M HKA presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Britse kunstenares Anthea Hamilton

17 FEBRUARI – 15 MEI 2022

Mash Up, de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Britse kunstenares Anthea Hamilton, opent op 17 februari 2022 in het M HKA in Antwerpen.

Sinds het begin van de jaren 2000 ontwikkelde Anthea Hamilton een complexe praktijk ​ die sculpturen, installaties en performances omvat. De kunstenares is vooral bekend om haar meeslepende en grootschalige statementwerken met sculpturen, performances en installaties die een nieuwe blik op ruimte, lichaam en materialen bieden. Hamilton duikt gretig in de kronkelende geschiedenis van culturele productie, esthetiek en stilistisch gedrag, waarbij ze haar oog als een zowel subjectieve als productieve lens gebruikt. 

Door elementen uit de culturele productie te filteren, te beoordelen en opnieuw te situeren, creëert haar werk nieuwe sensaties, assemblages en materialiteiten die ons begrip van mode, kunst, voedsel, natuur, design, architectuur en popcultuur op de proef stellen. Ze maakt hierbij gebruik van wat kan worden gezien als bekende of typische stijlfiguren en motieven, en brengt kijkers in verrassende en onbekende sferen.

Hamiltons intuïtieve en oprechte praktijk deelt een sterk geloof in nieuwe en complexe manieren van samenleven. Haar manier van kijken ontsnapt altijd aan het vanzelfsprekende en biedt een bijzonder geschikte ruimte aan de bekommernissen van jongere generaties die hybriditeit en coëxistentie opeisen als sleuteldynamieken voor de toekomst.

De tentoonstelling in het M HKA, getiteld Mash Up, wil een volledig en precies beeld schetsen van haar praktijk, die gekenmerkt wordt door toegewijde creativiteit, vrijheid en inventiviteit, door onverwachte onderzoekstrajecten, door een zeer visuele esthetiek en door interculturele en interdisciplinaire productiemethoden. 

De toeschouwers worden geconfronteerd met een tentoonstelling met een sterke visuele impact, met performatieve ruimtes en fysieke manifestaties van beelden. De tentoonstelling nodigt ons uit om na te denken over de kennis van vormen en beelden en roept vragen op over representatie, identiteitspolitiek en methodologieën van vrijheid. 

Hoewel Anthea Hamilton de voorbije twintig jaar talrijke institutionele tentoonstellingen heeft ontwikkeld, zal het project van het M HKA voor de kunstenares haar eerste gelegenheid zijn om een diepgaande lezing en verwoording van haar praktijk te delen, en tegelijk nieuwe perspectieven en interpretaties van haar oeuvre te openen. De tentoonstelling omvat een 70-tal werken die de kunstenares tijdens haar carrière creëerde, naast een reeks nieuwe werken en tentoonstellingssituaties. In een tentoonstellingsruimte van meer dan 1800 vierkante meter worden werken uit bruiklenen van belangrijke instellingen en collecties getoond, naast nieuwe opdrachten en nieuwe manieren om te kijken naar iconische installaties uit het verleden, zoals The Squash (Tate Britain, 2018), The New Life (Biënnale van Venetië, 2019 en Secession, 2018) en Lichen! Libido! Chastity! (Turner Prize, 2016 en SculptureCenter, 2015). De tentoonstelling getuigt ook van de samenwerkingsdynamiek die inherent is aan Hamiltons praktijk. Zo werkt ze onder meer samen met kunstenaar Nicholas Byrne, architect en ontwerper Gaetano Pesce, botanist, fotograaf en schrijver Roger Phillips, performer Carlos Maria Romera, fotograaf Lewis Ronald, ontwerpster Julie Verhoeven, en ontwerper Jonathan Anderson van modehuis Loewe. 


Anthea Hamilton
Mash Up
17 februari - 15 mei 2022
M HKA
Curator: Anne-Claire Schmitz

  • Persconferentie: woensdag 16 februari 2022, 10u
  • Opening: Donderdag 17 februari 2022
  • Wekelijkse performances elke zaterdag, 13u tot 17u, van 17 februari tot 15 mei 2022. In samenwerking met DE SINGEL, Antwerpen en in het kader van Carta 22, tweejaarlijks festival van de creatie (21-30 april 2022).
  • 
M HKA wil LOEWE bedanken voor hun steun, zonder dewelke Mash Up niet mogelijk zou zijn geweest.
  • Het M HKA wil ook Stielmannen bedanken voor hun genereuze bijdrage aan de productie van de tentoonstelling.

PUBLICATIE

Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijke monografische publicatie, geproduceerd door het M HKA en Triangle Books, gelijktijdig met de presentatie in Antwerpen. De publicatie bevat nieuwe teksten en een groot aantal illustraties die getuigen van het bijzondere belang van Hamiltons werk als visueel producent, waaronder tentoonstellingsbeelden, bronbeelden, onderzoeksmateriaal, documentatie van samenwerkingen, alsook een catalogue raisonné van het oeuvre van de kunstenaar tot nu toe. 

  • De publicatie zal beschikbaar zijn in het Nederlands en het Engels.
  • Teksten door: Cédric Fauq, Milovan Farronato, Anthea Hamilton, Anne-Claire Schmitz, en Linsey Young. 
  • Verschijningsdatum: April 2022
  • Uitgevers: M HKA and Triangle Books 
  • Editor: Anne-Claire Schmitz 

OVER DE KUNSTENAAR - ANTHEA HAMILTON 

Anthea Hamilton, geboren in Londen (UK) in 1978, is een beeldend kunstenaar die werkt met installaties, sculpturen en performances. Ze voltooide haar studies aan de schilderafdeling van de Leeds Metropolitan University en het Royal College of Art London in respectievelijk 2000 en 2005.

