, rubber, glas, epoxy - vormt het vertrekpunt voor de werken die nu eens doen denken aan fotografie, dan weer aan minimalistische sculpturen of grootschalige visuele ingrepen in de ruimte. 

De kern van de expo wordt gevormd door de reeks Am I Ready Now?, een serie waar het duo naar de idee van het ‘zelf' kijkt. De werken bestaan uit 7 verschillende afdrukken van het portret van eenzelfde persoon, in lagen over elkaar geplaatst. Elk werk uit de reeks is opgebouwd uit dezelfde portretten, van dezelfde persoon, maar in een andere volgorde. De portretten - die doen denken aan die van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas - hebben iets onbeduidends en tegelijk indringend. Elke afdruk heeft een zeer lage dichtheid, waardoor het nodig is om gelaagd te zijn om een gezicht te kunnen zien. 

Het resultaat is een reeks beelden die de manier bevraagt waarop we onszelf voorstellen en hoe we denken dat anderen ons percipiëren. Vragen die opkomen zijn of het eigen idee wel klopt en of mensen het er mee eens zijn. Heeft het veranderen van je uiterlijk ooit het resultaat dat je wilt? Zal je ooit tevreden zijn, of heb je het gevoel dat je compleet bent? Zien anderen je zoals jij dat wilt of komen ze tot een andere conclusie? En wanneer je deze perceptie bewust wilt aanpassen, heeft dat het gewenste effect? Zal je ooit tevreden zijn, of compleet voelen? 

Middernacht & Alexander
Am I Ready Now?
01.02 - 08.03.2020
Opening : Zaterdag 1 februari, 17u - 22u

Barbé-Urbain Gallery
Penitentenstraat 29,
9000 Gent
www.barbe-urbain.com

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.