MACS viert zijn 20e verjaardag met een uitzonderlijke tentoonstelling en een feestelijk programma vol events

 

Dit najaar viert het MACS - Het Museum voor Hedendaagse Kunst van de Franse Gemeenschap - zijn 20-jarig bestaan. Ter gelegenheid presenteert het museum de jubileumtentoonstelling Les Fabriques du cœur et leur usage, samengesteld door Laurent Busine, eredirecteur en oprichter van het museum. Een feestelijk programma, met concerten, voorstellingen, conferenties, een podcast, de publicatie van multipels, bezoek van de collectie, enz... zal de tentoonstelling vergezellen, te beginnen met het openingsweekend op 22 en 23 oktober.

De tentoonstelling Les Fabriques du cœur et leur usage is opgevat als een sprookje waarin iedereen de soms raadselachtige tekens vrij kan interpreteren. De tentoonstelling roept op poëtische wijze de denkbeeldige wereld op die de mannen en vrouwen die ze bewonen (de kunstenaars), hebben bedacht, via de blik en de emotie die hen bezielen, en hun vertaling in kunstwerken.

Deze tentoonstelling is uniek door haar museale aanpak, waarbij een link wordt gelegd tussen de collectie hedendaagse kunst van het MACS (met werken van Laure Prouvost, Balthasar Burkhard, Luc Tuymans, Pierre Bismuth...), een groep uitzonderlijke werken die voor de gelegenheid door private en publieke collecties werden uitgeleend (met onder meer werk van James Ensor, Giorgio Morandi, Giuseppe Penone, Louise Bourgeois...) en objecten en werken die zich meer in het erfgoed bevinden, afkomstig uit de kunsten, wetenschappen en het dagelijkse leven.

“Het MACS is een kunstklompje in Grand-Hornu, een brug tussen een verlaten mijnbekken en de internationale kunstscène.” (Fiona Tan, Nederlandse kunstenaar in residentie in Grand-Hornu in 2019)

Het MACS, dat gevestigd is in de voormalige kolenmijn van Grand-Hornu (een 19e-eeuwse industriële archeologische site die nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat), wordt erkend als een van de meest succesvolle voorbeelden in Noord-Europa van de omvorming van industrieel braakland tot een culturele locatie, naast het prestigieuze LUMA Arles in Frankrijk, het Muzeum Sztuki in Polen, of de Falckenberg Collectie in Duitsland. Sinds de opening in 2002 biedt het museum aan een breed publiek de mogelijkheid om tentoonstellingen van internationale omvang te ontdekken in een dubbel architecturaal kader, waarin de geschiedenis van de plaats en hedendaagse creaties samenkomen.

De site van Grand-Hornu ligt ver van de grote stedelijke centra en onderscheidt zich door de «genialiteit van de plek», die tal van grote internationale kunstenaars de afgelopen 20 jaar heeft geïnspireerd om er specifieke projecten uit te voeren: Christian Boltanski, Anish Kapoor, Giuseppe Penone, Tony Oursler, Adel Abdessemed en Matt Mullican: allen maakten ze unieke, specifieke tentoonstellingen voor en in het MACS.

Het MACS stelt zich op als een geëngageerde partner van de kunstenaars, en steunt de productie van ambitieuze werken, met name via een beleid van kunstenaarsresidenties (van onder andere LaToya Ruby Frazier, Fiona Tan). Daarnaast besteedt het bijzondere aandacht aan de beeldende kunstscène in de Federatie Wallonië-Brussel via monografische tentoonstellingen (van onder meer Jacques Charlier, Angel Vergara, Marianne Berenhaut, Edith Dekyndt, Johan Muyle en Aline Bouvy). Het MACS is een pionier op het gebied van educatieve activiteiten en de integratie van een kwetsbaar publiek, en wordt ook erkend voor zijn inzet op het gebied van culturele bemiddeling via de vele rondleidingen, publicaties, cursussen, workshops, enz. die het aanwendt om de toegang tot hedendaagse kunst voor een breed en gevarieerd publiek te bevorderen.

Ten slotte vormt het museum samen met het Centrum voor Innovatie en Design van de Provincie Henegouwen (CID) een echte culturele hub dat door een vruchtbare samenwerking een nog populairdere bestemming is geworden voor kunstliefhebbers en cultuurtoeristen, omdat het plaats biedt aan een park, een gastronomisch restaurant en een bookshop die gespecialiseerd is in design en hedendaagse kunst.


Les Fabriques du cœur et leur usage ​
23 oktober 2022 - 19 maart 2023
MACS
Rue Sainte-Louise 82, ​
7301 Grand-Hornu


SAVE THE DATES :

  • Persconferentie: 21 oktober 2022, 11u
  • Vernissage: 22 oktober 2022

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.