Kunsthal Gent voegt werk van Thomas Renwart toe aan de Endless Exhibition

Kunsthal Gent voegt vanaf 24 september nieuw werk van textielkunstenaar Thomas Renwart toe aan de Endless Exhibition. Het is meteen de eerste keer dat Renwart zijn pseudoniem Les Monseigneurs achterwege laat en zijn geboortenaam aanwendt om zijn werk te presenteren.

Renwart maakte de afgelopen jaren (onder de naam Les Monseigneurs) furore met zijn textielwerken en wandtapijten met grote bloemen, insecten of fantasiefiguren en stelde reeds tentoon in New York, Berlijn, op de Triënnale van Milaan, op de Dutch Design Week in Eindhoven en op Interieur Kortrijk.

Vorig jaar was Renwart al kort te gast in Kunsthal Gent. Toen werd zijn installatie ‘Gilding The Lily’ tijdelijk in het Oud Huis van Kunsthal Gent tentoongesteld. Het werk, dat werd geproduceerd voor de designbeurs Salone Del Mobile in Milaan, vond er onderdak nadat de beurs door covid-19 werd afgelast. Het werd een aanloop naar een intensieve samenwerking.

De nieuwe installatie in Kunsthal Gent kan gezien worden als een ruimtelijke interventie, een steeds evoluerende werk in een architecturale constructie. De kijker / bezoeker kan deze bijna sculpturale benadering vanuit verschillende hoeken en standpunten bezoeken, betreden en ervaren. Verschillende keren per jaar zullen nieuwe doeken op het werk geplaatst worden, waardoor het werk steeds zal blijven groeien en evolueren.

De eerste reeks beelden op het geborduurde en digitaal bedrukte textiel ontstonden uit een onuitputtelijk persoonlijk archief van vlinderstempels, die door Renwart tot een surreële proportie werden opgeblazen. Het is een reflectie van intieme verzamelingen, van wat we als mens bewaren. Het blijft ergens in een doosje of laatje, bijna vergeten. Maar de kracht en het poëtische aspect van een postzegel, verstuurde brieven, kaarten,... berusten op het overbrengen van boodschappen, of ze nu goed of slecht zijn. Ze zien er altijd uit als kleine schilderijtjes, zorgvuldig gemaakt, ergens, door iemand.

Deze textielen zijn verweven met een indrukwekkende constructie van architect en kunstenaar Olivier Goethals, op maat gemaakt voor deze ruimtelijke interventie.

Het specifieke van de Endless Exhibition is dat elke tentoonstelling permanent wordt. Bedoeling is om de overproductie, massaconsumptie en vluchtige aandachtsspanne van de huidige kunstwereld aan te kaarten. Elke nieuwe toevoeging zorgt steeds voor druk op de bestaande situatie. Het gesprek over hoe het nieuwe zich tot het bestaande werk verhoudt, is daardoor steeds ook een gesprek met alle betrokken kunstenaars. Ook Renwart en Goethals dachten na over de mogelijkheid van interactie met de andere elementen die al aanwezig waren in de Endless Exhibition. De brug, nu met overdekte ruimte, wordt een ware doorgang, naar de andere kant van de Kunsthal.

Deze aanpak werpt actuele vragen op over ruimte, verspilling, arbeid en de toekomstige geschiedenissen. Tegelijkertijd stelt het de autonomie van afzonderlijke kunstwerken in vraag.

Thomas Renwart (in samenwerking met Olivier Goethals)
Sous les cieux et les nuages
24 september - ∞
Kunsthal Gent


Thomas Renwart

Thomas Renwart (1995) studeerde in 2019 af aan LUCA School of Arts waar hij zijn Master Textiel behaalde. Van daaruit ontwikkelde hij een textielpraktijk waarin vakmanschap en poëtische voorstellingen van een universum elkaar voortdurend ontmoeten. Hij heeft een kunstenaarspraktijk waarin ambachtelijkheid, techniciteit, lokaliteit, handwerk en een dosis poëtisch hooliganisme elkaar bestuiven en uitdagen.

Vertrekkend van zijn verzamelingen van gedroogde en geperste narcissen & bloemen, vlinders en textiel, creëert hij hybriden van landschappen en stillevens.

Hij ontwikkelt een eigen fantasiewereld, zorgvuldig vertaald in tastbare materie, en gebruikt daarvoor technieken als jacquard weven, borduren, quilten en digitaal printen. 

Naast zijn textielwerk heeft Renwart ook een voorliefde voor het maken van kunstenaarsboeken. Zijn eerste kunstenaarsboek 'Comme si de rien n' tait' werd begin 2021 gepubliceerd door MER.B&L.Voor zijn artistiek onderzoek werd Renwart bekroond met twee Henry Van de Velde 2021 Awards. Thomas Renwart wordt vertegenwoordigd door Bruthausgallery.


Endless Exhibition

Kunsthal Gent experimenteert met nieuwe manieren van omgaan met kunstwerken en kunstenaars en ging daarvoor onder andere in 2018 in gesprek met de Amerikaanse tentoonstellingsmaker Prem Krishnamurthy. Zijn radicale voorstel om alle tentoonstellingen permanent te maken, wordt in Kunsthal Gent op zijn haalbaarheid getest.

Endless Exhibition is een curatorieel-manifest-als-veelvormig-kunstwerk van Prem Krishnamurthy dat de overproductie, massaconsumptie en vluchtige aandachtsspanne van de huidige kunstwereld in kaart brengt. In de programmalijn worden curatoren en kunstenaars uitgenodigd om een toevoeging te ontwikkelen aan een tentoonstelling zonder einddatum. Nieuwe toevoegingen zorgen steeds voor druk op de bestaande situatie. Het gesprek over hoe het nieuwe zich tot het bestaande werk verhoudt, is daardoor steeds ook een gesprek met alle betrokken kunstenaars. Deze aanpak werpt actuele vragen op over ruimte, verspilling, arbeid en de toekomstige geschiedenissen. Tegelijkertijd stelt het de autonomie van afzonderlijke kunstwerken in vraag.

In Krishnamurthy’s eigen woorden uit een notitie van 1999: “[Principe] 5: terugkeer van het project — het project zou nooit klaar moeten zijn — het zou altijd moeten uitnodigen tot toevoegingen, heroverwegingen, opnieuw contextualiseren.”


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.