MANIERA presenteert een collectie meubelobjecten van de gerenommeerde Italiaanse architect Francesca Torzo

De Brusselse galerie MANIERA presenteert een collectie meubelobjecten van de gerenommeerde Italiaanse architect Francesca Torzo (1975, Padova, woont en werkt in Genua).

Na eerder te hebben samengewerkt met Peter Zumthor opende Torzo in 2008 haar eigen kantoor in Genua. In 2018 nam ze deel aan de 16e Biennale voor Architectuur in Venetië. Haar recente ontwerp voor de uitbreiding van het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur Z33 in Hasselt werd bekroond met de International Piranesi Award in 2018 en met de Italiaanse Architectuurprijs in 2020.

Torzo bestudeert en analyseert al geruime tijd de beeldtalen van de architectuur, met bijzondere aandacht voor het experimenteren met het potentieel van materialen. Toch is het pas de eerste keer dat Torzo meubels benadert. Op uitnodiging van MANIERA bedacht en ontwikkelde ze een meubelcollectie waarbij ze dit proces van experimenteren verderzette en de materialen in een poëtische, emotionele dimensie projecteerde.

De collectie bestaat uit 10 stuks: 6 meubels (een sofa, een zitbank, een stoel, een tafel, een opvouwbare lage loungezetel en een kleerhanger), twee keukenobjecten (een flesopener en een vijzel) en twee textielobjecten (een kimono en een plaid). Al deze objecten delen een zekere vorm van elegantie en sensualiteit. Een verleidelijk spel van lijnen en het gebruik van materialen als walnoot hout, textiel, staal, messing, leder, basalt, riet en zijdefluweel zorgen voor objecten die even eenvoudig als doordacht ogen, even tijdloos als stijlvol.

Het ontwikkelen van deze collectie was voor Torzo een andere manier om na te denken over het menselijk leven en over de manier waarop we de objecten en ruimte rondom ons gebruiken en eigen maken. De collectie kan dan ook gezien worden als een reflectie over bewustzijn, karakter en beweging. Met deze collectie wilde Torzo objecten maken die betekenisvolle relaties tussen mensen en hun werelden in de hand werken en faciliteren.

”Ik geloof dat er geen verschil is in het reflecteren over meubels, objecten of ruimtes, omdat ze allemaal bestaan uit relaties met andere elementen die de scenografie van ons dagelijks leven en onze huiselijkheid opbouwen. We leven in landschappen, de hele tijd. Deze landschappen zijn scènes voor het leven, als een cultureel theaterstuk, en brengen ons tot een uitwisseling van gedachten."
— Francesca Torzo

Francesca Torzo
Gestures
These Are Only Hints And Guesses
MANIERA
20 september - 21 november
Opening: Zaterdag 19 september, 17u - 20u


Francesca Torzo

Francesca Torzo (°1975 in Padova, Italië) richtte in 2008 haar eigen atelier op in Genua. Ze studeerde architectuur aan de TU Delft, ETSAB Barcelona, AAM in Mendrisio en de IUAV in Venetië. Ze heeft gewerkt voor Peter Zumthor in Haldenstein en Bosshard Vaquer in Zürich en was docent voor Atelier Bearth aan de Accademia di Architettura di Mendrisio in Zwitserland. Sinds 2017 bekleedt ze een hoogleraarschap aan de Bergense architectuurschool in Noorwegen. 

Torzo maakte deel uit van de 16de architectuurbiënnale van Venetië in het kader van Freespace, dat in 2018 werd samengesteld door Yvonne Farrell en Shelley McNamara, en was voorzitter van de Maarten Van Severen Stichting in Gent van 2018-2019. 

Torzo was de winnaar van de WA Moira Gemmill Prize in 2020. Haar project voor de uitbreiding van het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur Z33 in Hasselt werd bekroond met de International Piranesi Award in 2018 en met de Italiaanse Architectuurprijs in 2020. 

De architectuur van Torzo is er een van zorgzaamheid maar ook van volharding en onverzettelijke wilskracht. Haar atelier bestaat uit een klein, internationaal team van jonge architecten. Hun doel is een nauwe dialoog tot stand te brengen tussen academisch onderzoek en de samenwerking met bouwers om ontwerpen te creëren die het geweten en de nieuwsgierigheid naar de manier waarop we leven kunnen voeden. 

Het atelier heeft zich in een bijna eenzame positie gesitueerd om de nodige tijd, rust en focus te vinden die nodig is voor het zorgvuldig uitgevoerde werk. Alle projecten vertrekken vanuit een begrip van de materiële beperkingen en de culturele context waarin ze worden geplaatst. Op die manier kan een eigen verhaal worden geformuleerd, dat in staat is om het hele proces te leiden. Deze in het begin van elk project geformuleerde visie bestaat echter uit een onzichtbare constructie van herinneringen, gedachten en gevoelens, in plaats van iets concreets. Aan het eind wordt de uiteindelijke fysieke manifestatie gevormd door een zich herhalende activiteit van verzamelen, jagen en onderscheiden - een praktijk die geduld en inlevingsvermogen in de tegenstellingen van het menselijk leven vereist. 


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.