Koen Vanmechelen palmt Knokke-Heist in met de grote overzichtstentoonstelling 'Cosmopolitan Renaissance'

Vanaf 29 oktober 2022 is Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden) uitgebreid te gast in Knokke-Heist en Cultuurcentrum Scharpoord.

Koen Vanmechelen is een internationaal gerenommeerd, conceptueel en grensverleggende kunstenaar, die reeds tentoonstelde in de Gallerie degli Uffizi (Firenze), The National Gallery (Londen) en op de Biënnale van Venetië. Al sinds de jaren ’90 versmelt hij kunst, filosofie, natuur, kennis en wetenschap, reikend naar iedereen en alles wat hem in zijn tocht kan helpen grenzen te doorbreken op zoek naar nieuwe antwoorden. Hij is vooral bekend van zijn mondiale Cosmopolitan Chicken Project (CCP), waarbij hij nationale kippenrassen kruist tot ‘kosmopolitische kippen’. Daarnaast is hij ook de oprichter en bezieler van het evoluerend kunstwerk/park LABIOMISTA in Genk.

In Knokke-Heist presenteert Vanmechelen Cosmopolitan Renaissance, een out-of-the-box overzichtstentoonstelling die zich als een totaalervaring ontvouwt. De expo omvat naast tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en video's in de boven- en benedenhal van Cultuurcentrum Scharpoord ook performances, buiteninstallaties, lezingen en cross-overs met MAAK – Open Huis voor Kunsten en Zwin Natuur Park.

In samenwerking met curator en kunsthistoricus Jo Coucke worden verschillende aspecten van het veelgelaagde werk van Vanmechelen belicht. De bezoeker van Vanmechelens multiversum belandt als het ware van de ene realiteit in de andere. Telkens gaat het over de relatie tussen mens en dier, over spiritualiteit, identiteit, culturen, hybriditeit, mensen- en dierenrechten. Fundamenteel draait zijn werk rond de liefde voor het leven. Het leven dat onder druk staat. 

Uit nieuwe ideeën, versmeltingen en connecties, nieuwe grenzen aftastend, kan een kosmopolitische renaissance ontstaan, stelt Vanmechelen, met een niet mis te verstane knipoog naar de historische Renaissance.

"Wil de mens van het huidige Antropoceen, die momenteel veel te zwaar weegt op de wereld, samen met die wereld en natuuur overleven, dan heeft hij dringend behoefte aan een globale wedergeboorte. Wij, mensen, mogen daarvoor gerust eens terugblikken op het verleden – op de houding van de Uomo Universale van de Renaissance van de zestiende eeuw bijvoorbeeld, die kennis met verbeelding verbond – omdat de toekomst afhangt van wat we al dan niet van het verleden onthouden."
— Koen Vanmechelen

Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt Vanmechelen met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? De afgelopen dertig jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen. De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden. Telkens weer combineert Vanmechelen verschillende basisingrediënten uit zijn artistieke universum tot nieuwe verhalen.

Koen Vanmechelen ziet in kunst het unieke, ideale middel om nieuwe verhalen van verbinding te maken; verbindingen tussen mensen onderling en tussen mens en wereld. Omdat de verhouding tussen de globaal opererende mens en zijn biotoop voortdurend fijner moet worden afgesteld om voor alles en iedereen een leefbaar en duurzaam evenwicht te vinden, creëert Koen Vanmechelen een kunst, die bewust de oude artistieke en culturele codes te lijf gaat. Hij is een voorbeeldig kunstenaar van en voor onze tijd en wereld.” ​ ​
– Jo Coucke

Praktisch

Koen Vanmechelen
Cosmopolitan Renaissance
29 oktober 2022 - 15 januari 2023
Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist
Curator: Jo Coucke
www.knokke-heist.be/koenvanmechelen

Persconferentie: 26 oktober, 11u

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]


The Walking Egg

Met de plaatsing van Koen Vanmechelens iconische sculptuur The Walking Egg voor Cultuurcentrum Scharpoord kondigde het gemeentebestuur van Knokke-Heist de tentoonstelling Koen Vanmechelen - Cosmopolitan Renaissance al in mei aan. The Walking Egg, een marmersculptuur van een ei op poten, symboliseert Vanmechelens ononderbroken zoektocht naar de juiste plaatsen en de beste momenten om zijn evoluerende visie op de wereld en haar toekomst te laten uitbroeden. De expo Cosmopolitan Renaissance toont het resultaat. Knokke-Heist vormt de broedplaats.


Kunst in Knokke-Heist

Knokke-Heist heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars, architecten, beeldhouwers en schilders. De gemeente is dan ook vereerd dat Koen Vanmechelen de badplaats na zijn fel opgemerkte passage in Firenze heeft uitgekozen als volgende stop. Met meer dan 80 galeries, kunst van de hoogste plank in de openbare ruimte en Cultuurcentrum Scharpoord als uitvalsbasis voor expo's van internationaal gerenommeerde artiesten, is Knokke-Heist de perfecte vakantiebestemming voor elke kunstliefhebber.


Selectie beelden

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.