MDD presenteert een unieke tentoonstelling met werk uit 5 Vlaamse privécollecties in de Villa Vandenbussche in Tielt

Museum Dhondt-Dhaenens presenteert van 9 mei tot 20 juni de unieke tentoonstelling After all, a collection is only human, met werk uit 5 Vlaamse privécollecties die nooit eerder samen te zien waren.

De tentoonstelling vindt plaats in de Villa Vandenbussche in Tielt, een bijzondere architectenwoning uit 1969 gebouwd naar een ontwerp van het bekende architectenbureau Konstrukto (Georges Vandenbussche & Marc Verkest) als eigen woonhuis voor mede-oprichter Georges Vandenbussche. Het werd in 2008 geklasseerd als monument.

In deze unieke woning brengt het MDD een aantal werken samen van belangrijke kunstenaars zoals onder meer René Daniëls, Jos de Gruyter & Harald Thys, Lili Dujourie, Manfred Pernice, Thomas Schütte en Jan Vercruysse, en bespeelt het voor MDD bekende spanningsveld tussen privaat - publiek. De tentoonstelling, gecureerd in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet, legt bovendien een expliciete architecturale verbinding tussen deze Konstrukto woning, het eigen modernistische museumgebouw dat momenteel gerenoveerd wordt (Erik Van Biervliet, 1967), de Woning Van Wassenhove dat beheert wordt door het museum en waar momenteel de eerste solotentoonstelling van Cally Spooner loopt (Juliaan Lampens, 1974) en de privésfeer van de verzamelaars. 

After all, a collection is only human is een aanzet naar het Centrum voor Private Verzamelingen in Vlaanderen geïnitieerd door Stichting Mevr. Jules Dhondt-Dhaenens om de geschiedenis en de praktijk van het verzamelen van private kunst in Vlaanderen te onderzoeken en te promoten. MDD zet zo zijn traditie voort om belangrijke particuliere verzamelingen te onderzoeken en in de kijker te zetten zoals in Schöne Sentimenten (2019), Collectie Collection Jeanne & Charles Vandenhove (2013), de Verzameling Tony Herbert (2011), When the mood strikes... Collectie Wilfried & Yannicke Cooreman (2008), en de verzameling Roger en Hilda Matthys-Colle (2007). In 2020 publiceerde MDD i.s.m. MER het boek Maisons d'art moderne, over de geschiedenis van private kunstverzamelingen in België, van wijlen Tanguy Eeckhout.


After all, a collection is only human
Een tentoonstelling met werk uit privécollecties georganiseerd door Museum Dhondt-Dhaenens.
9 mei - 20 juni 2021 (vrijdag van 14u tot 18u, zaterdag en zondag can 10u tot 18u)
Villa Vandenbussche

Kerkebosstraat 2, Tielt

Kunstenaars: Becky Beasley, Mike Bouchet, René Daniëls, D.D. Trans, Jos de Gruyter & Harald Thys, Lieve D’hondt, Lili Dujourie, Matias Faldbakken, Mekhitar Garabedian with Céline Butaye, Rodney Graham, Wade Guyton, Roni Horn, Moshekwa Langa, Manfred Pernice, Joe Scanlan, Kelly Schacht, Thomas Schütte, Josef Strau, Richard Venlet, Jan Vercruysse, Didier Vermeiren, Evelyn Taocheng Wang, Stephen Wilks, Haegue Yang.


De tentoonstelling is gecureerd in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet, in het kader van zijn permanente dialoog met het museum en gerealiseerd met dank aan Kristof Welleman en Frederic Rozier van ArchitectenWoning en de Familie Vandenbussche.


Foto bovenaan: Villa Vandenbussche, Tielt. Foto © Pixelit

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.