In 2016 was Hamilton een van de vier geselecteerde kunstenaars voor de Turner Prize, uitgereikt in Tate Britain. Al meer dan twintig jaar is de kunstenares geïnteresseerd in het bekijken en op speelse wijze wakker schudden van netwerken van referenties die minutieus zijn geselecteerd uit de geschiedenis van de visuele cultuur. Daartoe staat onderzoek centraal in haar werk, of het nu gaat om art nouveau, de wortels van de disco uit de jaren 1970, Kabuki-theater, Italiaanse naoorlogse architectuur en design, of korstmossen. Elk onderwerp wordt nauwkeurig bestudeerd en gebruikt als een lens om de wereld door te bekijken. Geïnspireerd door de Franse schrijver en dramaturg Antonin Artaud uit het begin van de 20e eeuw en zijn oproep tot de 'fysieke kennis van beelden', wil Hamilton dat kijkers een lichamelijke reactie op een idee of een beeld ervaren wanneer we haar werk en haar gebruik van onverwachte materialen, schaal en humor tegenkomen. Haar installaties stellen een alternatieve realiteit voor waarin genderrollen, seksualiteit, het huiselijke leven en de tradities van verschillende culturen begrippen worden die heen en weer slingeren tussen cliché en vloeibaarheid. Anthea Hamilton woont en werkt in Londen (UK) en is momenteel gastdocent aan de vrije, onafhankelijke kunstschool Open School East, in Margate (UK). 

De kunstenares wordt vertegenwoordigd door Kaufmann Repetto in Milaan / New York en Thomas Dane Gallery in Londen. Anthea Hamilton heeft haar werk internationaal tentoongesteld. 

Enkele solotentoonstellingen zijn: The Prude, Thomas Dane Gallery, Londen (2019); The New Life, Secession, Wenen (2018); A is for... and, am, anxious, adore, Kaufmann Repetto, Milaan (2018); The Squash, Tate Britain (curator:Linsey Young), Londen (2018); Love IV (met Nicholas Byrne), Schinkel Pavillon, Berlijn (2016); Anthea Hamilton Reimagines Kettle's Yard, Hepworth Wakefield (curator: Andrew Bonacina), Wakefield, (2016); Lichen! Libido! Chastity!, SculptureCenter (curator: Ruba Katrib), Long Island City, New York (2015); Kabuki, The Tanks, Tate Modern (curator: Catherine Wood), Londen (2012); Sorry I'm Late, Firstsite (curator: Michelle Cotton), Colchester (2012); Les Modules, Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent, Palais de Tokyo, Parijs, Frankrijk (2012) en Gymnasium, Chisenhale Gallery (curator: Polly Staple), Londen (2008). 

In de afgelopen jaren heeft ze deelgenomen aan meerdere groepstentoonstellingen, waaronder: Bloomberg New Contemporaries 2020, South London Gallery, Londen (2021); The Paradox of Stillness: Art, Object, and Performance, Walker Art Center, Minneapolis (2020); May You Live In Interesting Times, Biennale di Venezia 58, Venetië, Italië (2019); La Vie Moderne, 13eme Biennale de Lyon, Lyon (2015); Burning Down The House: 10th Gwangju Biennale, Gwangju (2014) en Don't You Know Who I Am? Kunst na identiteitspolitiek, MuKHA, Antwerpen (2014). 


M HKA — MUSEUM VAN HEDENDAAGSE KUNST ANTWERPEN 

Het M HKA is een museum voor hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur. Het is een open ontmoetingsplaats van en voor de kunst, de kunstenaar en het publiek. Het M HKA ambieert een voortrekkersrol in Vlaanderen en een internationaal profiel voortbouwend op de Antwerpse avant-garde traditie. Het M HKA overbrugt de verhouding tussen artistieke en brede samenlevingsvragen, tussen het internationale en het regionale, kunstenaars en publiek, traditie en vernieuwing, reflectie en presentatie. Centraal daarbij staat de collectie met verwerving, beheer en onderzoek.


OVER DE CURATOR — ANNE-CLAIRE SCHMITZ

Anne-Claire Schmitz vervoegde in 2020 het nieuwe artistieke team van M HKA als senior curator.

In 2019 was ze curator van het Belgisch Paviljoen van de 58ste Biënnale van Venetië met MONDO CANE, een tentoonstelling van Jos de Gruyter & Harald Thys. Van 2012 tot 2019 was ze stichtend directeur en curator van La Loge, een particulier geïnitieerde non-profit organisatie gewijd aan kunst, architectuur en theorie. Haar programma besteedde vooral aandacht aan vragen over ruimte, habitat, gebruik en materiële cultuur, terwijl het een plek was om het potentieel van interdisciplinaire ontmoetingen te onderzoeken. Daarvoor was ze curator bij Witte de With, Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam. Naast haar voornaamste engagementen, wordt ze regelmatig uitgenodigd om tentoonstellingen samen te stellen voor andere instellingen zoals Fondation Pernod Ricard, Parijs, Kunsthalle Wien, Wenen, WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst, Brussel.


BEELDEN

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.