Kunstenaar Frank Theys, klimatoloog en IPCC auteur Philippe Huybrechts en legerkolonel Roger Housen in Z33

Z33 presenteert een nieuwe tentoonstelling van Frank Theys, een van de grondleggers van de Belgische mediakunst die bekend werd met zijn documentaire trilogie Technocalyps (2006). 

Op de openingsavond - donderdag 25 november - gaat Frank Theys met twee vooraanstaande gasten het gesprek aan over zijn tentoonstelling en klimaatverandering. Roger Housen, legerkolonel b.d., is specialist op het gebied van veiligheids- en conflictstudies, voorheen werkzaam rond klimaatvraagstukken binnen de NAVO. Philippe Huybrechts is klimatoloog en hoofdauteur bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

De tentoonstelling zelf, Chronicle of an Extinction Foretold, is een computersimulatie die op een panoramisch beeld de evolutie toont van wat klimaatverandering met de planeet zal doen in de loop van deze eeuw.

De simulatie gebruikt de data van het laatste klimaatrapport van het IPCC en koppelt die aan voorspellingen over maatschappelijke veranderingen. Zo laat Theys zien hoe bepaalde ontwikkelingen elkaar versterken en hoe er een wisselwerking bestaat tussen ecologische en sociale factoren. Net als in een strategisch computerspel zien we de aarde in een vereenvoudigde versie. Mensen, bomen, steden, rivieren en bergen zijn er groter dan in werkelijkheid, zodat we het leven op de planeet kunnen aanschouwen als een groot historisch tableau.

Curator: Ils Huygens

Een coproductie van Escautville, European Cultural Foundation, Huis v/d Mens en Z33. Met steun van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 


Tentoonstelling

Frank Theys
Chronicle of an Extinction Foretold
26 november 2021 - 9 januari 2022
Z33


Lezing / opening ​ 25 november 2021

  • 18:00 welkom + bezoek aan tentoonstelling
  • 19:30 Artist Talk
  • 20:30 vrij bezoek aan alle lopende tentoonstellingen + receptie
  • 22:00 einde

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.