M HKA | Finissageweekend Amberes

Het M HKA sluit de succesvolle zomertentoonstelling Amberes – Roberto Bolaño’s Antwerpen af met een finissageweekend op 14 en 15 september. 

Tijdens het finissageweekend gaan Sacha van Loo en Imogen Stidworthy in gesprek op zaterdag 14 september. van Loo werkt voor de Antwerpse politie en analyseert stemopnames van de verhoren van verdachten. Hij is blind sinds zijn geboorte en begrijpt de ruimte door middel van akoestiek en zijn hoogontwikkelde echolocatievaardigheden. Het inspireerde kunstenares Imogen Stidworthy tot het maken van het videowerk Sacha, te zien in de tentoonstelling. 

Op zondag 15 september brengt dichter, auteur en bedreven podiumdier David Troch de integrale Nederlandse vertaling van Amberes, alle 56 hoofdstukken. Kunstenares Michèle Matyn brengt haar indrukwekkende installatie Jenny Haniver tot leven. En het symbolische einde van de tentoonstelling wordt gegeven door kunstenaar Mathieu Verhaeghe: hij snijdt de Iberische ham die centraal staat in zijn werk Feestvarken. Voor de afterparty zalr kunstenaar Bart Prinsen zijn collectie Latin vinyl op de draaitafel gooien. 


PROGRAMMA | ZATERDAG

○ Sacha Van Loo en Imogen Stidworthy in gesprek | TALK
16.00 – 17.30

Sacha van Loo werkt voor de Antwerpse politie en analyseert opnames van mobiele telefoons. Hij is blind sinds zijn geboorte en begrijpt de ruimte door middel van akoestiek en zijn hoogontwikkelde echolocatievaardigheden. Het inspireerde Imogen Stidworthy in 2011 tot het maken van het werk Sacha. Op 14 september ontmoeten ze elkaar opnieuw en gaan in gesprek over het werk, over luisteren, over detectives, misschien zelfs over The Wire.
In het Engels


PROGRAMMA | ZONDAG

○ CROP | ROOFTOP BRUNCH & MARKT
11.00 – 13.00

Brunchen op het dakterras van het M HKA? CROP voorziet een buffet vol huisgemaakte zoete en zoute spreads, warme en koude salades, biogroentjes, brood, koeken en perfecte koffie. Het kan voor €30 p.p., reservatie verplicht via cropantwerpen@gmail.com


○ Amberes | VOORDRACHT
14.00 – 16.30

Dichter, auteur en bedreven podiumdier David Troch brengt de Nederlandse vertaling van Amberes: Antwerpen. Integraal. Alle 56 hoofdstukken. Naar schatting duurt dat zo’n 2,5 uur. Blijf voor een enkel hoofdstukje, of zit gerust de hele rit uit.

○ Jenny Haniver | PERFORMANCE
15:00 – 16.00

Dat Britse zeelieden ‘Jeune d’Anvers’ niet uitgesproken kregen, mag niet verbazen. De verbastering ‘Jenny Haniver’ inspireerde Michèle Matyn tot een indrukwekkende installatie bestaande uit vijf delen, met namen als Starfish Rock, Drool en Very Very Happy. Tijdens deze performance brengt Matyn het werk tot leven, en tot aan de Schelde.

○ Feestvarken | AAN TAFEL MET DE KUNSTENAAR
16:00 – 18:00

Toen Mathieu Verhaeghe zijn werk Feestvarken titelde, was al duidelijk dat er een feest zou moeten volgen. Als Verhaeghe om 16:00 de Iberische ham aansnijdt, luidt dat het smakelijke einde van de tentoonstelling in. Optioneel vergezeld van rode wijn.

○ Latin Groove | AFTERPARTY
20.00 – 00.00

Als Bart Prinsen geen zwevende installatiewerken maakt, buigt hij zich graag over zijn groeiende collectie Latin vinylplaten. Prinsen draait plaatjes, als ultieme afsluiter, de hele avond lang, in Bato Batu.Amberes

Amberes neemt de gelijknamige novelle van de Chileense schrijver Roberto Bolaño als uitgangspunt, en vertaalt enkele onderwerpen – zoals misdaad en corruptie, seksueel geweld, relatieve waarheid, het geheugen, marginaliteit, de mannelijke blik en de zee – naar een groepstentoonstelling over hedendaagse kunst in, of geïnspireerd door, de stad. Of zoals De Standaard het omschreef: “Met de Chileense cultauteur Roberto Bolaño als gids haalt het M HKA een geut rauwe Zuid-Amerikaanse energie in huis. De transformatie van dienst roman ‘Amberes’ naar hedendaagse kunst schetst het beeld van een veelkantige, tegendraadse grootstad.”

Amberes toont werk van Anne-Mie Van Kerckhoven, Imogen Stidworthy, Sophie Podolski, Cevdet Erek, Michèle Matyn, Andrea Fraser, Luc Deleu, Georges Smits, Allan Sekula, Laure Prouvost, Luc Tuymans, Bart Prinsen, David Lamelas, Jimmie Durham, Katrin Kamrau, Ruth Sacks, Walter Swennen, Chantal Peñalosa, Nicolás Uriburu, Stephen Willats, Paul Hendrikse, Marlene Dumas, Rinus Van de Velde, Danny Devos, Eva Donckers, Alain Ayers, Mathieu Verhaeghe, Alain Robbe-Grillet, Adrien Tirtiaux, Laurie Parsons, Gordon Matta-Clark, Hugo Roelandt, Ria Pacquée en items uit het Archief Roberto Bolaño.

Naast de tentoonstelling heeft het M HKA ook de eerste Nederlandse vertaling van Roberes Bolaño's Amberes uitgegeven. Deze exclusieve Nederlandse uitgave is te koop in onze bookshop.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.