LERRY ceramics: hedendaagse keramiek geïnspireerd op de oudheid en het verlangen om te versieren

LERRY ceramics, in 2020 opgericht door de Gentse Elke Vanlerberghe, staat voor handgemaakte, hedendaagse keramiek met een twist.

Haar unieke stukken zijn het resultaat van een ongebreidelde drang naar het experimenteren met klei, decoratietechnieken, glazuren, vorm en kleur. In haar atelier in de achtertuin van haar woning in Gent werkt ze aan een unieke beeldtaal waar ze smileys, strikjes, palmbomen en schelpen vermengt met verwijzingen naar de Griekse en Romeinse cultuur. ​

Rode draad is haar verlangen om te decoreren, te versieren en te vieren.

Geïnspireerd door het verlangen om te decoreren, te versieren en te vieren, onderzoekt LERRY ceramics de kunst van het verfraaien en hoe dit een transformerend effect kan hebben. Al sinds de oudheid - de Grieken en Romeinen, de Maya's en Inca's, de Egyptenaren en de Middeleeuwen - versieren mensen gebouwen, voorwerpen en zelfs zichzelf om het gewone tot het buitengewone te verheffen. ​ ​

Huizen en kerken werden versierd, gebruiksvoorwerpen verfraaid, mensen verkleed, dingen werden ingelijst, op sokkels gezet, ingehuldigd, getheatraliseerd. Vandaag de dag is er nog steeds de drang om dingen mooier te maken dan ze zijn. Denk maar aan de 'red carpets', weefsels, moulures, patronen, kleuren, juwelen...

Op een unieke manier doet LERRY hetzelfde met schijnbaar banale objecten. Wat als de sokkel zelf zoveel decoratie krijgt dat hij alle aandacht steelt? Wat als de kom die eigenlijk alleen je eten moet vasthouden, het gespreksonderwerp wordt? Wat als een theekopje niet langer opgaat in het servies, maar zelf op de voorgrond treedt en je twijfelt of je het nog wel in de vaatwasser stopt of toch beter mee pronkt inde vitrinekast? Wat als het gewone het buitengewone wordt?


Afbeeldingen (download hier, credit: Nathalie Samain)


Take-over LERRY ceramics x Agnes & Maurice in Gent

Opening: 27 & 28 september 2024
On view tot eind oktober

Agnes & Maurice
Predikherenlei 9
9000 Gent ​
België


Over LERRY ceramics

LERRY ceramics omvat alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals kandelaars, mokken en borden, maar ook meer sculpturale objecten. Sommige creaties zijn opzettelijk ruw en grof, waardoor de aandacht wordt gevestigd op hun eigen materialiteit; andere zijn dan weer elegant en frivool door hun vorm en kleurgebruik.

Elke Vanlerberghe, de creatieve kracht achter LERRY ceramics, is een getalenteerde kunstenares uit Gent, België. Met een passie voor keramiek en een scherp oog voor detail vervaardigt ze elk stuk nauwgezet in haar atelier in de achtertuin van haar woning.

LERRY ceramics heeft snel erkenning gekregen in de kunst- en designgemeenschap. Haar creaties waren zowel in 2021 als in 2023 te zien op de Belgian Art & Design Fair. Daarnaast hield LERRY een succesvolle solotentoonstelling in de galerie Maniera tijdens ​ Collectible 2022.

Naast haar artistieke inspanningen deelt Elke Vanlerberghe haar passie voor keramiek via workshops en samenwerkingen. Sinds oktober 2022 geeft ze wekelijkse workshops in Studio Terrara en Studio Ossekop, waar deelnemers zich kunnen onderdompelen in de kunst van het pottenbakken. Daarnaast is Elke uitgenodigd om een driedelige workshop te geven op KASK, waarbij ze tweedejaars studenten interieurontwerp en meubelontwerp laat kennismaken met de wereld van klei.

Elke Vanlerberghe is ook de oprichtster van de Athena! Clay Fair in samenwerking met 019. De eerste editie vond plaats op 6 en 7 mei 2023, de tweede editie van deze hedendaagse keramiekbeurs vond zopas plaats, op 11 en 12 mei 2024, met de steun van het prestigieuze Design Museum Gent.

 

 

 


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.