Lichtontwerper Koen Van Guijze stelt voor het eerst een overzicht van zijn werk tentoon op een unieke locatie in Antwerpen

Koen Van Guijze ontwerpt al lampen en armaturen sinds 1986. Hij werkte reeds samen met (interieur)architecten PJ Mares, AIDarchitecten, Nathalie Deboel, PUUR en Niels Maier, heeft zijn eigen verlichtingslijn 'sofisticato' bij designlabel Serax en ontwierp al verlichting voor het driesterrenrestaurant ’t Zilte, voor restaurant Bar Bulot en voor het prestigieuze nieuwe 5-sterrenhotel Botanic Sanctuary hotel in Antwerpen.

Toch komt hij nu pas echt naar buiten met zijn eigen collectie. In de Marnixzaal van datzelfde Botanic Sanctuary hotel in Antwerpen presenteert Van Guijze voor het eerst een overzicht van zijn eigen lichtontwerpen van de afgelopen 4 jaar. Twee weekends in maart kunnen mensen de unieke stukken van deze eigenwijze ontwerper ontdekken. Niet in de suites of in 1 van de luxueuze vergaderzalen, maar in de nog onafgewerkte, ruwe Marnixzaal, waar het warme licht en het unieke karakter van de designs helemaal tot hun recht zullen komen.

De ontwerpen van Koen Van Guijze zijn hedendaags, nu eens speels, dan weer stoer en brutalistisch, maar telkens doordrongen van gesofisticeerde details en gemaakt van échte of authentieke materialen, zoals marmer, messing, papier, beton of keramiek. Net als in de traditionele Japanse wabi-sabifilosofie houdt Van Guijze van ‘imperfectionisme’. Tegelijk schrijven de ontwerpen zich door hun minimalistische, elegante uitstraling perfect in de architectuur in. Een lamp wordt door Van Guijze namelijk niet gezien als een geïsoleerd object, maar staat in relatie met zijn omgeving.

In tegenstelling tot de ontwerpen van Sofisticato - die bedoeld zijn als functionele verlichting en zelf niet te veel aandacht trekken - vallen de lampen uit de eigen collectie van Koen Van Guijze op. Ze zijn gedurfder, balanceren op de grens tussen kunst en design, en zijn vaak gemaakt van recuperatiematerialen, zoals resten marmer of onconventionele materialen uit een heel andere context. Zo liet hij zich voor zijn y-lamp inspireren door de kleuren van de radicale Italiaanse Memphis-beweging, terwijl de lamp op een speelse manier tegelijk vragen stelt bij onze huidige tijd. 


Koen Van Guijze

De tentoonstelling is open op:
18-19-20 maart
24-25-26-27 maart

Locatie:
Marnixzaal Lange Gasthuisstraat ​
2000 Antwerpen ​
(historisch pand ‘Elzenveld’ grenzend aan hotel Botanic Sanctuary)

www.koenvanguijze.com


Koen Van Guijze

© Franziska Krieck
© Franziska Krieck

Koen Van Guijze richtte in 2002 accessori lichtarchitectuur op, dat zich focust op architecturale lichtprojecten. Daarnaast is zijn eigen verlichtingslijn sofisticato sinds 2018 in productie bij het Belgische label Serax en ontwerpt hij eigen collecties unieke en gelimiteerde stukken.

 


Selectie beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.