Klaas Rommelaere stelt zijn unieke textielkunst tentoon in Texture in Kortrijk

Dit najaar organiseert het museum Texture in Kortrijk in samenwerking met Be-Part, Platform voor actuele kunst, een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Klaas Rommelaere (°1986, Roeselare, woont en werkt in Antwerpen). De expo, getiteld Dark Uncles, presenteert een indrukwekkende installatie bestaande uit twaalf enorme, geborduurde poppen en twee honden die in een stoet door de tentoonstelling bewegen, naast een laan met totempalen en een reeks geborduurde werken en wandtapijten.

Rommelaere is in vele opzichten een opmerkelijke kunstenaar. Hij gebruikt traditionele ambachten die kunde en tijd vergen en combineert ze met een open, innovatieve en creatieve blik. Hij past in dat opzicht perfect bij een museum als Texture, dat zich profileert als een open huis op het snijpunt van erfgoed, ambacht en innovatie. Rommelaere gebruikt ook vlas voor de poppen, de borduurwerken en de totempalen, waardoor de link met het museum nog prominenter is.

Alle werken in de expo zijn met de hand gemaakt. Rommelaere werkt al sinds het begin van zijn carrière samen met 15 oudere dames (de zogenaamde 'madammen') die hem helpen met het handwerk en elke week samenkomen in Antwerpen, Roeselare en Ingelmunster. Voor deze tentoonstelling breidde Rommelaere de groep van 'madammen' uit met textielmakers uit heel Vlaanderen. Zo'n 90 makers reageerden op de oproep van de kunstenaar en het museum om te helpen met borduren. Door de coronacrisis kon dat niet samen, dus ontwikkelde Rommelaere thuispakketten die - met eigen fantasie en kleurkeuze - thuis ingevuld konden worden door de textielmakers. Maar vanaf 1 juli zitten ze opnieuw elke woensdagnamiddag samen in het atelier van Texture om - in kleine groepen en met respect voor de veiligheidsvoorschriften - hun werk verder te zetten.

 

Dark Uncles
"Een man zonder geschiedenis of een volk dat zijn verleden is vergeten, zal geen andere keuze hebben dan te verdwijnen…"

Dit citaat van de bekroonde Japanse animatieregisseur Hayao Miyazaki liet Rommelaere optekenen naar aanleiding van dit tentoonstellingsproject. Het toont aan hoe hij met Dark Uncles verhalen over het verleden aanhaalt om zijn eigen geschiedenis op te sporen. 

De tentoonstelling verwijst dan ook zowel naar persoonlijke referenties van de kunstenaar als naar historische en folkloristische elementen. Bizarre beeltenissen van tien van zijn naaste familieleden - zijn ouders, zus, partner, oom, tante, neef en grootouders - bewegen samen met de twee familiehonden als een stoet door de tentoonstellingsruimte en bieden de toeschouwer een blik op de ervaringen en herinneringen van de kunstenaar. Zo verraadt de anatomische schets van een schedel op de borst van zijn moeder haar beroep als logopedist; wijzen de muziekinstrumenten en juichende mensen op de pop van de zus op haar job als boeker van muzikanten; en is te zien dat de vader ooit een handelsbedrijf had voor kampeerartikelen en bijkomend werkte als vrachtwagenchauffeur aan tal van details op zijn armen en torso.

De idee om de tentoonstelling op te vatten als een stoet dateert uit de tijd dat Rommelaere net startte met zijn persoonlijk werk. Zijn afgewerkte werken in die tijd, waaraan ook zijn grootmoeder nog meewerkte, werden gefotografeerd in de straat van zijn grootouders. De weg daar naartoe droegen de grootvader van de kunstenaar en een buur het werk steevast als in een stoet, waarvan hij ook foto's nam en wat Rommelaere nu op het idee bracht voor deze kunstinstallatie. Inmiddels is zijn opa overleden, en kan de expo ook als een ode aan hem gezien worden.

