Libanese galerie Alice Mogabgab opent in Brussel met solotentoonstelling van Etel Adnan

Op zondag 13 januari 2019 opent Galerie Alice Mogabgab, die in 1994 werd opgericht in Beiroet, feestelijk de deuren van haar Brusselse ruimte met Etel Adnans eerste solotentoonstelling in België. ​

Etel Adnan (°1925 in Beiroet, Libanon) is een Libanees-Amerikaanse dichter, essayist en beeldend kunstenaar. De bekendheid van Etel Adnans oeuvre bereikte de voorbije jaren onmiskenbaar een internationale dimensie die niet alleen haar artistieke en literaire kwaliteiten weerspiegelt, maar ook de verschillende facetten van haar persoonlijkheid.

De tentoonstelling, getiteld Etel Adnan, inkttekeningen, tekeningen, leporello, presenteert twee verzamelingen uit Libanese privécollecties die de galerie het voorbije decennium heeft verworven.

Een eerste verzameling bestaat uit dertien tekeningen in Chinese inkt of potlood waarin de boom, de stronk en de kruin centraal staan. Of het nu één, twee, drie bomen of een heel bos betreft: de kunstenares brengt dit symbool van het leven telkens krachtig in beeld. Van de ontworteling tot een celebratie van het leven, van verscheurdheid tot de ultieme bloei, van het schrijven tot het zelfportret: “Elke boom is een gezang”, zo schrijft de kunstenares.

De tweede verzameling draagt de titel Forêts (Wouden). Dertien tweeluiken geschilderd in aquarel en Chinese inkt volgen elkaar op in een leporello met een buitengewoon formaat - dit is ongetwijfeld een van Etel Adnans grootste leporello’s. De takken maken plaats voor uitbarstingen van kleuren, die zowel de boom als de schilderkunst verheerlijken. ​

Etel Adnan: inkttekeningen, tekeningen, leporello
13 januari - 2 maart 2019
Galerie Alice Mogabgab
Rivoli - Espace 28
Waterloosesteenweg 690, 1180 Brussel

Vernissage: zondag 13 januari 2019, ​ van 15u tot 19u ​
(inleiding op de tentoonstelling door Michel Baudson om 16u)

 

Over Etel Adnan

Etel Adnan (°1925 in Beiroet, Libanon) is een Libanees-Amerikaanse dichter, essayist en beeldend kunstenaar. Ze werkte in Beiroet, Californië en Parijs. In de Verenigde Staten is ze het boegbeeld van de Arabisch-Amerikaanse poëzie – in het genre wordt zelfs een prijs met haar naam uitgereikt – en in Europa maakt ze furore als Libanese schilder. Kenmerkend voor haar volledige plastische oeuvre - schilderijen, tekeningen, Chinese inkttekeningen, tapijten, keramieken, kalligrafieën, leporello’s ... - zijn de schoonheid en de lichtheid van haar vormen en kleuren, en de vanzelfsprekende spontaniteit waarmee ze haar werken maakt. Het is een bevestiging van het intuïtieve karakter van haar verlangen tot expressie en haar scheppingsproces.

Hans Ulrich Obrist ontdekte Adnan als beeldend kunstenaar toen hij een antiekwinkel nabij het Louvre binnenstapte en zijn oog liet vallen op een leporello, een boekje met bladzijden gevouwen als een harmonica. Twee jaar later liep hij het werk opnieuw tegen het lijf, nu in Beiroet, en herkende het meteen. Hij wees Carolyn Christov-Bakargiev, de directeur van Documenta 13, op de kunstenaar, die naar Beiroet reisde en Adnan uitnodigde om deel te nemen aan de belangrijke vijfjaarlijkse tentoonstelling in Kassel. Adnan was zo verbaasd en bleef zo lang stil dat Christov-Bakargiev voorzichtig vroeg of ze wel wilde. Met Documenta werd Adnan een van de ontdekkingen van de internationale kunst in 2012. Ze werd uitgenodigd voor biënnales, kreeg een tentoonstelling in de prestigieuze Serpentine Gallery in Londen, een retrospectief in Qatar en een show samen met Gerhard Richter in New York.

 

Over Galerie Alice Mogabgab

Galerie Alice Mogabgab viert in 2019 haar zilveren jubileum; en viert dit met de opening van een tweede vestiging in Brussel. De galerie werd in 1994 opgericht door Alice Mogabgab Karam en evolueerde in de afgelopen jaren tot een toonaangevend platform voor de artistieke scene in Beiroet.

Maar Mogabgab keek al van bij het begin over de grenzen, nam deel aan belangrijke Europese beurzen zoals Art Brussels, Art Paris en FIAC; en organiseerde ook jaarlijkse tentoonstellingen in Londen. Trouw aan het credo en de waarden van de galerie gelooft Alice Mogabgab in de symbiose tussen verschillende culturen; in creatieve interactie tussen verschillende artistieke experimenten en veelzijdige smaken.

De galerie vertegenwoordigt kunstenaar uit verschillende culturele achtergronden en werkzaam in verschillende artistieke disciplines. Daarnaast werkt de galerie regelmatig samen met vooraanstaande curatoren en persoonlijkheden uit de kunstwereld zoals Michel Baudson, Yves Michaud, Gilbert Lascault en Luc Jaquet.

Het is dit hele artistieke patrimonium dat de galerie naar Brussel brengt, de hoofdstad van Europa; en een stad die de kosmopolitische traditie en liefde voor kunst deelt met Beiroet.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.