Mario De Brabandere bij Kristof De Clercq Gallery

Op zondag 29 september 2019 opent bij Kristof De Clercq gallery de derde solotentoonstelling van Mario De Brabandere (1963, Tielt), met als titel ZONDER TITEL (VOOR CONSTANTIN). De Brabandere toont uitsluitend nieuw werk in een zuivere opstelling die sereniteit en kracht uitstraalt. De schilderijen in de tentoonstelling bestaan op het eerste gezicht enkel uit strakke vlakken en vormen. De blik die aandachtig en van dichtbij over het geschilderde oppervlak glijdt, brengt een enorme rijkdom aan het licht: de huid van het houten paneel (gerecupereerd en geprepareerd door de schilder) wordt voelbaar, de verf is haast transparant, maar in vele lagen aangebracht, de uitsparingen en potloodlijnen laten de aanzet zichtbaar. Hier en daar zie je een geabstraheerde verwijzing naar Brancusi, de Constantin uit de titel. Alles valt op zijn plaats, de trefzekerheid is tastbaar.

Het materiaal dat Mario De Brabandere uitkiest en prepareert als drager van de compositie, vervult naar eigen zeggen de helft van het werk. Zijn aandacht gaat uit naar de bijzonderheden van het hout en het papier, maar ook het voorafgaand gebruik of de geschiedenis van de drager. Het is het materiaal zelf dat De Brabandere goesting geeft om ermee aan de slag te gaan. De kunstenaar gelooft ook hier heilig in de kracht van zijn intuitie. Het denken zit hem nooit in de weg.

Mario De Brabandere is sinds jaar en dag een artist’s artist. Reeds meer dan 35 jaar werkt Mario De Brabandere gestaag aan een intussen indrukwekkend en omvattend oeuvre dat voornamelijk bestaat uit tekeningen, schilderijen en wandobjecten. In het universum van De Brabandere staat kunst gelijk met de spontane en constante creatie van nieuwe combinaties van vorm, kleur en compositie. De laatste jaren zijn die haast uitsluitend abstract en staat zijn werk steeds meer in de belangstelling, dankzij solopresentaties op internationale kunstbeurzen, verschillende deelnames aan de Biennale van de Schilderkunst, en vorig jaar een eerste individuele museumtentoonstelling (Roger Raveelmuseum).

Mario De Brabandere
ZONDER TITEL
(VOOR CONSTANTIN)
29 september - 3 november 2019
Kristof De Clercq Gallery


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.