Jonathan Meese viert zijn 50ste verjaardag met een solotentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery

De Duitse kunstenaar Jonathan Meese (°1970, Tokyo; woont en werkt in Berlijn en Hamburg) wordt op 23 januari 2020 vijftig jaar oud. Om dat te vieren organiseert Tim Van Laere Gallery in Antwerpen een grote solotentoonstelling met nieuw werk. In deze tentoonstelling toont hij schilderijen en sculpturen, waaronder ook “canvas sculpturen”, een nieuw aspect in zijn oeuvre.

Meese staat bekend om zijn veelzijdig werk, dat gaat van exuberante schilderijen, installaties, extatische performances tot een krachtig oeuvre van sculpturen in diverse media. Schijnbaar moeiteloos ontwikkelde hij in alle genres een zelfstandig en uniek vocabularium dat zijn werk een opmerkelijke verscheidenheid, visuele energie en kwaliteit geeft en waar thema's als macht, verlangen en identiteit onderzocht worden.

Het werk van Meese kenmerkt zich door een gevoel van humor dat neigt naar zowel het groteske, als naar een krachtige, originele creatieve wil. Beide worden gedreven en ondersteund door het streven naar de dictatuur van de kunst. Wat hier bedoeld wordt, is de ontwikkeling van een nieuwe wereldorde waar kunst de wetgevende macht is en de basis vormt van al het leven en creatie. Deze utopische benadering loopt als een rode draad doorheen al zijn werk en brengt de afzonderlijke delen van zijn oeuvre bij elkaar tot een Gesamtkunstwerk. Hij streeft niet naar anarchie, maar eerder naar de regel van metabolische noodzakelijkheid: 'Art is total play'. Vanuit dit principe deconstrueert, versiert en karikaturiseert hij alle vormen, woorden en symbolen en ontdoet hij ze van hun oorspronkelijke semantische betekenis.

Jonathan Meese
23 januari - 12 maart 2020
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50, ​
2000 Antwerpen


 

Jonathan Meese

Geboren op 23 januari 1970 in Tokio, Japan, studeerde hij aan de kunstacademie van Hamburg, maar vertrok zonder diploma. Hij presenteerde een van zijn vroege installatiewerken op de eerste Berlijnse Biënnale. Intussen stelde hij wereldwijd tentoon in musea en toonaangevende galeries waaronder solo bij GEM, Den Haag; CAC Málaga, Málaga; Museum of Contemporary Art, North Miami; De Appel Centrum voor Hedendaagse Kunst, Amsterdam; en in groep in Museu de Arte de São Paulo, São Paulo; Guggenheim Museum, New York; Martin-Gropius-Bau, Berlijn; National Center for Contemporary Art, Moskou; MARTa Herford, Herford; Centre Georges Pompidou, Parijs; The Saatchi Gallery, Londen; PS 1 Contemporary Art Center, New York.

De werken van de kunstenaar zijn opgenomen in de collecties van onder meer The Museum of Modern Art in New York, het Centre Georges Pompidou in Parijs, de Sammlung Goetz in München en de Art Gallery of Ontario in Toronto. Momenteel woont en werkt hij tussen Berlijn en Hamburg, Duitsland.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.