Meubelmeester Casimir gaat in zee met INDERA voor zijn nieuwste collectie Folded

De Belgische meubelmeester Casimir brengt voor het eerst een collectie uit in samenwerking met een meubelfabrikant. Voor de collectie Folded - die vanaf half november verkrijgbaar is - ging hij een samenwerking aan met INDERA ateliers, deel van Mecam Group, de grootste zitmeubelfabrikant in de Benelux.

Al meer dan drie decennia creëert conceptueel meubelmeester Casimir ambachtelijke meubelstukken, gekenmerkt door zuivere ontwerpen in massief hout. Dat deed hij tot op vandaag - eigenwijs en veeleisend als hij is - steeds in eigen ateliers en naam.

Nu geeft hij voor het eerst de realisatie van zijn ontwerpen uit handen. Voor INDERA ontwierp Casimir zeven kleine meubelen die allen rond de sofa - de specialisatie van Indera - kunnen gebruikt worden. De collectie kreeg de naam Folded mee, verwijzend naar de Japanse origami vouwkunst waar Casimir zich op baseerde. 

Casimir liet voor elk stuk een massief eiken plank omvouwen tot een meubel. Het zijn stuk voor stuk meubelklassiekers die we terugvinden in haast elk interieur - een tijdschrifthouder, een bijzettafel, een salontafel, een rekje - , maar die door de vouwtechniek en zijn bijzonder boeiende vormen en een uitgekiend lijnenspel van de natuurlijke houtnerven een nieuwe dimensie krijgen.

De meubelstukken, die je ook objecten zou kunnen noemen, zijn heel complementair met zowel de zitmeubel collectie van Indera als met de zuivere Casimir interieurlijn. Het zijn robuuste stukken in massieve eik die uitblinken in eenvoud en kwaliteit.

Casimir en INDERA, beide 100% Belgische producenten, delen eenzelfde filosofie waarbij lokaal, duurzaam, ecologisch en ethisch de codewoorden zijn, en vonden elkaar daarnaast ook in hun zucht naar perfectie en liefde voor hoogwaardige materialen.

“Het vakmanschap in de productie van sofa’s en de liefde voor het vak wordt bij INDERA van generatie op generatie doorgegeven. De samenwerking met ambachtelijke meubelmeester Casimir is dan ook een perfecte match.”
— INDERA
“Deze samenwerking getuigt dat het nog steeds mogelijk is 100% Belgisch en ethisch te produceren. Indera had de kennis en ambachtslui ervoor ook nog steeds in eigen ateliers. Dat toont zich ook in het resultaat van de eerste collectie Folded; alle stukken worden gebouwd volgens de regels van de kunst, en zijn daardoor gelijk oerdegelijk en zeer ecologisch.
— Casimir

DE 7 CREATIES

 1. Folded side 
  Casimirs interpretatie van de bekende bijzettafeltjes die decennia lang de Vlaamse huiskamers beheersten.
 2. Folded plank
  De tijdschriften- en boekenhouder kreeg een massieve facelift. Dit meubel komt in linkse en rechtse uitvoering.
 3. Folded bench
  Combineerbaar met een zetel of lage tafel, bruikbaar als bank of legvlak. In lange en korte, linkse en rechtse versie verkrijgbaar. 
 4. Folded table
  De robuuste, no nonsense salontafel die oogt als een losse combinatie, maar één geheel vormt. Verkrijgbaar in linkse en rechtse versie. 
 5. Folded combi 
  Een dynamische lage tafel, die is samengesteld uit diverse losse elementen. 
 6. Folded console 
  Een uitbreiding van de bench, met twee legplanken boven elkaar. Verkrijgbaar in linkse en rechtse versie. 
 7. Folded rack 
  De extended version van bench en rack met vier legplanken. In hoge en lage, linkse en rechtse versie verkrijgbaar. 

Verkrijgbaar bij de Indera verdelers vanaf 15 november.
Prijzen tussen €455 en €2.475.


INDERA – Belgisch design van topkwaliteit 

Het vakmanschap in de productie van sofa’s en de liefde voor het vak wordt bij INDERA van generatie op generatie doorgegeven. INDERA is onderdeel van de Mecam-group, een Belgisch familiebedrijf dat al meer dan 40 jaar hoogwaardig zitmeubilair produceert in Dilsen-Stokkem (België). De meest ervaren meubelbouwers maken gebruik van handwerktechnieken en houtbewerking waarbij alleen de beste materialen worden gebruikt. Al de stof- en lederkwaliteiten worden intern nagetest op lichtechtheid, pilling en slijtweerstand.

https://www.indera.be


CASIMIR

Casimir (°1966, Koersel) werkt al meer dan 30 jaar als meubelmeester op de grens tussen object en meubel, tussen ambacht en poëzie. Hij werkt voornamelijk met massief hout, een duurzaam, authentiek en eerlijk materiaal. Naast esthetiek zijn duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en eenvoud belangrijke begrippen binnen zijn praktijk. Hij won verscheidene awards, waaronder de Henry van de Velde Award in 2000 en de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving in 2004.

https://www.casimir.be


BEELDEN

Download beelden hier.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.