Koenraad Dedobbeleer transformeert MANIERA gallery in een bar

MANIERA presenteert een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Koenraad Dedobbeleer waarbij de galerieruimte omgetoverd wordt tot een bar.

Na een periode van beperkte (of geen) sociale bijeenkomsten in 2020-2021, wil MANIERA met deze tentoonstelling mensen opnieuw samenbrengen. Zo zal de bar iedere vrijdagavond geactiveerd worden door diverse artistieke hosts, waardoor het publiek niet enkel komt kijken naar de objecten en meubelstukken, maar ze ook effectief kan gebruiken.

De tentoonstelling draagt de titel 1b, verwijzend naar de meeteenheid voor de luchtdruk van een voorwerp op zeeniveau, die luidop "één bar" leest.

Voor deze tentoonstelling liet Dedobbeleer zich inspireren door het modernisme van de Oostenrijkse architect en ontwerper Joseph Hoffman en door de legendarische Cabaret Fledermaus bar die hij ontwierp voor de Wiener Werkstätte, een coöperatieve artistieke werkplaats. Het Cabaret Fledermaus was een Gesamtkunstwerk (een totaal kunstwerk) dat opende in 1907 maar dat door financiële problemen in 1913 gedwongen werd te sluiten.

Dedobbeleer presenteert op vergelijkbare wijze een Gesamtkunstwerk met veertien objecten van verschillende schaal. De stukken omvatten een toonbank met een geïntegreerde lamp, stoelen, krukken, een tafel, wandarmaturen, vloer- en tafellampen, kandelaars, een spiegel en lambriseringen op de muren.

Hoewel elk object gemakkelijk kan worden voorgesteld als functioneel in een huiselijke omgeving, zijn de objecten voor 1b bedoeld om een bar te creëren waar bezoekers kunnen gaan zitten om te genieten van een drankje of een gesprek.


1B, A BAR ​
BY 
KOENRAAD DEDOBBELEER ​
MANIERA 25 ​
16 oktober 2021 - 15 januari 2022 ​ ​
MANIERA ​
27 – 28 PLACE DE LA JUSTICE ​
BRUSSEL

EVENTS elke vrijdag:

  • 29.10, 21u: Bar hosted by Sophie Whettnall + Michel Van Dyck
  • 05.11, 16u: Bar hosted by Spazio Cura (Estefanía Álvarez Ramírez, Karolina Janulevičiūtė, Lucia Nijdam)
  • 12.11, 21u: Bar hosted by Kersten Geers + Lodovico Corsini
  • 19.11, 21u: Bar hosted by Sophie Keij + Roman Hiele
  • 26.11, 21u: Bar hosted by Marta Armengol + Dries Otten
  • 03.12, 21u: Bar hosted by Ekaterina Kaplunova + Caroline Dumalin + Diana Campbell
  • 10.12, 21u: Bar hosted by Rita Mc Bride
  • 17.12, 21u: Bar hosted by Pierre Leguillon

DE OBJECTEN

Dedobbeleer ontwierp 14 objecten - lampen, stoelen, tafels, een barmeubel, kandelaars en een spiegel - voor MANIERA 25, die allen zijn plezier in vormgeving en functionaliteit laten voelen. De lampenkappen van de lamp op de toonbank en de staande armatuur zijn gemaakt van ordinaire rokken. Dit verzacht niet enkel het licht, maar is ook een knipoog naar Hermann Czech's Palais Schwarzenberg interieurrenovatie; een legendarisch project van de Oostenrijkse architect en gerealiseerd in de jaren '80 in het centrum van Wenen. 

De 'toonbank' of 'bar' van Dedobbeleer is een compact meubel gemaakt van groene multiplexplaten met paarse randen en een marmeren horizontale oppervlak.Ook de tafeltjes zijn met marmer afgewerkte. De decadente ambiance van de tafel wordt in evenwicht gebracht door het frame dat bestaat uit een PVC-buis die het marmeren tafelblad omsluit. Dit gebogen frame, dat zijn oorsprong vindt in de bouw, geeft het meubilair de essentiële twist. En hoewel het marmer (weer) doet denken aan de tafeltjes van Adolf Loos in de Kärtner Bar in Wenen, ontsnapt het ontwerp van Dedobbeleer aan de mimiek door de tafel 1b een complexiteit te geven door de toevoeging van standaard, praktisch bouwmateriaal.

