MDD opent drie nieuwe tentoonstellingen

Museum Dhondt-Dhaenens opent op 7 november drie nieuwe tentoonstellingen. Het is voor het eerst dat het vernieuwde museumgebouw ten volle benut zal worden met een tentoonstellingsprogramma.

In de grote ruimte met patio zal de ambitieuze installatie Skyhigh is my place van Shahpour Pouyan te zien zijn. De tentoonstelling is de eerste solopresentatie van de Iraanse kunstenaar in een Belgische publieke instelling. De installatie, die speciaal voor het museum werd ontworpen, vult de zaal gedeeltelijk met tarwe en plaatst een grootschalige replica van een militaire verkeerstoren in de patio. Door deze twee elementen te verenigen, roept Pouyan een beeld op van de Iraanse Revolutie van 1979 en in het bijzonder de betrokkenheid van zijn vader bij dit historische moment. Op het hoogtepunt van de revolutie nam Pouyans vader, als ingenieur voor straaljagers, deel aan een collectieve poging om tarwe te planten op een militaire basis in de buurt van Isfahan.

In de andere grote ruimte links van de ingang, presenteert MDD de tentoonstelling working spacing moving van Luca Frei. Frei's eerste solopresentatie in België brengt werk van 2003 tot 2021 van de kunstenaar samen en gaat in op kwesties rond tijd, verbondenheid en schaal. Frei heeft de tentoonstelling in het museum Dhondt-Dhaenens opgevat als een ludieke en ervaringsgerichte omgeving, met geluid, meubels, textielelementen en maquettes. 

Tot slot presenteert Museum Dhondt-Dhaenens ook het eerste overzicht van de collectie Vermeire-Notebaert, één van de meest vooruitstrevende en internationale privécollecties van hedendaagse kunst in België. A Beautiful America, de eerste tentoonstelling in een reeks van vier, toont recent werkvan vooraanstaande Afro-Amerikaanse kunstenaars, van wie velen niet eerder in een Belgische instelling te zien zijn geweest. De werken van Kevin Beasley, Deana Lawson, Tschabalala Self, Paul Mpagi Sepuya, Shikeith, Mickalene Thomas en Kehinde Wiley confronteren de bezoeker met de specifieke vormen van expressie en met de bijzondere eigenheid van de Afro-Amerikaanse cultuur.

Shahpour Pouyan / Luca Frei / A Beautiful America
07.11.2021–23.01.2022
Museum Dhondt-Dhaenens
Persopening: vrijdag 5 november, 10u
In aanwezigheid van de kunstenaars Shahpour Pouyan en Luca Frei


Shahpour Pouyan: Skyhigh is my place ​
07.11.2021–23.01.2022

Museum Dhondt-Dhaenens presenteert ​ de ambitieuze installatie Skyhigh is my place van Shahpour Pouyan. Het werk werd speciaal voor het museum ontworpen en is het resultaat van meer dan twee jaar intensief onderzoek. De tentoonstelling is de eerste solopresentatie van de kunstenaar in een Belgische publieke instelling.

Skyhigh is my place vult de patio-zaal van MDD gedeeltelijk met tarwe en plaatst een grootschalige replica van een militaire verkeerstoren in de patio. Door deze twee elementen te verenigen, roept Pouyan een beeld op van de Iraanse Revolutie van 1979 en in het bijzonder de betrokkenheid van zijn vader bij dit historische moment. Op het hoogtepunt van de revolutie nam Pouyans vader, als ingenieur voor straaljagers, deel aan een collectieve poging om tarwe te planten op zijn militaire basis in de buurt van Isfahan.

De kortstondige landbouwactiviteit op de militaire basis staat voor de vele tegenstrijdigheden van de Revolutie van 1979, waar een technologische obsessie voor het luchtruim samenging met patriottische liefde voor het platteland. Skyhigh is my place is het devies van de Iraanse luchtmacht sinds de oprichting in 1925. Dit is een van de weinige motto’s die na de Revolutie onveranderd is gebleven.

