M HKA presenteert de eerste overzichtstentoonstelling van de Antwerpse kunstenares Els Dietvorst

Tentoonstelling verlengd tot 6 september 2020

Het M HKA maakt met *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope de eerste overzichtstentoonstelling van de Antwerpse kunstenares Els Dietvorst. De tentoonstelling brengt een samenhangend beeld van haar grote en complexe oeuvre, dat onder meer bestaat uit sociale acties, documentaires, films en video’s, lemen sculpturen, theaterteksten, inkttekeningen en installaties. *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope markeert ook de terugkeer van de kunstenares naar ons land – na meer dan tien jaar in Ierland te hebben gewoond en gewerkt – om te doctoreren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. 

Els Dietvorst is een sociaal bewogen kunstenares die haar beeldend werk inzet als middel om maatschappelijke betrokkenheid te creëren. Zij vindt hoogstpersoonlijke uitdrukkingsvormen in de uiteenlopende media die ze bespeelt. Haar werk richt zich op de vele vormen van sociale communicatie en interpersoonlijke relaties en conflicten. Dit uit zich in indrukwekkende sociaal-artistieke projecten, zoals De terugkeer van de zwaluwen (1999–2004) in de Brusselse Anneessenswijk of Koningskinderen (2003) in de jeugdgevangenis van Mol. Dietvorst heeft daarbij ook specifieke aandacht voor de positie van de buitenstaander en richt haar blik − soms gespreid over meerdere jaren − op personen en gebeurtenissen die anders onopgemerkt zouden voorbijgaan. Zo volgde zij in 2003 Luigi, een Italiaanse migrant die zijn schapen hoedt op de oevers van het kanaal Brussel-Charleroi, en maakte een authentiek portret van hem in Lied voor de prijs van een geit.

Het oeuvre van Els Dietvorst draait rond samenwerking, communicatie en sociale en ecologische bewustwording. De tentoonstelling *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope zoekt een register om deze complexiteit in te presenteren, want hoe daadkrachtig haar kunst ook is, in wezen gaat ze om fragiliteit, transformatie en metamorfose. De specificiteit en diversiteit van haar mediagebruik hangt hiermee samen. *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope wil hiervan een samenhangend beeld brengen, met scherpe keuzes, eigenzinnig gepresenteerd, en met ruimte voor tijd en verbindingsmogelijkheden.


*Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope
is een verderzetting van de reeks tentoonstellingen waarmee het M HKA een specifiek overzicht toont van zowel jongere (Laure Prouvost, Anne-Mie Van Kerckhoven, Otobong Nkanga), als meer historische (Chantal Akerman, Marcel Broodthaers, James Lee Byars, Joseph Beuys, Robert Filliou) kunstenaars, met een focus op het hedendaagse relevantiepotentieel van een oeuvre. 

Els Dietvorst
*Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope

07.02–06.09.2020
Persconferentie: 6 februari 2020, 11u
M HKA
Leuvenstraat 32,
2000 Antwerpen

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.