 

Wandtapijten
Naast de poppen - de Dark Uncles - zullen er ook borduurwerken en wandtapijten te zien zijn in Texture. In de gelaagde en soms vreemde beeldverhalen van zijn textielschilderijen vervagen fragmenten uit filmscènes en situaties uit zijn eigen dagelijks leven tot krachtige en tegelijkertijd delicate snapshots. Op het eerste zicht lijken deze wilde collages en schilderachtige patchworkbeelden op geborduurde en geknoopte notities in garen. Maar wie beter kijkt ontwaart een groter verhaal.

Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven door Art Papers Editions, in samenwerking met Be-Part Kortrijk en Galerie Zink in Waldkirchen.


Klaas Rommelaere

Klaas Rommelaere (°1986, Roeselare, woont en werkt in Antwerpen) studeerde in 2013 af als modestudent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij liep stage bij Henrik Vibskov en Raf Simons, maar realiseerde zich dat de modewereld niet de wereld was waar zijn ideeën tot leven konden komen. Geïnspireerd door films, strips, boeken en persoonlijke ervaringen, begon Rommelaere zijn ideeën te vertalen in beeldend werk, maar wel nog steeds met het materiaal dat hij kende: naald, draad, wol en garen.

De beeldtaal van Rommelaere is zowel geworteld in het alledaagse van zijn leven als in de popcultuur: citaten uit films of animaties worden vermengd met interpersoonlijke observaties en ervaringen. Grotere taferelen en hele beelden worden geborduurd. Het resultaat zijn gelaagde, vreemde beeldverhalen.

In het begin borduurde Rommelaere zijn werken volledig zelf op het doek, wat vaak weken en maanden duurde. Op een gegeven moment begon hij samen te werken met een groep oudere dames (madammen) in Merksem, Roeselare en Ingelmunster, die hem tot op vandaag bijstaan bij het kruissteken, haakwerk of breiwerk.

“Het laatste jaar van mijn studies besloot ik alles met de hand te maken. Omdat ik dat graag doe, maar ook omdat ik wil ingaan tegen het huidige tempo. Alles gaat zo snel dat de traagheid van handwerk bevrijdend is. Het brengt rust in je hoofd en dat werkt verslavend. Handwerk en textiel vragen kunde en tijd. (…) Een werk van mij duurt maanden tot zelfs een jaar om af te werken. (…) ik denk dat dat een ander soort van punk is – een middelvinger naar sommige hedendaagse kunst die gemakkelijk en overhyped is” ​ ​
— Klaas Rommelaere in een gesprek met het MoMU, 2018

Texture

Texture is een hedendaags museum gewijd aan de linnen- en vlasnijverheid. Vlas is een intrigerende plant met een merkwaardig verleden. Maar vlas is ook razend actueel. Je gebruikt het elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken. 

Het museum heropende eind 2014 de deuren en brengt sindsdien een internationaal verhaal met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol, diep geworteld in het DNA van de regio. Texture verbindt dat rijke vlasverleden met de industriële samenleving vandaag. Het resultaat is een inspirerende ervaring over ondernemerschap en (ambachtelijk) vakmanschap in de textielsector.


Praktische info 

Klaas Rommelaere
Dark Uncles
3 oktober 2020 - 31 januari 2021
Texture, museum over Leie en vlas
www.texturekortrijk.be

Noordstraat 28, ​
8500 Kortrijk
+32 (0)56 27 74 70 ​
texture@kortrijk.be ​
 

Openingstijden
di - zo van 10u tot 17u
GESLOTEN op maandag

Tickets ​
GRATIS < 13 jaar, elke 1ste zondag van de maand, museumpas
€ 4 ​ Groeps- en kortingstarief (min. 15 personen, 65+, studenten ... )
€ 6 ​ Individueel bezoek ​
€ 66 Gids


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.