M Leuven presenteert een solotentoonstelling van Richard Long

M Leuven presenteert een solotentoonstelling van Richard Long, een van de belangrijkste Britse kunstenaars. De tentoonstelling bestaat uit sculpturen, tekstwerken en modderwerken en brengt belangrijke werken uit het oeuvre van de kunstenaar samen met nieuw werk.

De praktijk van Richard Long geldt als een van de meest baanbrekende praktijken van de 20e eeuw en heeft de manier waarop we naar een sculptuur kijken, veranderd. Long is zowel gefascineerd door hedendaagse ideeën als door de prehistorie en herschikt ​ natuurlijke materialen zoals stenen en hout in oervormen die naar de kosmos en het universum verwijzen.

Richard Long heeft vooral wandelen het medium van zijn kunst gemaakt, waarbij de natuur en verwilderde landschappen zijn belangrijkste inspiratie vormen. Tijdens zijn wandelingen in de natuur brengt Richard Long interventies aan in het landschap. Doordat hij daarbij enkel werkt met de materialen die hij rondom zich vindt, maakt hij de natuur zelf tot onderwerp én materie van zijn werk. De aarde wordt een sculptuur.

De sculpturen of vloerwerken die Long presenteert, zijn opgebouwd uit natuursteen of drijfhout, gerangschikt in geometrische basisvormen zoals de cirkel, de ellips of de rechthoek. De materialen komen rechtstreeks uit de natuur, en brengen de natuur letterlijk naar het museum. Ze vormen een extensie van wat Long doet tijdens zijn wandelingen: een kleine ingreep aanbrengen of een spoor achterlaten in de omgeving – enkel is die omgeving nu de museumzaal.

Tijdens en op basis van zijn wandelingen maakt Richard Long ook foto’s en tekstwerken. In M toont Richard Long twee soorten tekstwerken. Een selectie van ingekaderde teksten, en vier tekstwerken die rechtstreeks op de tentoonstellingsmuren aangebracht of geplakt wordt en zo ruimtelijk worden.

Tot slot presenteert Long ook twee nieuwe modderwerken in M. Zijn modderwerken, gemaakt met zijn eigen handafdrukken, kunnen gezien worden als een verwijzing naar prehistorische grotschilderingen en naar basiselementen van het universum, een planeet, aarde en water. Het proces is simpel en intuïtief: hij brengt modder aan op de muur en laat die spatten en naar beneden druipen onder invloed van de zwaartekracht. Sommige composities doen denken aan een waterval.

De tentoonstelling kadert in KNAL! – het stadsfestival rond de ontdekking van de Big Bang-theorie.

Richard Long
22.10.2021 - 20.03.2022
M Leuven
In het kader van KNAL!


Curator: Eva Wittocx


RICHARD LONG

Sir Richard Julian Long (°1945) is een Engelse kunstenaar die woont en werkt in Bristol.

Hij studeerde aan de Saint Martin's School of Art in Londen. In 1976 vertegenwoordigde hij zijn land op de Biënnale van Venetië. Hij won verschillende prestigieuze prijzen en nam deel aan een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen wereldwijd. Zijn werk is aanwezig in de belangrijkste publieke en private collecties.


KNAL

KNAL!
 is een stadsfestival dat wordt georganiseerd door KU[N]ST Leuven in samenwerking met spelers uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld. In dit kader vindt in M naast de tentoonstelling van Richard Long, ook de tentoonstelling ‘Verbeelding van het universum’ plaats. Centraal staat de verwondering van de mens over het ontstaan van de kosmos.

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.