Jong Belgisch architectenbureau studio MOTO wint ontwerpwedstrijd voor Brusselse frietkoten
Het jonge Belgische architectenbureau studio MOTO ontwerpt tien frietkoten op prominente plekken in Brussel. De Stad Brussel lanceerde hiervoor in samenwerking met het Nationaal Verbond van Frituristen een ontwerpwedstrijd. Uit 52 internationale inzendingen kwam het specifieke en herkenbare frietkotenmodel van studio MOTO als winnaar uit de bus. De blikvangers van het ontwerp zijn de spiegelende buitengevel en de opvallende neonverlichting bovenop elk frietkot.
studio MOTO is een nieuw architectenbureau opgericht in 2017 door de in Luik geboren en in Eupen opgegroeide Thomas Hick en Gentenaar Mo Vandenberghe. Beiden werkten eerder al bij het architectenbureau Robbrecht en Daem. Hun winnende ontwerp voor de Brusselse frietkoten vertrekt vanuit de waardering en het respect voor het traditionele frietkot. Als onderdeel van de Belgische frietcultuur hebben de frietkoten een symbolische betekenis en maken ze al decennia deel uit van het Belgische en Brusselse straatbeeld.
studio MOTO gaat met hun ontwerp terug naar de essentie van het frietkot. De aandacht ligt op de identiteit, functionaliteit en context. De typische elementen zoals de herkenbare frietkot-vorm, opendraaiende luifel, glazen toonbank en lichtreclame bovenop zijn allen terug te vinden in dit ontwerp. Maar door de frietkoten te voorzien van een spiegelende gevel gaan ze een dynamische dialoog aan met hun omgeving. Meer nog: gesloten worden de frietkoten een verlengde van hun omgeving, in plaats van een ruimtelijk obstakel te vormen. Elke frituur krijgt zijn eigen identiteit door een unieke lichtreclame. Deze identiteit wordt versterkt wanneer de frituur open is en de unieke kleur van de tegels zichtbaar wordt.
Het spel van contrast tussen de koude spiegelende buitengevel die opgaat in zijn omgeving en het warme tastbare interieur dat massa geeft aan het volume, is cruciaal voor het ontwerp en typerend voor studio MOTO, dat steevast avontuur combineert met wel doordachte ontwerpen.
Persconferentie
Morgen, donderdag 18 januari om 12u30, zal er een persconferentie plaatsvinden in het Stadhuis van de Stad Brussel. (Miliceszaal). Daar zal er meer toelichting gegeven worden bij de beslissing om studio MOTO als winnaar uit roepen. De architecten van studio MOTO zijn tevens beschikbaar voor interviews.
---------------------------------------------------------------
studio MOTO
studio MOTO werd in 2017 opgericht door Thomas Hick (1978, Luik) en Mo Vandenberghe (1983, Gent).
Vanuit het plezier van het ontwerpen zoeken ze naar een spanning tussen het alledaagse en het avontuurlijke. Die ambiguïteit getuigt van lef en inzicht. Hun ontwerpen zijn niet spectaculair maar subtiel, fris en ogenschijnlijk eenvoudig. Hun doel is niet om architecturale statements te maken, maar om vanuit een bestaande realiteit wel doordachte interventies te ontwerpen die dialogeren met de - ruimtelijke, culturele en historische - context.
www.studiomoto.be
Thomas Hick
Geboren in 1978 in Luik. Groeide op in Eupen, woont en werkt in Gent.
studies
1997-2000 Faculteit Architectuur, Saint-Luc, Luik
2001-2004 Faculteit Architectuur, Victoria University Wellington, Nieuw-Zeeland
werk
2000 - 2001 Peter Beaven architects, Nieuw-Zeeland
2004 - 2005 Wellington city development team, Nieuw-Zeeland
2005 - 2010 Peter Beaven architects, Christchurch, Nieuw-Zeeland
2010-heden Robbrecht en Daem architecten, Gent
2017 Oprichting studio MOTO met Mo Vandenberghe
Mo Vandenberghe
Geboren in 1983 in Gent. Woont en werkt in Gent.
studies
2001-2003 Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Brussel
2004 L'Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Paris La Villette (bachelor)
2005 Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Brussel
2006 The University of Tokyo (master - grote onderscheiding)
werk
2006 OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Brussel
2007-2016 Robbrecht en Daem architecten, Gent
2017 Oprichting studio MOTO met Thomas Hick