“De droom van een veilig luchtruim en het oogsten van het land blijft krachtig voor veel Iraniërs. In de Perzische cultuur is het zo dat als je een nachtmerrie hebt, je altijd hoopt dat het omgekeerde van de slechte droom uitkomt. De omgekeerde verkeerstoren, omringd door hopen tarwe, illustreert een droom die op zijn kop staat.”

– Shahpour Pouyan

Publicatie

Naar aanleiding van de tentoonstelling publiceert Museum Dhondt-Dhaenens Skyhigh is my place, een monografie over het werk van Shahpour Pouyan. De rijk geïllustreerde publicatie bevat onder meer een essay van critica en kunsthistorica Media Farzin en een gesprek tussen de kunstenaar en kunsthistoricus Pepe Karmel. (verschijningsdatum: december 2021)

Editie

Voor Skyhigh is my place heeft Shahpour Pouyan een bierglas in een speciale editie vervaardigd. Elk glas is handgemaakt, in een oplage van 300. Bij aankoop van twee glazen wordt de set vergezeld van een limited edition magnum bierfles Ouwen Duiker van Hedonis Ambachtsbier, waarvoor de kunstenaar het etiket heeft ontworpen

€ 95 per glas / € 170 voor twee.

Volledig persbericht hier:

Press_ShahpourPouyan_NL.pdf

PDF - 918 Kb

Luca Frei: working spacing moving ​
07.11.2021–23.01.2022

Museum Dhondt-Dhaenens presenteert de tentoonstelling working spacing moving van Luca Frei (1976, Lugano). Frei's eerste solopresentatie in België gaat in op kwesties rond tijd, verbondenheid en schaal, aan de hand van een reeks werken die alledaagse handelingen belichten.

working spacing moving brengt werk van 2003 tot 2021 van de kunstenaar samen, waaronder werk dat speciaal in opdracht voor de tentoonstelling werd gemaakt. Een van de nieuwe producties is een video- en performanceproject in samenwerking met danseres en choreografe Majula Drammeh uit Stockholm.

Frei heeft de tentoonstelling in MDD opgevat als een ludieke en ervaringsgerichte omgeving, met geluid, meubels, textielelementen en maquettes. De bezoeker wordt bewust gemaakt van vluchtige gebaren en handelingen die vaak onopgemerkt blijven, zoals het zitten, staan, leunen en dansen (om de titel van een van de werken uit de tentoonstelling te gebruiken).

Volledig persbericht hier:

Press_LucaFrei_NL.pdf

PDF - 1.2 Mb

A Beautiful America
Werk van Afro-Amerikaanse kunstenaars uit de collectie Vermeire-Notebaert ​
07.11.2021–23.01.2022

Museum Dhondt-Dhaenens presenteert het eerste overzicht van de collectie Vermeire-Notebaert. Tijdens vier opeenvolgende tentoonstellingen die gedurende één jaar (2021–2022) in het museum worden georganiseerd, kunnen bezoekers kennismaken met een van de meest vooruitstrevende en internationale privécollecties van hedendaagse kunst in België.

A Beautiful America, de eerste tentoonstelling in deze reeks, toont recent werkvan vooraanstaande Afro-Amerikaanse kunstenaars, van wie velen niet eerder in een Belgische instelling te zien zijn geweest. De werken van Kevin Beasley, Deana Lawson, Tschabalala Self, Paul Mpagi Sepuya, Shikeith, Mickalene Thomas en Kehinde Wiley confronteren de bezoeker met de specifieke vormen van expressie en met de bijzondere eigenheid van de Afro-Amerikaanse cultuur.

De focus op de collectie Vermeire-Notebaert gedurende een jaar is een project van het Centrum voor Private Kunstcollecties in Vlaanderen van Museum Dhondt- Dhaenens. De voorbije twee decennia heeft het museum zich via onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten opgeworpen als pleitbezorger van privé-verzamelingen in Vlaanderen. Recent nog verscheen het boek Maisons d'art moderne (MER B&L, 2021) en werd de tentoonstelling After all, a collection is only human (Villa Vandenbussche, Tielt, 2021) gerealiseerd.

Volledig persbericht hier:

Press_Collectie Notebaert-Vermeire_NL.pdf

PDF - 696 Kb

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.