KIOSK eert Philippe Van Snick met een solotentoonstelling

KIOSK is momenteel gesloten tot 5 april. De tentoonstelling van Philippe Van Snick werd verlengd tot 31 mei 2020.


 

KIOSK presenteert Territorium van Philippe Van Snick (1946-2019), een tentoonstelling die ook gelezen kan worden als een eerbetoon aan de zopas overleden kunstenaar wiens oeuvre een belangrijke bijdrage leverde aan de artistieke ontwikkeling in België.

Van Snick, die bekend staat om zijn uiterst eenvoudige, aan het minimalisme verwante vormentaal, werd in 2018 door toenmalig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz nog bekroond met een Ultima - de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen - in de categorie beeldende kunst. Nog in 2018 raakte bekend dat hij de werken voor het nieuwe VRT-gebouw zou maken, een project dat er door de ontbinding van het contract door de VRT met het ontwerpteam niet zal komen.

Ook deze tentoonstelling groeide vanuit een project dat niet gerealiseerd werd. In 2017 werd Van Snick samen met vier andere kunstenaars geselecteerd om een voorstel te doen voor de invulling van het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië 2017. Hoewel het door Van Snick en Wim Waelput (curator en directeur van KIOSK) ingediende projectvoorstel Territorium uiteindelijk niet weerhouden werd, vormde het wel de blauwdruk voor deze tentoonstelling. Het voorstel omvatte een unieke synthese van Van Snicks vijftig jaar oude artistieke praktijk. Het bevatte al de voor hem kenmerkende elementen zoals zijn systematische kleur- en vormprincipes en gereduceerde, abstracte beeldtaal en speelde hiermee nadrukkelijk in op de architectuur van het paviljoen.

Vanuit de dichte dialoog met de kunstenaar, zijn familie, de studenten beeld & installatie van KASK/School of Arts Gent onder begeleiding van docent Gert Robijns, zocht Wim Waelput naar de juiste “verplaatsing” van vorm en inhoud.

Op expliciete vraag van Van Snick, die zelf in 1968 afstudeerde aan KASK en al vaker tentoonstellingen met studenten gerealiseerd had - zal een groep studenten voor de uiteindelijke uitvoering zorgen. De bij eerdere realisaties opgebouwde kennis, alsook de gedetailleerde ontwerpen en maquette die de kunstenaar naliet vormen het vertrekpunt, of functioneren net als “misleidende bijsluiters” zoals Van Snick wel eens liet vallen.

Territorium wordt opgevat als een totaalinstallatie die de ruimtelijke karakteristieken van KIOSK ten volle benut. Het project tast de materiële en ruimtelijke grenzen af van de schilderkunst, de sculptuur en de architectuur. De tentoonstellingsruimte zal worden ingenomen door sculptuur, schilderingen en een monumentale, architecturale installatie in de centrale koepelruimte. De constructie draagt de titel Dorp en bestaat uit zes verschillende houten modules, maar functioneert als één monumentaal ruimtelijk canvas, volledig beschilderd met de voor Van Snick typerende duo’s van kleurvlakken.

De ingreep in de ruimte en de inwerking op de bestaande architecturale indeling van KIOSK, waarbij de toeschouwer zich een weg doorheen het werk moet banen, geven de kijker een centrale plaats in de betekenisvorming van de tentoonstelling. Van Snick nodigt de bezoeker uit om dit ruimtelijke landschap van vorm en kleur, tactiliteit en sfeer te bewandelen en zich daarbij over te geven aan de ervaring.

KIOSK nodigt op haar beurt een aantal mensen uit die dicht bij Philippe Van Snick, alsook bij de realisatie van dit project stonden, voor een rondleiding, lezing of filmvertoning. ​ Zo krijgen onder andere kunstenaar Heide Hinrichs, curator Wim Waelput en de betrokken studenten een plek in het aanvullend programma, dat op de website van KIOSK gevonden kan worden.


PHILIPPE VAN SNICK
Territorium
15.02.20 – 31.05.20
KIOSK

Opening
Vrijdag 14 februari 2020, 20u

Persmoment en professionele preview (op afspraak): Vrijdag 14 februari, 14u00 tot 20u00


Philippe Van Snick

Philippe Van Snick (1946 - 2019) ​ werd in 1946 geboren in Gent en studeerde er ook, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Hij zette zijn eerste stappen als schilder, maar verkende al snel andere disciplines zoals film, fotografie en installaties. ​

Hij maakte werk dat wordt gekenmerkt door een uiterst eenvoudige, aan het minimalisme verwante vormentaal. Terugkerende methodes en principes in zijn werk zijn het dag- en nachtmotief gesymboliseerd door de kleuren lichtblauw en zwart; een tiendelig kleurenspectrum met de kleuren rood, geel, blauw (hoofdkleuren); oranje, groen, violet ​ (secundaire kleuren); goud en zilver (kleuren met een fysieke waarde); zwart en wit (niet-kleuren).

Van Snick woonde en werkte in Brussel en gaf er jarenlang les aan de kunsthogeschool Sint-Lukas, het huidige LUCA School of Arts. Hij stelde tentoon in binnen- en buitenland. In 2010 kreeg hij een grote overzichtstentoonstelling in museum M in Leuven, maar zijn werk is evengoed te zien in het MoMA New York. In februari 2018 werd hij door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz nog bekroond met een Ultima - de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen - in de categorie beeldende kunst. Nog in 2018 raakte bekend dat hij de werken voor het nieuwe VRT-gebouw zou maken, een project dat er door de ontbinding van het contract door de VRT met het ontwerpteam niet zal komen.


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.