Kunsthal Mechelen brengt het werk samen van elf zwarte vrouwelijke of non-binaire kunstenaars
Kunsthal Mechelen presenteert de tentoonstelling The Last Place They Thought Of, gecureerd door Sorana Munsya.
De tentoonstelling onderzoekt het begrip van territorium en ruimte vanuit een zwart en vrouwelijk of non-binair perspectief.
Deze tentoonstelling toont installaties, videos, fotografie en grafiek. Vanuit hun eigen identiteit draagt iedere kunstenaar op haar manier bij aan het herlezen en produceren van plaats en ruimte. Ze vertellen vergeten verhalen en tonen dat het land niet los te maken is van ontmoetingen. Op die manier verruimen ze onze wetenschappelijke blik, waar coördinaten de plaats innemen van het persoonlijke. De tentoonstelling belicht verhalen van verzet van zwarte vrouwen en daden van herstel, terwijl het ook reflecteert op hoe de levenservaring van vijandige ruimten praktijken van zorg en verbeelding kan voortbrengen. Door sociale, culturele, politieke en verbeeldingsvolle dimensies serieus te nemen, kan het perspectief van zwarte vrouwen niet langer worden genegeerd bij het lezen van onze ruimtes en het begrijpen van wat er op het spel staat in onze gebieden.
De titel is een referentie naar een hoofdstuk uit het essay van Kathrin McKittrick. Zij doet onderzoek naar de verbanden tussen geografie, ras en marginalisatie, met name voor zwarte vrouwen.
Dit nieuwe perspectief herdenkt het begrip territorium en ruimte, waarbij de focus niet ligt op het aflijnen van land op basis van feiten, maar op de identiteit van een individu. Er wordt plaats gemaakt voor herinneringen, verbeelding, representaties en ervaringen van zij die in de marge worden geplaatst. Het biedt ruimte voor verhalen die zelden verteld en verspreid worden en verrijken onze blik. Elke kunstenaar laat zien hoe sociale positie de vorm van ruimtes verandert.
Deze tentoonstelling brengt het werk samen van elf zwarte vrouwelijke of non-binaire kunstenaars: Lungiswa Gqunta, Soñ Gweha, Gaëlle Choisne, Godelive Kasangati, Lou Cocody-Valentino, Michele Magema, Monica de Miranda, Zohra Opoku, MIMI Green, melissandre varin en Ophélie Mac coco.
Zo presenteert kunstenaar Lungiswa Gqunta een installatie getiteld “Tending to the Harvest of Dreams” die de vraag stelt hoe territorium gelezen moet worden in een Zuid-Afrikaanse context na de apartheid. Ondanks het einde van de apartheid dertig jaar geleden, blijven de grenzen en scheidslijnen tussen zwarte en blanke Zuid-Afrikanen niet alleen de bewegingen van mensen beïnvloeden, maar ook hun relatie met hun eigen land. In deze installatie heeft Lungiswa Gqunta prikkeldraad omkleed met kleurrijk textiel. Terwijl de sprieten van deze prikkeldraad haar tijdens het werk verwondden, veranderde de kunstenaar ze in aantrekkelijke struiken die de ruimte met een zachte aanwezigheid begeleiden. Toch moet er onder deze zachtheid aandacht worden besteed aan het eigen lichaam en de beweging in de ruimte: zelfs als het gekleurd is, blijft het geweld bestaan en laat het een bitterzoete nasmaak achter.
Daarnaast is het collectief Black Archive door de curator uitgenodigd om een bijdrage te leveren met een filmprogramma dat reageert op of een aanvullend perspectief biedt op de thema's van de tentoonstelling. Het programma zal plaatsvinden in het Filmhuis (cultureel centrum van Mechelen) en zal van start gaan op 14 december, samen met een reeks lezingen met drie van de kunstenaars van de tentoonstelling: Gaëlle Choisne, Michèle Magema en Soñ Gweha.
The Last Place They Thought Of
13 december 2024 – 02 Maart 2024
De Garage
Georganiseerd door Kunsthal Mechelen
Curator Sorana Munsya
Kunstenaars:
- Lungiswa Gqunta
- Soñ Gweha
- Gaëlle Choisne
- Godelive Kasangati
- Lou Cocody-Valentino
- Michele Magema
- Monica de Miranda
- Zohra Opoku
- M I M I
- melissandre varin
- Ophélie Mac Coco
Selectie beelden
Download ze hier
Over de curator
Sorana Munsya is onafhankelijk curator en psycholoog, gevestigd in Brussel. Ze is geïnteresseerd in de begrippen vluchtigheid, ondoorzichtigheid en genezing, en hoe deze zich verhouden tot zwartheid in het Westen en meer in het bijzonder in Europa. Munsya richt zich op hedendaagse visuele kunst van Afrikaanse en zwarte kunstenaars en cureerde onder andere de solotentoonstelling van kunstenaar Leonard Pongo in Bozar (2021), de solotentoonstelling van kunstenaar Michèle Magema in Extra City (2021) en de groepstentoonstelling “The Act of Breathing” (2022) in samenwerking met het Kanal-Centre Pompidou en Horst Art&Music. Ze was assistent-curator van de 5e Biënnale d'art contemporain de Lubumbashi en heeft bijgedragen aan talrijke kunstcatalogi, waaronder die van de 12e Rencontres de Bamako en de laatste solotentoonstelling van Pascale Marthine Tayou in België. Sorana Munsya is lid van het Belgische curatorencollectief Celador en bestuurslid van de organisatie The Constant Now. Ze maakt deel uit van de redactie van het Belgische kunsttijdschrift GLEAN.
Over Black Archive
Black Archive (Sofia Dati, Stéphane Gérard, Maxime Jean-Baptiste, Eden Tinto Collins) werd opgericht in 2021 en is een rondreizend filmprogramma dat filmmakers, kunstenaars en denkers samenbrengt die zich bezighouden met het heroverwegen, uitdagen en herbekijken van de filmische representatie van zwarte lichamen, verhalen en fantasieën voorbij stereotype visies en nauwe distributiecircuits.
Als reactie op “The Last Place They Thought Of” stelt Black Archive een programma voor met films, een performance en gesprekken die onze veelzijdige relaties met het “hiernamaals” en de verstrengeling daarvan met onze manieren om herinneringen vast te leggen en geschiedenis te schrijven, aan de orde stellen. Gevangen tussen de erfenis van voorouderlijke rituelen en een constante heruitvinding van spiritualiteit in het licht van religieuze machtsregimes, proberen de films, elk op hun eigen manier, de gemeenschappelijke wonden veroorzaakt door koloniale overheersing op te lossen. Of het nu gaat om intieme en persoonlijke verhalen of de verhalen van een gemeenschap, de kunstenaars maken ruimte om getuige te zijn van transformatieprocessen, deze te doorkruisen en te delen.