Hetzelfde geldt voor de schelpstoelen die volgens een industrieel procédé zijn gemaakt en waarbij een multiplex plaat tot een comfortabele vorm wordt gebogen. De andere stoelen komen voort uit een proces van deconstructie en zijn verwant aan een gewone schoolstoel. De poten zijn uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar gezet, terwijl een platte spiraal van koord fungeert als een nieuwe, ronde zitting. De rugleuning en de poten van de stoelen worden aangevuld met kleine zwarte bolletjes, die doen denken aan de Fledermaus-stoel die Josef Hoffmann in 1907 voor het gelijknamige café ontwierp. 

Een wandlamp gemaakt van gesoldeerde bochten doet speels denken aan het gezicht van een clown met zijn rode gloeilamp bevestigd op een gelaste gebogen buis eronder. Een andere kleine, ronde tafellamp is opgebouwd uit drie lagen op elkaar gesmolten bochten van afnemende diameter. Maar ditmaal is het industriële element bekleed met een dunne viltlaag die een aangenaam gevoel geeft bij het aanraken. Talrijke kandelaars die op tafels zijn geplaatst en door Dedobbeleer zelf zijn gelast, verlichten de ruimte met een zachter en intiemer licht. Tenslotte zijn de wanden van de galerie bekleed met recto-verso posters van 70x90 cm die dienen als visuele lambrisering van het interieur. Ook dit is een humoristische knipoog naar de bar die voor het Schwarzenbergpaleis is ontworpen.


KOENRAAD DEDOBBELEER

Koenraad Dedobbeleer is geboren in 1975 in Halle en woont en werkt in Brussel.

Dedobbeleer werkt met sculpturen, objecten, beelden en tekeningen evenzeer als met geschiedenis, taal, reflectie en humor. Hij kijkt altijd om zich heen, observeert en registreert, zowel in de toevalligheden van het dagelijks leven als in de constructies van - vooral maar niet uitsluitend - de geschiedenis van kunst en architectuur. Als kunstenaar legt hij de klemtoon op alledaagse voorwerpen, die hij wijzigt en hercontextualiseert. 

Het werk van Koenraad Deddobbeleer werd op grote schaal tentoongesteld in Europa op plaatsen als: Extra City Kunsthal, Antwerpen, België (2014); Gesellschaft Aktueller Kunst, Bremen, Duitsland (2014); De Vleeshal, Middelburg, Nederland (2013); Le Crédac: Centre d'art contemporain d'Ivry, Ivry-sur-Seine, Frankrijk (2013); Castillio / Coralles, Parijs, Frankrijk (2012); Lok/Kunstmuseum, St. Gallen, Zwitserland (2012); Georg Kargl Fine Arts (2010); Reception, Berlijn, Duitsland (2012; 2010); Culturgest, Lissabon, Portugal (2010); Museum Haus Esters, Krefeld, Duitsland (2009); Museum Abteiberg, Mönchengladbach, Duitsland (2007). Zijn werk was ook te zien in talrijke groepstentoonstellingen. Dedobbeleer woont en werkt in Brussel, België


MANIERA 

MANIERA geeft opdracht aan architecten en kunstenaars om meubels en gebruiksvoorwerpen te ontwikkelen en biedt hen zo de mogelijkheid om een uitstap te maken buiten hun gebruikelijke praktijk. Architecten hebben vaak een nauwe relatie met de beeldende kunst en kunstenaars laten zich vaak inspireren door de ruimtelijke omgeving. MANIERA kristalliseert deze affiniteiten in nieuwe ontwerpvoorstellen. De objecten die MANIERA produceert zijn meer dan alleen meubels. Het zijn steeds bewuste zoektochten naar confrontaties tussen de domeinen van architectuur, design en kunst. 

MANIERA brengt zowel opkomende als gevestigde figuren op de voorgrond. Wat ze gemeen hebben is een persoonlijke taal en signatuur, een conceptuele denkwijze en een authentieke en idiosyncratische 'maniera' of werkmethode.

MANIERA werd in 2014 opgericht door Kwinten Lavigne en Amaryllis Jacobs.


BEELDEN 

Alle beelden kunnen hier gedownload worden (foto's © Jeroen Verrecht)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.