Jonge Gentse designer Maria Scarpulla ontwerpt unieke objecten die afstelbaar zijn op de stemming van de dag

De Gentse designer en schilder Maria Scarpulla (°1987) creëert objecten die zowel gebruiksvoorwerpen als kunstwerken kunnen zijn. Haar zoektocht naar een universele taal van vorm en vrijheid, van kleur en eenvoud, brengt haar tot subtiele, poëtische ontwerpen die haar liefde voor het leven en voor tijdloze schoonheid tot uitdrukking brengen. Ze experimenteert met kleuren, bestudeert ze, speelt met de contrasten die ze opleveren.

Scarpulla's werk is echter ook het resultaat van een nauwgezette, gedisciplineerde fine-tuning van vorm en functie. Haar ontwerpen zijn veranderlijk, aanpasbaar, afstelbaar op de stemming en toon van de dag. Het blad van een eettafel kan veranderen van kleur, een salontafel kan als een gekaderd schilderij bewonderd worden. Haar ontwerpen worden sterker in de chaos van het alledaagse leven.

Wanneer ze een object ontwerpt, bevraagt Scarpulla zijn voor de hand liggende functie en gaat ze bewust op zoek naar een manier om zijn elementaire nut te overstijgen. Een tafel is bijvoorbeeld een multifunctioneel object, een plek om te werken, te eten, te discussiëren, langs te lopen. In Scarpulla's interpretatie wordt het object zo veranderlijk als zijn vele functies.

Scarpulla staat erop dat haar objecten door lokale handwerklieden gemaakt worden. Geen enkel object is identiek, al haar werken zijn uniek. Hun functie als kunstwerken en objecten is een uitnodiging naar de eigenaar om in dialoog te treden met de objecten. ‘Een gesprek in kleur en vorm’ - een conversatie niet enkel tussen haar innerlijk vuur en haar verlangen naar structuur, maar ook met de mensen die van haar werk houden en het in hun leven verwelkomen. 

www.mariascarpulla.com
​ ​ ​ ​

Maria Scarpulla

De Belgisch-Amerikaanse Maria Scarpulla werd in 1987 in Gent geboren, maar heeft een groot deel van haar jeugd in Umbrië, Italië doorgebracht, tot ze op haar 10e terugkeerde naar België. Scarpulla groeide op in een artistiek gezin (haar vader, Russell Scarpulla, is kunstschilder) waardoor ze al op zeer jonge leeftijd geconfronteerd werd met kunst, architectuur, esthetiek en vormgeving.

In 2011 studeerde Scarpulla af als Interieurvormgever aan het LUCA School of Arts in Gent. Meteen na haar studies vertrok ze voor een paar maanden naar de VS, een reis die haar - vooral in Texas - de nodige inspiratie en impulsen gaf om te werken aan Piece, Earth on Sky: een slanke, erg specifieke tafel met een draaibaar blad met twee verschillende kleuren. Nadien volgden nog een lamp en een krukje. Met deze ontwerpen werd Scarpulla in het voorjaar van 2013 geselecteerd voor de Ventura Lambrate op de Salone del Mobile in Milaan, waar beloftevolle jonge ontwerpers hun werk tonen. ​

Al die tijd bleef het ontwerpen eerder een artistieke uitlaatklep waar ze nu haar beroep van gemaakt heeft. Ze bleef de objecten perfectioneren en begon ook te experimenteren met schilderkunst. Nu volgt ze haar passie en werkt ze vanuit haar atelier in Gent voltijds aan haar ontwerpen, die bestaan uit een assortiment  aan tafels en verschillende lampen die later in het najaar gaan uitkomen. Daarnaast schildert ze ook.

Haar reizen - zowel de fysieke als deze in haar gedachten - bezorgen Scarpulla inspiratie en ideeën voor haar objecten die zich niet strikt laten definiëren. Ze denkt in kleuren, oppervlaktes, vormen en geometrische lijnen. Dat vertaalt zich ook in haar ontwerpen.

 

Photo: Titus Simoens
Photo: Titus Simoens

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.