MANIERA organiseert een tentoonstelling met architectenbureau MOS in en rond het Huis Roelants van Willy Van Der Meeren

MANIERA presentert werken van het Amerikaanse architectenbureau MOS in een bijzonder en atypisch woonhuis, het Huis Roelants te Lennik, van de hand van architect Willy Van der Meeren. De tentoonstelling zal gedurende één weekend (het laatste weekend van mei) in deze icoon van het Belgisch modernisme plaatsvinden, waarna ze naar de galerie in Brussel verhuist.

Voor MANIERA ontwierp MOS meubilair en objecten die geïnspireerd zijn op de Shakers community, een erg gelovige gemeenschap in de Verenigde Staten, vooral actief in de 18e en 19e eeuw. Centraal in hun visie omtrent meubilair en ruimte stond het pragmatische, het functionele, en het eenvoudige. De Shakers maakten 'Peg Furniture’, wat zoveel betekent als meubels met stokken of pinnen. MOS creëert voor MANIERA met de Peg Collection een aantal stukken die dit gedachtegoed in het achterhoofd houden, maar toch nog een stapje verder gaan. De objecten zijn eenvoudig en rechttoe rechtaan, maar dienen soms meerdere functies. Modulaire en eenvoudige objecten - een opbergmand, krukjes, een sofa, een bank, een buitenkachel - met een twist.

MOS
28, 29 en 30 mei 2021: huis Roelants van Willy Van der Meeren
Oude Brusselsestraat 15, 1750, Sint-Martens-Lennik
Reserveren via de website

16 juni - 18 september:
MANIERA Gallery
Place de la Justice 27 – 28, 1000, Brussel


MOS

MOS toont in Huis Roelants meubilair en objecten die geïnspireerd zijn op de Shakers' Millennial Laws, een handleiding met regels en voorschriften die gebruikt werd in de Shakers community, een erg gelovige gemeenschap in de Verenigde Staten, vooral actief in de 18e en 19e eeuw. De handleiding bevat een complete levensstijl, waar ook de kwaliteit en het karakter van gebouwen, meubilair en objecten in opgenomen werden. Op deze manier wilden de Shakers een betere samenleving op poten zetten. Centraal in hun visie omtrent meubilair en ruimte stond het pragmatische, het functionele, en het eenvoudige. Ornamenten waren niet aan de orde, zo werd de slaapkamer ingericht met slechts 1 stoel, 1 bed, 1 kast, 1 lamp en 1 raam. Dit resulteerde in eenvoudig en eerlijk meubilair. De Shakers stonden zelfs bekend om hun innovatieve ambachten en producten.

MOS creëert voor MANIERA met de Peg Collection een aantal stukken die dit gedachtegoed in het achterhoofd houden, maar toch nog een stapje verder gaan. De objecten zijn eenvoudig en rechttoe rechtaan, maar dienen soms meerdere functies. Ook is een speels element nooit veraf. Zo is er de Peg Basket, die zowel als mand als als krukje kan worden gebruikt. De Peg Rail is een ophangsysteem dat de gebruiker kan inrichten al naargelang zijn persoonlijke voorkeuren en noden. De Shakers hingen er niet alleen kleren aan, maar ook meubels en objecten: stoelen, kasten, kaarsenhouders, …Om meer plaats in de ruimte te creëren. En om uiterst flexibel met ruimte te kunnen omgaan. De kasten konden makkelijk in de andere hoek van de kamer gehangen worden.'Peg' betekent 'pin' of 'pegel', en verwijst uiteraard naar de visuele kenmerken van de objecten. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de Peg Bench en de Peg Chair. Ook de 'Chair', die in weze zowel een stoel als een opbergkist is, kan zelf in elkaar gestoken worden aan de hand van pinnen. De ‘Stove’ bestaat dan weer uit een grote cirkel op poten (die ook als bank kan dienen) met daarop een kubus waarin vuur gemaakt kan worden. Modulaire en eenvoudige objecten met een twist.

MOS is een New Yorkse architectuurstudio, opgericht door Hilary Sample en Michael Meredith. Sample en Meredith geven les aan respectievelijk Columbia University en Princeton University. Hun academisch onderzoek loopt parallel aan de beperkingen en omstandigheden die zich voordoen in de praktijk, waardoor beide worden elkaar inspireren. De studio staat bekend om hun gebruik van technologie in experimentele projecten. Dit om scenario’s te creëren die nieuwe oplossingen voor bepaalde problemen kunnen opleveren. Hun praktrijk valt niet in te passen in één categorie, het dekt zowel residentiële architectuur, product design, als tentoonstellingsontwerp.

 


Huis Roelants

In 1962 liet schrijver, journalist en conservator Maurice Roelants zijn privéwoning ontwerpen door de vooruitstrevende architect Willy Van Der Meeren. 'De Bunker', zoals de villa destijds werd genoemd, en nog steeds wordt genoemd, is een icoon van het Belgisch modernisme, en tevens een berschermd monument.

De ligging van het huis is magistraal. De woning is geïsoleerd ingeplant op de Tomberg te Lennik (Vlaams-Brabant), te midden van een weids agrarisch landschap. De heuvel geeft een schitterend uitzicht naar alle kanten. Roelants wilde het landschap zoveel mogelijk integreren in zijn woning, maar wilde tegelijkertijd zichtbaar én verborgen leven. Het is een dualiteit die zijn karakter typeert: hij schreef lyrisch over het Vlaamse boerenleven, maar streefde toch naar een zo modern mogelijke houding in zijn leven.

Het huis werd gerenoveerd tussen 2013 en 2016 door Callebaut Architecten.

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.