Kristof Santy strijkt voor het eerst neer in zijn thuisstad Roeselare met de solotentoonstelling “Bric-à-Brac”

Bric-à-Brac, van 17 december 2023 tot 25 februari 2024

Kunstenaar Kristof Santy presenteert in zijn geboortestad Roeselare voor het eerst een overzichtstentoonstelling.

De tentoonstelling, die de titel “Bric-à-Brac” draagt, vindt plaats van zondag 17 december tot en met zondag 25 februari 2024 in het Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie in Roeselare.

Santy's carrière nam sinds 2021 een enorme vlucht, met tentoonstellingen in Los Angeles, Wenen, Londen en Brussel. In datzelfde jaar werd hij ook Cultureel Ambassadeur van Stad Roeselare. Toch is het nu pas voor het eerst dat Santy werk toont in zijn thuisstad. In Ter Posterie zal hij naast een 12-tal sleutelwerken ook 4 nieuwe schilderijen, 18 nieuwe tekeningen en een allereerste lichtinstallatie presenteren. Voor zijn nieuwe schilderijen liet de kunstenaar zich telkens inspireren door zijn geboortestad Roeselare, waar hij nog steeds woont en werkt.

Santy’s kleurrijke en vaak monumentale schilderijen zijn doordrongen van volksverhalen en gebruiken. Hij vindt een enorme vrijheid in het expressief schilderen van het alledaagse, waarbij hij vaak een bevreemdend, collage-achtig perspectief hanteert. In het werk van Santy ontbreken menselijke figuren, maar je voelt vaak wel een menselijke aanwezigheid. Het zijn objecten of dieren die door hun monumentaliteit en expressie gepersonifieerd worden. 


Over Bric-à-Brac

De titel Bric-à-Brac verwijst onder meer naar het allegaartje aan alledaagse taferelen en stillevens: een monumentale mixer, een krab in het midden van zijn koude schotel, een blik sardienen, een gekooide Vlaamse Reus of een bombastische koekoek omringd door identieke eikels.

Er zijn ook vier nieuwe schilderijen te zien die geïnspireerd zijn op Roeselare. Zo toont Kristof Santy ons zijn interpretatie van zijn favoriete huis in de interbellum-wijk “’t Motje”, een kraam van de Roeselaarse dinsdagmarkt, een pas getapte Rodenbach en een koffie met Elixir de Roulers die ons doet denken aan het zondagse bezoek bij de oma.

De tekeningenreeks over Roeselare is een optelsom van elementen die de schilder vrij associeert met zijn geboortestad. Zijn tekeningen binnen de reeks “Cours de Dessin” gaan over het uitpuren van een vorm, vaak op kinderlijke wijze. 

Met de lichtinstallatie komt de titel “Bric-à-Brac” helemaal ​ tot leven. Negen lichtbakken vormen samen een straat waarbij een kakofonie van gevels ontstaat, een wirwar van handelszaken waarvoor de kunstenaar put uit zijn herinneringen aan het Roeselaarse straatbeeld. Het is voor het eerst dat Kristof Santy een lichtinstallatie presenteert en daarbij kiest voor een zwart-witte grafische stijl. Hij liet zich hiervoor inspireren door Scherenschnitte, een Duitse knipkunsttraditie. 


Over Kristof Santy

Kristof Santy (1987, Roeselare) is een fervent schilder die zich laat inspireren door volksverhalen en gebruiken.

Santy beschouwt zichzelf niet als een verteller. In plaats daarvan laat hij zijn kunstwerken de leiding nemen en wordt hij onderdanig aan het onderwerp. Hij laat zich inspireren door zijn directe omgeving en creëert kleurrijke en levendige beelden die vertrouwd aanvoelen. Kristof Santy is volledig autodidact. 

Midden 2021 kwam het werk van Kristof Santy onder internationale aandacht en zo stelde hij de laatste twee jaar tentoon in Los Angeles, Wenen, Londen en Brussel. Zijn werk werd ook getoond op topbeurzen in New York, Miami, Keulen, Genève, Milaan en Brussel.

Op vandaag wordt de schilder vertegenwoordigd door Sorry We’re Closed (Brussel), Christine König (Wenen) en M+B (Los Angeles, Milaan). Midden 2023 verscheen zijn eerste boek “Playtime”, uitgegeven door Lubok Verlag. In 2024 staan er twee solo’s gepland: in het voorjaar bij Christine König en in het najaar bij M+B Milaan.


 • Tentoonstelling ​
  Kristof Santy: Bric-à-Brac
  Ter Posterie
  Ooststraat 35, 8800 Roeselare
  Open van woensdag tot en met zondag, telkens van 14u tot 18u ​
  (op 24 en 31 december open van 14u tot 16u)
  Gratis toegang
 • Pers Preview
  Woensdag 13 december, 11u
  In aanwezigheid van Kristof Santy
 • Vernissage
  Zaterdag 16 december, 16u - 18u
  Sprekers: burgemeester Kris Declercq, schepen voor cultuur Mieke Vanbrussel en acteur Wim Opbrouck

Selectie beelden


Over Ter Posterie

Ter Posterie is een neogotisch gebouw uit 1725 en sinds 1980 beschermd erfgoed. 

De Stad Roeselare gaf dit gebouw, gelegen in het centrum van de stad, in 2019 de functie van Kunst- en Erfgoedhuis. 

Jaarlijks organiseren Stad Roeselare samen met De Spil en ondersteund door een externe adviesraad 3 à 4 tentoonstellingen hedendaagse kunst.

Het accent ligt bij de selectie op professionele kunstenaars die een link hebben met Roeselare en reeds een internationaal parcours bewandelen. Onder meer Kelly Schacht, Tinus Vermeersch, Nick Ervinck en Klaas Rommelaere stelden er al tentoon.


Perscontact

Micha Pycke
Club Paradis
+32 (0)486 680 070
[email protected]

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.