Kunstenaar Harald Thys ontwerpt een auto voor MANIERA

MANIERA presenteert een opmerkelijke tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Harald Thys, die vanuit een romantisch en utopisch idee een auto ontwerpt: de PiiP.

Harald Thys, die vooral bekend is van het kunstenaarsduo Jos de Gruyter & Harald Thys, droomde er van kinds af van een auto te ontwerpen. Vandaag ontwikkelt hij de PiiP, een eenvoudige elektrische wagen, een vervoersmiddel voor het volk, zonder veel franjes en ver weg van de marketing-driven geest van de (dure) automobiel-business. Het is een haast naïef en ‘lief’ ontwerp, dat vertrekt vanuit een emotioneel-artistiek concept en even absurd als serieus is. Het ontwerp wordt, net als het totale œuvre van de kunstenaar, gekenmerkt door een burleske vrolijkheid en een bijna kinderlijke eenvoud met humoristische effecten. Toch belichaamt het ook een element van paradoxale emoties of kritische reflecties. 

De PiiP past perfect bij MANIERA, dat architecten en kunstenaars uitnodigt functionele objecten te ontwikkelen. Van kleine gebruiksvoorwerpen, tot meubels, over een bar, tot een auto. De galerie biedt een platform aan dwarse ontwerpen, die buiten de lijntjes van het reguliere werk van de ontwerpers en buiten de lijntjes van het design zelf kleuren.

Harald Thys ontwikkelt de wagen met de hulp van de Belgische autodesigner en mobiliteitsexpert Lowie Vermeersch. Vermeersch werkt al jaren in de autosector, eerst bij de Pininfarina-studio's in Turijn, en sinds 2011 aan het hoofd van zijn eigen opgericht designbureau ‘Granstudio’, dat auto's en mobiliteitssystemen ontwerpt. Vermeersch raakte snel gefascineerd door Thys’ PiiP. Omdat de kunstenaar in zijn dagelijkse praktijk zo ver weg staat van de ‘automotive world’, benadert hij autodesign dan ook vanuit een onbezoedelde, niet vooringenomen, niet marketing gebonden gezichtspunt. Lowie Vermeersch omschrijft het ontwerp van Harald Thys als “een ingetogen lief ontwerp, ver van alle kwade en kwaadaardige auto-ontwerpen van het laatste decennium.”

MANIERA zet haar galerieruimte in Brussel vanaf 8 september ter beschikking voor de lancering van de PiiP. De galerie wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot autoshowroom, en zal - naast schetsen en een presentatiefolder — de PiiP voorstellen aan de hand van 3D-geprinte modellen en een bijgaande virtual reality ervaring.

Lowie Vermeersch over het ontwerp van Harald Thys: 

“Voor mij zit de aantrekkingskracht van PiiP in zijn karakter. Wat hij of zij uitdrukt is iets wat vandaag niet meer kan bestaan in de 'automotive realiteit' (waar alles onderhevig is aan massaverkoop dus ook aan de smaak van de massa). PiiP is anders. Introvert, alleen zichzelf, vrij van modes, humaan, weerbarstig maar ook fier op een bepaalde manier. Rustig en blij om te rijden en te bestaan. Ik zie de echte waarde van PiiP dan ook in zijn 'werkelijkheid worden', zijn wat eigenlijk niet meer kan, zonder zijn karakter te verliezen, maar – en dat is voor mij heel belangrijk – ook zonder dat het weggezet kan worden als 'niet serieus', 'niet functioneel', 'niet werkend', 'niet goed gedaan'. PiiP moet met andere woorden de werkelijkheid binnendringen zonder dat het 'geweerd 'kan worden.”

Harald Thys: PiiP
Van 8 september tot 13 november 2022
MANIERA
Gerechtsplein 27 – 28
1000 Brussel

Met de steun van Vlaanderen, departement cultuur, jeugd en media


Over Harald Thys

Harald Thys werkt sinds de tweede helft van de jaren 80 samen met Jos De Gruyter aan visueel werk, werk op papier, video's en geluidskunst. Hun werk werpt een genadeloze blik op de realiteit. Aan de hand van video’s, installaties, tekeningen, sculpturen, performances en fotografie geven de kunstenaars gestalte aan hun verbeelding van de parallelle wereld, hoe die leeft in de hedendaagse menselijke psyche en hoe die zich manifesteert in het alledaagse en in maatschappelijk conformisme. Verhalen rond arbeid, vrije tijd, gezin, sociale klasse, mannelijkheid en marginalisering worden verbeeld door een cast van niet-professionele acteurs, familieleden, vrienden, baarden, objecten en poppen, vaak in banale interieurs, geladen met gestoorde machtsverhoudingen. 

Jos De Gruyter en Harald Thys vertegenwoordigden België in 2019 op de Biënnale van Venetië, waar ze met de tentoonstelling MONDO CANE het Belgisch Paviljoen omvormden tot een folklore museum waarin de menselijke figuur werd uitgestald.

Thys is van kindsaf gefascineerd door de automobiel, een bijna compulsieve passie die hij deelt met zijn broer Erik, tevens psychiater, componist en schrijver. Sinds de Biënnale van Berlijn in 2008 geven ze samen zogenaamde autolezingen, waar ze een hele reeks auto’s onderwerpen aan een psychoanalyse gebaseerd op de vormentaal die voortspruit uit het brein van de ontwerper.


Over Lowie Vermeersch

Lowie Vermeersch studeerde Industrieel Ontwerpen (IO) aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn studies ging hij aan de slag bij de Pininfarina-studio's te Turijn, waar hij deel uitmaakte van het ontwerpteam die onder meer de stadswagen Nido, de Birdcage 75, de Pininfarina Sintesi en de Ferrari California ontwierpen. Vanaf 2007 leidde hij bij Pininfarina een team van 100 ontwerpers en computertechnici, modellenbouwers en ingenieurs. In 2011 verliet Vermeersch Pininfarina en startte hij zijn eigen designbureau: ‘Granstudio’. Granstudio focust, naast het ontwerpen van wagens, op het uitdenken van nieuwe vormen van mobiliteit. Het werkt dus niet enkel voor bekende merken als Maserati, maar ontwierp enkele jaren geleden ook voor het Nederlandse bedrijf Lightyear de eerste gezinswagen met zonnepanelen. Voor de 80ste verjaardag van de vermaarde Italiaanse raceautobouwer Gian Paolo Dallara ontwierp GranStudio de sportwagen Dallara Stradale.


Over MANIERA

MANIERA geeft opdracht aan architecten en kunstenaars om meubels en gebruiksvoorwerpen te ontwikkelen en biedt hen zo de mogelijkheid om een uitstap te maken buiten hun gebruikelijke praktijk. Architecten hebben vaak een nauwe relatie met de beeldende kunst en kunstenaars laten zich vaak inspireren door de ruimtelijke omgeving. MANIERA kristalliseert deze affiniteiten in nieuwe ontwerpvoorstellen. De objecten die MANIERA produceert zijn meer dan alleen meubels. Het zijn steeds bewuste zoektochten naar confrontaties tussen de domeinen van architectuur, design en kunst. 

MANIERA brengt zowel opkomende als gevestigde figuren op de voorgrond. Wat ze gemeen hebben is een persoonlijke taal en signatuur, een conceptuele denkwijze en een authentieke en idiosyncratische 'maniera' of werkmethode.

MANIERA werd in 2014 opgericht door Kwinten Lavigne en Amaryllis Jacobs.


Beelden

 

- Copyright Image: Harald Thys i.c.w. Granstudio 

- Support: Flanders Department of Culture, Youth and Media

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.