MANIERA presenteert een solotentoonstelling van Jonathan Muecke
MANIERA presenteert dit najaar een tentoonstelling van de Amerikaanse ontwerper Jonathan Muecke. In het afgelopen decennium ontwikkelde en produceerde Muecke een reeks gebruiksobjecten waarbij hij soms zelf als fabrikant fungeerde en soms werkte met technologisch doordrenkte ambachtelijke industrieën. Het resultaat zijn objecten die de klassieke verdelingen tussen design, kunst en architectuur overstijgen.
Muecke heeft een bijzondere interesse in schaal en typologie, wat zich vertaalt in Open Objects. De schijnbare eenvoud van deze objecten verbergt een complex theoretisch en experimenteel proces geïnspireerd door architecturale en artistieke referenties. De tentoonstelling in MANIERA presenteert 6 verschillende stuks: 4 Open Objects (een vloerlamp, een eettafel, een boekenplank en een kleerkast) en 2 zitmeubels die Muecke voortaan onder zijn eigen naam uitbrengt.
De praktijk van Muecke is gebaseerd op materie en gebruikt metaal, hout en composieten, vaak in hun natuurlijke afwerking. Wanneer Muecke verf gebruikt - bijvoorbeeld op metaal - dan gebruikt hij verf op minerale basis die een eigen authentieke materialiteit heeft. De beperkte materialen die hij gebruikt, zorgen voor een visuele en tektonische consistentie doorheen zijn oeuvre. Bovendien werkt hij los van de traditionele meubelindustrie, wat de onderlinge consistentie nog meer vergroot.
De constructie van Muecke's objecten benadrukt het geheel in plaats van de delen. Elk object wordt zorgvuldig gereduceerd tot zijn meest minimale uiterlijk, waarbij alle niet-essentiële details buiten beschouwing worden gelaten ten gunste van lichtheid en doorlopende oppervlakken.
Muecke's werk in composieten is vooruitstrevend door het proces van het open-gieten, waarbij niet-uitgeharde losse composietbuizen door industrieel gemaakte composietonderdelen worden geleid, voordat ze worden uitgehard in structurele lay-outs. Dit betekent een technologische doorbraak in de meubelproductie, waardoor een snellere en budgetvriendelijkere productie van composietobjecten mogelijk is.
De geometrische vormen van Muecke's objecten hebben een stabiliserend effect op onze perceptie van diepte, perspectief en ruimte. Zijn werk en zijn ideeën zijn er in alle groottes, van draagbare objecten tot architectonische objecten.
Muecke vervaagt de grens tussen architectuur, kunst en design en verkent kritisch de definities van functionele archetypen, zoals een stoel, een tafel of een lamp. Toch behoren sommige objecten van Muecke niet tot gekende categorieën meubels, maar volgen ze eerder principes als insluiting of verdeling. Ze fungeren als balancerende tegenhangers van de andere objecten in een gedeelde ruimte.
Met dank aan Jonathan Olivares voor delen van de tekst
MANIERA 07
JONATHAN MUECKE
6 SEPTEMBER - 23 NOVEMBER 2019
OPENING OP 5 SEPTEMBER - 17u - 21u IN HET KADER VAN BRUSSELS GALLERY WEEKEND
Jonathan Muecke
Jonathan Muecke’s Design office werd opgericht in 2010, nadat hij zijn studies aan de Cranbrook Academy of Art voltooid had, die eerder waren voorafgegaan door een opleiding in architectuur en een stage bij het architectenbureau Herzog & de Meuron in Basel, Zwitserland.
In 2011 debuteerde Muecke met een eerste solo-tentoonstelling in Chicago's Volume Gallery, een belangrijk lanceerplatform voor opkomende Amerikaanse ontwerpers. Samen met Atelier Sophie Krier en Bas Princen ontving Jonathan Muecke in 2012 een subsidie van de Graham Foundation voor de gezamenlijke publicatie Field Essays Issue One: Every Object contains an Image / Every Image contains an Object (Onomatopee, 2013). Hij nam verder deel aan tentoonstellingen, o.a. Future Tropes (opnieuw bij Volume Gallery) en Small Museum for an American Metaphor, samengesteld door architect Kersten Geers, in Redcat in Los Angeles.
Het werk van Jonathan Muecke bevindt zich in publieke collecties van het Museum of Arts and Design in New York, het Philadelphia Museum of Art, het Montreal Museum of Fine Arts, het CNAP (Centre National des Arts Plastiques) Frankrijk en het Vitra Design Museum. In 2014 kreeg Muecke de opdracht van Design Miami/ om het tijdelijke paviljoen voor de tiende verjaardag van de internationale designbeurs te creëren. In 2015 ontving hij een USA Knight Fellowship om zijn creatieve praktijk en ontwikkeling te financieren.