Joost Pauwaert bij Barbé Urbain Gallery: kanonnen, een ronddraaiend zaagblad, een schommelend aambeeld en marcherende hamers

Barbé Urbain Gallery in Gent presenteert de eerste solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Joost Pauwaert (°1985, woont en werkt in Gent). De tentoonstelling, getiteld Concerto for Two Cannons, a Saw, an Anvil and some Hammers, toont allemaal nieuw werk en is volgens de kunstenaar zelf een “een ode aan de schoonheid van kracht”. 

De tentoonstelling bezoeken is een bijzondere ervaring, een evenement waarbij je je overlevert aan de dramatische ensceneringen van een kunstenaar die even gefascineerd is door mechanica en kinetische kracht als door geweld, destructie en vergankelijkheid. Eens voorbij de dikke betonnen muur met stalen poort die voor de gelegenheid dienst doet als toegangsdeur van de galerie, vind je naast puin op de grond en gaten in de muur en in metalen platen op de grond, een ronddraaiend zaagblad, een schommelend aambeeld, marcherende hamers en twee kanonnen die tegenover elkaar opgesteld staan. Die kanonnen zullen voor de opening afgevuurd worden, waarbij de kanonskogels elkaar al dan niet zullen raken.

Pauwaert maakt sculpturaal werk en bewegende installaties die geweld en gevaar ensceneren. Hij slaagt er echter in om deze werken op een evenwichtige manier met schoonheid en mysterie te verhullen. Het spel van aantrekken en afstoten wekt verwondering bij de toeschouwer. Wat is het dat ons zo hypnotiseert? Hoe verleidelijk is verwoesting? Hoe onweerstaanbaar zijn de vernietigende bewegingen?

Na zijn opleiding aan de academie is Pauwaert een tijd bezig geweest met conflictfotografie, onder andere in Palestina en China. Hoewel de materie hem mateloos boeide, zocht hij een fysiekere manier van creëren. Toen is hij voor een meubelmaker gaan werken, die hem de knepen van het vak heeft geleerd. Toch besefte hij dat de afgewerkte producten helemaal niet zo interessant waren als de zware machines en de schoonheid van de kracht achter deze instrumenten die vernietigen en creëren. Daarop besloot Pauwaert zich voornamelijk toe te leggen op werk dat verwijst naar de kracht van de vernietiging als een ode aan de evenwichtige schoonheid van instrumentatie. Zijn sculpturen zijn veelal kinetisch, of het resultaat van beweging.

Pauwaert maakt alles zelf in zijn atelier op een boogscheut van Gent. Hij schetst, assembleert, produceert, experimenteert en test er zijn mechanische werken.

Joost Pauwaert nam deel aan groepstentoonstellingen en evenementen zoals Nightshift (2018, De Studio, Antwerpen) de Biënnale van België (2019, Floraliënhal, Gent) en Staycation (2020, Barbé Urbain Gallery, Gent). Zijn werk Twee Grote Hamers staat sinds 2020 permanent opgesteld in de Verbeke Foundation in Kemzeke.


Joost Pauwaert
Concerto for Two Cannons, a Saw, an Anvil and some Hammers
29.05 - 11.07.2021
Barbé Urbain Gallery
Penitentenstraat 29, ​
9000 Gent


 


Bekijk hier ook een kort aankondigend filmpje:

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.