Lannoo Uitgeverij presenteert Paradise City, een fotoboek van Mario Goossens en Karel Van Mileghem, over de helende kracht van muziek

Eind oktober verschijnt bij Lannoo Uitgeverij een fotoboek over de helende kracht van muziek. Het boek, getiteld Paradise City, maakt deel uit van een groter project (inclusief tv-programma op Canvas en een theatershow) van muzikanten Mario Goossens (Triggerfinger) en Karel Van Mileghem (Jacle Bow).

De twee muzikanten bezochten 6 wereldsteden met muziek als rode draad. Elk van de bezochte steden vertonen littekens van menselijk leed. Ze kregen een uppercut van de natuur, maar vaak ook van de mens zelf. Oorlogen, twisten, bommen, raciale kwesties: ze leiden tot een verscheurde stad. Toch tonen de inwoners altijd veerkracht. Steeds weer kruipt de mens recht en moeten de wonden geheeld worden. Muziek is de rode draad en heeft vaak een helende werking.

Dit boek brengt het verhaal van Hiroshima (dé bom), Belfast (religieuze kwesties), Detroit (raciale twisten), New Orleans (orkaan Katrina), Port-Au-Prince (burgeroorlogen en natuurrampen) en Kigali (genocides) en geeft een intiem portret van zij die van elke stad weer een Paradise City wensen te maken. Het boek combineert sterke getuigenissen, een flinke brok muziekgeschiedenis en prachtige beelden van 6 wereldsteden.

Zo is er het verhaal van de 16-jarige Abigaëlle Jose Sétoute uit Port-au-Prince, die dakloos werd door de aardbeving van 2010. Dankzij de humanitaire organisatie Core, opgericht door Sean Penn, kon Jose toch naar school. Maar de dood van haar moeder was opnieuw een zware slag voor het meisje. Ze vond troost in de muzieklessen van Music Heals International, een partnerorganisatie van Core. Jose speelt nu piano, wil naar het conservatorium en droomt van een eigen muziekschool.

Veel genres uit de popgeschiedenis vinden hun oorsprong in miserie. Onder meer gospel, blues, jazz, soul, R&B, punk, techno, reggae en hiphop ontstonden in een samenleving die het hard te verduren kreeg, met weinig kansen tot ontplooiing. Muziek als helende kracht die gekwetste steden en hun inwoners doet herleven. Dat is het uitgangspunt van Paradise City.


Paradise City
Healing Cities through Music
Uitgegeven door Lannoo Uitgeverij
Hardcover, 192 p
Verschijnt op 31 oktober
€ 34,99

Met getuigenissen uit:

  • Hiroshima, Japan (de atoombom 1945)
  • New Orleans, USA (orkaan Katrina 2005)
  • Kigali, Rwanda (genocide 1994)
  • Belfast, Noord-Ierland (The Troubles 1969-1998)
  • Port-au-Prince, Haïti (aardbeving 2010)
  • Detroit (stadsfaillisement 2013)

Mario Goossens is drummer bij Triggerfinger.
Karel Van Mileghem is een creatieve duizendpoot en naast video-producer ook bassist van Jacle Bow. ​
Fabrice Debatty is beroepsfotograaf en gekend van vele campagnes. Paradise City is zijn eerste boek.

Alle publicaties over het boek moeten de cover van het boek weergeven.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.