Luca Monterastelli stelt solo tentoon in KETELEER GALLERY


KETELEER GALLERY presenteert Old Masters, de eerste solotentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Luca Monterastelli (geboren in 1983 in Forlimpopoli, werkt en woont in Milaan) met de galerie.

Monterastelli werkt sinds 10 jaar aan een geheel eigen, eigentijds, sculpturaal oeuvre. De voorbije jaren was zijn werk op diverse prestigieuze tentoonstellingen te zien, zoals de Biënnale van Venetië in 2015. Begin 2017 nomineerde Alessandro Rabottini, artistiek directeur van de beurs miart, Monterastelli als een van de vijf beste Italiaanse kunstenaars jonger dan 40 jaar. Later in 2017 had Monterastelli zijn eerste Belgische solotentoonstelling bij Deweer Gallery.

De beeldhouwwerken van Monterastelli zijn monumentaal en ontzagwekkend. Ze zijn als een spel van geometrische eenheden die elk verscheidene, potentiële betekenissen in zich dragen. De sculpturen - zowel autonome beeldhouwwerken als muurwerken - bestaan vaak uit verticale, vaag antropomorfe vormen. Hierdoor ontstaan er vormelijke paradoxen die de kijker aansporen om het werk van dichterbij te verkennen. 

Hoewel zijn werk allusies bevat naar de lichamelijke verbeelding, maakt Monterastelli in de eerste plaats abstract werk. Naast deze speelse vormentaal springt een gedurfde, robuuste materiaalkeuze in het oog. Monterastelli heeft duidelijk een uniek gevoel voor materie en het bijhorende mysterie. Als toeschouwer weet je vaak niet naar welk materiaal je kijkt. Is het nu cement of marmer, kalk of linnen? ​

Het uitgangspunt van Monterastelli's eerste soloshow bij KETELEER GALLERY is hoe makkelijk het is om de grens tussen gebruik en misbruik te overschrijden. Hoe iets vitaals, als kunst, kan worden 'misbruikt' als een bedreiging of als een manier om het gezag op te leggen. Via zijn beeldhouwwerken onderzoekt Monterastelli net hoe belanghebbende partijen aanhangers voor hun gedachtegoed proberen te winnen door het bespelen van de publieke opinie via architectuur en beeldende kunst. Zijn gedurfde, robuuste materiaalkeuze van gewapend beton straalt daarom naast dynamische kracht en energie ook macht en autoriteit uit. ​

Luca Monterastelli
Old Masters
05.09.2020 — 18.10.2020 ​
KETELEER GALLERY
Pourbusstraat 3-5 - 2000 Antwerpen

Klik hier voor hoge resolutiebeeldenLuca Monterastelli
werd geboren in 1983 in Forlimpopoli. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten Brera in Milaan en werkt en woont nog steeds in Milaan. ​ ​

Luca Monterastelli stelde reeds op een verschillende plaatsen solo tentoon zoals in Deweer Gallery in Otegem (2017), Lia Rumma (2017), Villa Mondolfo, Como, Italië (2017), HIAP, Helsinki, Finland (2014), viafarini DOCVA, Milaan, Italië (2013), Centre d’art contemporain Parc Saint Léger, Pougues-les-eaux, Frankrijk (2012), Chez Néon Diffuseur d’Art Contemporain, Lyon, Frankrijk (2012) en MARS, Milaan, Italië (2011). Hij nam deel aan talrijke groepstentoonstellingen waaronder La Triennale, Milaan, Italië (2015), de 56ste Biënnale van Venetië, Italië (2015). Zijn werk was te zien in groepstentoonstellingen bij KETELEER GALLERY, Antwerpen (2017), casa Testori, Novate Milanese, Milaan, Italië (2014), Fondazione Bevilaqua la Masa, Venetië, Italië (2014), Museo Marino Marini, Firenze, Italië (2013) en Brown Project Space, Milaan, Italië (2010). Hij wordt eveneeens vertegenwoordigd door Lia Rumma in Milaan.


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.