Kati Heck presenteert nieuwe werken via de Frieze Viewing Room

Frieze New York 2020 is geannuleerd, maar de beurs heeft Frieze Viewing Room opgezet, een ambitieus nieuw digitaal initiatief dat gebruik maakt van augmented reality (AR) technologie en gebruikers de mogelijkheid biedt om kunstwerken virtueel te bekijken.

Tim Van Laere Gallery is één van de 200 deelnemende galeries die van het platform gebruik maken. De Antwerpse galerie presenteert er nieuwe werken van Kati Heck - zowel schilderijen en tekeningen als een sculptuur, die ze allen speciaal voor de beurs maakte.

Heck creëerde een nieuwe reeks schilderijen en tekeningen waarin ze mensen portretteert die bezig zijn met het voltooien van hun eigen missie. De werken zijn met elkaar verbonden door hun kleuren, inhoud en diverse terugkerende details. Daarnaast maakte ze ook een sculptuur: een tafel met vier krukken.

Kati Hecks meesterlijke virtuositeit is onmiskenbaar. Ze portretteert haar figuren op fotorealistische wijze met een grote aandacht voor elk detail. Die precisie combineert ze met abstracties en delen die bijna sculpturaal op doek worden aangebracht. Met haar werken synthetiseert Heck verschillende stijlen waarbij ze elementen uit het expressionisme en surrealisme combineert met sociaal realisme. Haar werken doen denken aan de bars, dansers en acteurs van Otto Dix en George Grosz, maar refereren evengoed naar Jean-Michel Basquiat, de Dada beweging, Man Ray en de Oude Meesters. Ze brengt schilderen op een geheel nieuw niveau, als een gebaar in de richting van vrije, radicale zelfbevestiging.

In Ins Dunkel! portretteert Heck zichzelf met een wolvenbeen. Hiermee verwijst Heck naar Herman Hesse's Steppenwolf en de dubbelzinnigheid van ons bestaan waar onze wilde natuur in contrast staat met onze opgelegde cultuur en opvoeding. In Steppenwolf vertelt Hesse het verhaal van Harry Haller, die naast zijn leven als journalist ook als wrede wolf door de steppe van de wereld zwerft. Die fascinatie voor dubbelzinnigheid en schizofrenie is ook terug te vinden in andere facetten van Hecks werk. In het kader paste ze sculpturale elementen toe in de vorm van zonnebloempitten die ook terugkomen in de poten van de tafel die ze creërde. De tafel met vier krukken is een open ruimte waar verschillende elementen samenkomen en de mogelijkheid geven tot een gesprek, een sleutelelement in het hele oeuvre van Kati Heck. In het midden van het tafelblad is er ook een ingang naar het interieur van de tafel. Deze ingang is een trompet die niet alleen een manier is om iets in de tafel te krijgen, maar ook een manier om naar buiten te gaan. Op elk van de krukken staan koperen platen met de woorden: schwung, wir, gur en ding. De koperen platen verschijnen ook weer op de lijsten van de schilderijen en tekeningen met woorden als Knock-out Nono, BAFF I en BAFF II, een Duitse uitdrukking voor verwondering.

Frieze Viewing Room - Frieze New York
8 - 15 mei 2020
Preview: 6 - 7 mei 2020
Frieze Viewing Room

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.