memymom presenteert 'Home Game' in Botanique

27.05 – 01.08.2021

Botanique in Brussel presenteert vanaf 27 mei de grote overzichtstentoonstelling Home Game van het Belgische kunstenaarsduo memymom. memymom is het moeder-dochterduo Lisa De Boeck en Marilène Coolens dat bekend werd door hun intieme familiearchief van analoge foto’s waarbij rollenspel en geënsceneerde moeder-dochter taferelen centraal staan.

In de loop der jaren ontwikkelden deze geënsceneerde droomportretten zich tot een mature conversatie die gaat over metamorfose, persoonlijke identiteit en de moeder-dochterrelatie, maar die tegelijk evolueerde tot een pleidooi voor sensuele analyse en tragische romantiek.

Het is de eerste keer dat Brussel, de thuisstad van het duo, de locatie vormt voor een grote overzichtstentoonstelling van het duo. Home Game toont niet alleen een overzicht van eerder werk, maar ook heel wat nieuw en nooit eerder getoond werk. Het is met meer dan 220 werken vanaf 1990 tot nu, een ruimere en compleet herdachte voortzetting van de tentoonstelling die eerder te zien was in het Musée de la Photographie in Charleroi (09.2018 – 01.2019).

Hedendaagse archetypen

De beelden in de tentoonstelling tonen een divers gezelschap van protagonisten die verschillende rollen vertolken in het sensuele en mysterieuze universum van memymom. ​ Maar memymom gaat nog een stap verder. Diep onder de indruk van politieke tendenzen die een grotere onrechtvaardigheid en repressie in de hand dreigen te werken, roept het duo op tot engagement en verzet. Vanuit een honger naar mededogen spreekt het nieuwe werk de toeschouwer zeer persoonlijk aan. Daarvoor creëert het duo hedendaagse archetypen in een eigenzinnige iconografie.

Centraal staat de fascinerende symbiose van de twee kunstenaars, die even belangrijk is bij het bedenken als het creëren van de werken. Nagenoeg alles doen de twee autodidacten zelf: fotografie, het zoeken naar sets en locaties, casting, styling, belichting en nabewerking.

Een minder zorgeloze realiteit

De museumzaal van Botanique leent zich uitstekend tot de scenografie van deze tentoonstelling, waarbij de bezoeker beneden begint bij het recentste hoofdstuk, Somewhere Under the Rainbow (2016-2021), die uit de vorige reeksen vloeide en waarbij de beelden iconografisch en inhoudelijk nog gelaagder en kritischer zijn. Er wordt verwezen naar Marilènes voorgeschiedenis en bepaalde beelden functioneren als flashbacks naar beelden uit eerdere fasen. Op de galerijen boven volgt in een secure terugblik The Digital Decade (2010-2015), waarin niet langer analoog gewerkt werd. De beelden werden digitaal gemaakt en bewerkt, en de nadruk meer komt te liggen op de interactie tussen beide vrouwen als personage én het moederschap als thema. Achteraan in de sacrale ruimte kan men The Umbilical Vein (1990-2003) bewonderen, het intieme archief van analoge familiefoto's waarin moeder Marilène haar dochter Lisa aanspoort om zich uit te drukken en haar eigen geïmproviseerde theaterscènes te verbeelden.

Hierbij valt op dat Lisa De Boeck niet altijd de protagonist is geweest, en worden de samenwerkingen met verschillende acteurs, dansers en performers uit de periferie van memymom apart voor het voetlicht gebracht aan de rechtse muren van de zaal. Die achterwaartse chronologie legt de contrasten in de artistieke evolutie van het duo bloot dankzij terugkerende verwijzingen en spiegelingen in de ruimte en de verhalen. De personages die Lisa als kind speelde kwamen tot leven in een fantasiewereld, de personages die ze nu speelt tonen in echte settings een minder zorgeloze realiteit. Dat engagement is steeds belangrijker geworden voor de signatuur van memymom.


memymom
Home Game
27.05 – 01.08.2021
Botanique
Koningsstraat 236 ​
1210 Brussel

Persconferentie: woensdag 26 mei, 10u30


Publicatie Home Game

Naar aanleiding van de tentoonstelling in Botanique verschijnt de gelijknamige catalogus Home Game. De publicatie heeft dezelfde opbouw als de tentoonstelling, en vertrekt dus vanuit hun jongste, veel omvattende fotoserie Somewhere Under the Rainbow (2016-2021) om retrospectief nieuwe inzichten te verschaffen over ouder werk.

Een groot deel van de werken in Home Game werd nooit eerder gepubliceerd.

memymom, Home Game
Uitgegeven door Botanique
Met teksten van François Cheval, Geert Stadeus en Alice Zucca ​
Verkoopprijs: 35 euro
Pagina’s: 208 pp
Taal: Engels en het Frans
ISBN: 978-2-9602490-1-9


memymom

memymom is de samenvloeiing van het Belgische kunstenaarsduo Marilène Coolens & Lisa De Boeck, tevens moeder en dochter. De fotografen, beiden autodidact, werken en wonen in Brussel, en vormen een artistiek team sinds 2004. 

Binnen het kunstenaarscollectief memymom is er sprake van een voortdurende evolutie, waar de essentie van het werk steeds terugvalt op een intieme band die pure verhalen sprokkelt en een ongebreidelde verbeelding toont. In de loop der jaren ontwikkelden hun halfgeënsceneerde droomportretten zich tot een mature conversatie die gaat over metamorfose, persoonlijke identiteit en de moeder-dochterrelatie, maar die tegelijk evolueerde tot een pleidooi voor sensuele analyse en tragische romantiek. 

Het complex en veelgelaagd oeuvre dat hieruit ontstaat, is nu eens theatraal en donker, dan weer speels en licht. Vaak intiem en persoonlijk, maar evengoed universeel en actueel. Maar altijd compromisloos. 

https://www.memymom.com


Download hier de presentatiemap met meer informatie over memymom en de tentoonstelling in Botanique:

PRESENTATIEMAP_MEMYMOM_NL.pdf

PDF - 9.8 Mb

 

 

 

 


Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.