M - Museum Leuven presenteert grote solotentoonstelling van de Belg Pieter Vermeersch

M presenteert vanaf 15 maart 2019 een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Pieter Vermeersch (°1973, Kortrijk). De tentoonstelling biedt een selectief overzicht van de afgelopen jaren in relatie tot nieuw werk en past binnen de jaarlijkse traditie van M om een grote tentoonstelling te wijden aan een Belgische kunstenaar die nog te onderbelicht wordt in eigen land. 

Zoals dat meestal het geval is bij Vermeersch, zal de tentoonstelling volledig op maat van de locatie vormgegeven worden. Dat gebeurt niet alleen aan de hand van architecturale ingrepen en muurschilderingen, maar Vermeersch zal ook werken met stukken uit de M-collectie. In vijf zalen van M brengt de kunstenaar zo bijna alle aspecten of trajecten samen die hij de laatste twintig jaar heeft ontwikkeld, inclusief nieuw werk. Het resultaat is een soort dynamiek die balanceert tussen tentoonstelling en installatie.

Pieter Vermeersch
15.03.2019 - 11.08.2019
M - Museum Leuven
Curator: Eva Wittocx

Persconferentie: woensdag 13 maart om 11:00

Gelieve je aanwezigheid op de persconferentie te bevestigen via e-mail aan micha@clubparadis.be


Pieter Vermeersch, Untitled, 2016
Pieter Vermeersch, Untitled, 2016

 

In de praktijk van Pieter Vermeersch staat schilderkunst centraal. Zelf zegt hij daarover:

“Ik ben een schilder. Er is geen enkel moment geweest waarop ik me afvroeg wat ik zou worden. in mijn geval is het niet iets dat ik heb gekozen. op een bepaald moment ben je het."

Binnen de autonome doeken die zich steeds verhouden tot andere media zoals fotografie en architectuur is het aspect ruimte en tijd een essentieel gegeven. Dat geld ook voor zijn praktijk in het algemeen en de tentoonstellingen die tegelijkertijd ook totaalinstallaties zijn. Zo kennen we hem voornamelijk van zijn metersgrote ‘graduele’ muurschilderingen, waarbij twee kleurvlakken geleidelijk aan in elkaar overlopen. ​

Architectuur fungeert voor Vermeersch niet enkel als drager, maar stuurt de bezoeker op een ingrijpende manier in zijn ervaring. De kunstenaar hertekent de indeling van de museumzalen met wanden opgetrokken uit baksteen en cellenbeton. Zo ontdoet hij de architectuur van zijn functies zoals bescherming en comfort. Meer recent werkt Vermeersch met stukken marmer waar hij schilderkunstig op ingrijpt, of die hij als sculptuur inschakelt.

Pieter Vermeersch, Untitled, 2009
. Exhibition view ‘WITH YOUR EYES ONLY, Kunstverein Medienturm, Graz, Austria, 2009
. Photo Rainer Iglar
Pieter Vermeersch, Untitled, 2009
. Exhibition view ‘WITH YOUR EYES ONLY, Kunstverein Medienturm, Graz, Austria, 2009
. Photo Rainer Iglar

 

Over Pieter Vermeersch 

Pieter Vermeersch (°1973, Kortrijk, België) woont en werkt in het Italiaanse Turijn en in Brussel. Sedert zijn tentoonstelling in het S.M.A.K. in Gent 15 jaar geleden was Pieter Vermeersch te zien in 30 solotentoonstellingen in onder meer STUK Kunstencentrum, Leuven (2006); White Box, New York (2009); Londonewcastle Project Space, London (2011) en recentelijk de Blueproject Foundation, Barcelona (2016). 

Zijn werk was te zien in volgende groepstentoonstellingen: S.M.A.K., Gent (2017), de Fondation Etrillard, Parijs (2016); het Kenopoku Festival, Japan (2016); MSK, Museum of Fine Arts, Gent (2015); Parasol Unit, Londen (2015); L’Espace de l’Art Contret, Mouans-Sartoux (2015); Redcat, Los Angeles (2014); MAC’s, Grand-Hornu (2014); Logan Center Gallery, Chicago (2013); Urdaibai Arte (2012); Casino Luxembourg, Luxemburg (2011); S.M.A.K., Gent (2010); Mu.ZEE, Oostende (2010); Kunstverein Medienturm, Graz (2009); South London Gallery, Londen (2009); Bozar, Brussel (2007); M HKA, Antwerpen (2006). 

In de afgelopen twee jaar heeft hij monumentale fresco's gerealiseerd voor het Schuman-station in Brussel en de Galeries Lafayette in Biarritz, alsook grote site-specifieke werken voor het Solo House Office KGDVS in Matarraña, Spanje en voor Silos a sel, site de la Voirie, Genève, Zwitserland. De werken van Pieter Vermeersch maken deel uit van de collecties van Dexia Art Collection, Brussel; de Europese Centrale Bank, Frankfurt am Main; de Kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel; het Vlaams Parlement, Brussel; Fondation Louis Vuitton, Parijs; ING Art Collection, Brussel; M HKA, Antwerpen; Nationale Bank van België, Brussel; S.M.A.K., Gent, Museum van Elsene, Brussel; Rose Art Museum, Waltham, U.S.A. 

 

Hoofdbeeld (bovenaan): Pieter Vermeersch, Untitled, 2016. Foto: Pieter Huybrechts

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.