Knokke-Heist brengt een overzichtstentoonstelling van de iconische Britse fotograaf Rankin

Rankin: The Dazed Decades — 25.03-11.06.2023

Knokke-Heist presenteert vanaf 25 maart in Cultuurcentrum Scharpoord een opmerkelijke tentoonstelling van de Britse cultfotograaf Rankin. ​

Nadat hij in 1991 samen met Jefferson Hack het iconische mode- en cultuurblad Dazed & Confused (nu Dazed) oprichtte, verwierf John Rankin Waddell (beter bekend als Rankin) grote bekendheid met zijn conceptuele, karaktervolle portretten van beroemdheden als Robert Downey Jr, Björk, Madonna, David Bowie en Kate Moss.

Hij legde de houding van een heel decennium vast met zijn beelden van 90s Britpop en slaagde er in 2002 zelfs in de Britse Queen midden in de lach te schieten.

Intussen groeide Dazed & Confused uit tot een toonaangevend tijdschrift in de mode-industrie en werd het wereldwijd geprezen om zijn visuele iconografie. Als oprichter en eerste fotoredacteur van Dazed & Confused zette Rankin de visuele toon waar het blad bekend om staat. 

"Je kon het toen niet echt voelen, maar we waren verloren in het moment… - zo zeker van onszelf, bijna blindelings. Maar het was echt in die tijd dat ik leerde dat ik hield van wat ik deed... en dat ik zo verliefd werd op de mensen om me heen dat ik ze allemaal wou vastleggen op medium formaat film."
— Rankin

Rankin en Dazed & Confused bleven continu grenzen verleggen en de jongerencultuur vormgeven. Etnische minderheden en LGBTQIA+-modellen werden systematisch in de kijker gezet en tal van rijzende sterren sierden de cover van het tijdschrift. Wat Rankin deed was ongezien: hij democratiseerde de modefotografie en deed de grenzen tussen mode, muziek, film & cultuur vervagen. Rankins werk uit zijn tijd bij Dazed & Confused is als een manifest over hoe hij de wereld ziet; een politiek statement zonder woorden, met beelden. 

In de tentoonstelling "Rankin: The Dazed Decades" wordt zijn onnavolgbare stijl en visie op fotografie onder de loep genomen aan de hand van een selectie beelden die Rankin tussen 1990 en 2016 nam. Rankins grensverleggende fotoarchief belicht niet alleen de maatschappelijke kwesties die in het blad aan bod kwamen, maar ook de sterren en bekende gezichten die de afgelopen dertig jaar de popcultuur domineerden.

De tegendraadse Rankin legt in zijn modefotografie de focus steevast niet op de kleding. Hij is meer verliefd op de mensen dan op de objecten. Als fotograaf die meer dan één generatie supermodellen heeft vastgelegd, staat hij bekend om zijn uitspraak "Ik zei toch dat ik geen modefotograaf was".

"Je wordt gedwongen om te beseffen dat Rankin het oog is achter zoveel herinneringen. Denk aan je favoriete acteur of popster, zoek een beeld van hen in je hoofd - steevast herinner je je een Rankin foto."
— Ellen Stone

RANKIN: THE DAZED DECADES
zaterdag 25 maart 2023 - zondag 11 juni 2023
10 tot 18 uur
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
Info en tickets hier


Over Rankin

Rankin is een Britse fotograaf, uitgever en filmregisseur. Daarnaast is hij hoofd van het gelijknamige agentschap RANKIN, dat een 80-koppig team herbergt dat strategie, creativiteit en productie allemaal onder één dak brengt.

Als fotograaf varieert Rankins portfolio van portretten tot documentaires. Hij heeft onder meer The Rolling Stones, David Bowie, Kate Moss, Kendall Jenner en The Queen gefotografeerd.

Als uitgever was Rankin in 1991 samen met Jefferson Hack medeoprichter van het toonaangevende tijdschrift Dazed & Confused. Sindsdien heeft hij onder meer AnOther en AnOther Man gepubliceerd, naast meer dan 40 boeken en het tweejaarlijkse mode- en cultuurplatform Hunger.

Zijn fotografie is overal gepubliceerd, van zijn eigen publicaties tot Elle, Vogue, Esquire, GQ, Rolling Stone en Wonderland, en tentoongesteld in galeries en musea over de hele wereld, waaronder MoMA, New York, en het Victoria & Albert Museum, Londen.

Via RANKIN is hij vooral bekend om zijn werk dat op de culturele voorgrond staat en toekomstige trends leidt: hij produceert baanbrekende campagnes voor merken als Rolls Royce, Unilever, L'Oreal en Samsonite; hij creëert brede projecten voor goede doelen als Women's Aid en Macmillan; en hij maakt muziekvideo's voor onder meer Miley Cyrus, Rita Ora en Kelis.


Beelden
Download hier

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.