M Leuven vertelt in allereerste podcast het bewogen verhaal van Hendrik I, de eerste hertog van Brabant

Op vrijdag 8 november start M Leuven haar allereerste eigen podcast. De vijfdelige podcast, getiteld Moving Henry, vertelt het bewogen verhaal van de verhuis en de restauratie van het praalgraf van Hendrik I, de eerste hertog van Brabant.

Dat grafmonument verhuisde al meermaals van plek in de Leuvense Sint-Pieterskerk en zal in de permanente tentoonstelling Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts die M in maart 2020 opent eindelijk een vaste rustplaats krijgen in de kapel tegenover zijn eerste vrouw en dochter. Maar voor het zover is, wordt het zorgvuldig onderzocht en gerestaureerd door het museum en IPARC.

Voor M was dit een ideale gelegenheid om het levensverhaal van Hendrik I a.k.a. Hendrik de Krijgshaftige uit de doeken te doen. Die ‘storytelling’ past binnen de ambities van het museum, dat net 10 jaar oud is geworden en meer dan ooit een plek van verbinding wil zijn. M investeert in nieuwe manieren om buiten de museummuren te treden en ontwerpt daarvoor nieuwe manieren van communicatie en nieuwe, interactieve museumervaringen. Zo ga je als bezoeker niet alleen in dialoog met kunstwerken, maar ook met publieksbegeleiders, curatoren, andere bezoekers en kunstenaars tijdens tentoonstellingen, performances, events en debatten.

Een podcast over Hendrik I past volledig in die filosofie. Het verhaal heeft dan ook alles. Hendrik I leefde in de 12e - 13e eeuw en was de allereerste Hertog van Brabant. Hij heeft zelfs een rechtstreekse link met het huidige koningshuis. Verder zijn er ook kruisvaarders, intriges en linken met zowel het Franse, Engelse als Duitse hof, opstanden, machtsspelletjes en jonkvrouwen.

De eerste aflevering, die vanaf vandaag te beluisteren is, volgt de experten die het praalgraf in de Sint-Pieterskerk ontmantelen, restaureren en onderzoeken. Het graf zou leeg moeten zijn want de beenderen van Hendrik worden bewaard in de crypte. En dan blijkt er naast een Cola Light-blikje uit de jaren 80 een zinken doos te liggen. Met beenderen die niet van Hendrik I zijn.


Praktische informatie

  • De podcast bestaat uit vijf delen die tweewekelijks gedropt worden
  • Voorziene kanalen: Spotify, iTunes, Google Play Podcast, Podcast Addict en Soundcloud
  • De podcast is in het Nederlands gemaakt in samenwerking met Sonhouse
  • Timing- Lancering op vrijdag 08.11.2019 samen met de nieuwe website van www.diericbouts.be en de aftelklok naar de ticketverkoop voor het grote project rond Dieric Bouts
    - De tweede 22.11.2019, derde 6.12.2019, vierde 20.12.2019
    - Laatste podcastaflevering op 03.01.2020 samen met de start van de ticketverkoop voor de digitale beleving

De restauratiebehandeling wordt uitgevoerd door IPARC en kwam tot stand met de steun van het Fonds Baillet Latour van de Koning Boudewijn Stichting. Het project 'Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts' ​ wordt gerealiseerd met steun van Stad Leuven, Provincie Vlaams-Brabant en Toerisme Vlaanderen.


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.