Jester presenteert een duo-tentoonstelling met werk van Aaron Amar Bhamra en Céline Mathieu
Persconferentie: donderdag 13 februari 2025, 11:00
Kunstenorganisatie Jester in Genk presenteert Fugue, een duo-tentoonstelling die de artistieke praktijken van Aaron Amar Bhamra (°1992, Oostenrijk) en Céline Mathieu (°1989, België) presenteert. Fugue toont nieuwe kunstwerken die het resultaat zijn van een genereuze dialoog tussen beide kunstenaars. Het werk van Céline Mathieu werd ontwikkeld tijdens haar residentie bij Jester, terwijl deze tentoonstelling ook de eerste presentatie is van Aaron Amar Bhamra in België.
De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het Latijnse 'fuga' (vlucht) en verwijst naar beide betekenissen van het woord: de muzikale titel verwijst naar de meerstemmigheid en de gevarieerde herhaling van de compositie; de medische titel verwijst naar een psychische aandoening waarbij de persoon problemen met de identiteit ondervindt en probeert weg te lopen (geestelijk of fysiek) voor een dreiging.
Céline Mathieu, wiens praktijk vaak locatie- en context-specifiek is, maakt gebruik van geluid, geur, sculptuur, performance, tekst en verschillende materialen in een performatieve installatie. Haar werk is zowel zintuiglijk als conceptueel. Ze werkt vaak rond het herbestemmen van budgetten en het valoriseren van persoonlijke relaties. Andere stemmen worden letterlijk en figuurlijk binnengetrokken om nieuwe, suggestieve werken te maken, rekening houdend met de architectuur en geolocatie van Jester. Vriendschappen, gedachten, budgetten en affecten circuleren en houden tijdelijk halt in Genk.
Het voorbije halfjaar trad Céline Mathieu in dialoog met Aaron Amar Bhamra ter voorbereiding van hun duo-tentoonstelling Fugue. Aaron Amar Bhamra verwijst naar zijn achtergrond in architectuur en muziek en onderzoekt verdubbelingen/spiegelingen/halveringen binnen kunstwerken in de opstelling.
Fugue
16 februari - 11 mei 2025
Jester, Genk
Opening: 15 februari, 13:00
Persconferentie: 13 februari, 11:00
Open van woensdag tot zondag, 1 - 6 pm
In vogelvlucht:
Aan het einde van de 19e eeuw landde het Kneipp sanatorium in Bokrijk, een dorp naast Genk, aangetrokken door de overvloed aan gezonde lucht. Hier verbleven longpatiënten om te genezen van tuberculose en andere aandoeningen aan de luchtwegen door middel van hydro-, balneo- en aërotherapie. Tegelijkertijd werd de streek van Genk een gerenommeerd station d'artistes - een geliefd toevluchtsoord voor schilders, wetenschappers en schrijvers - dat floreerde met dezelfde frisse lucht die het natuurlijke landschap voedde. Deze laatsten vluchtten weg toen de mijnindustrie van de steenkoolontginning het landschap onherstelbaar beschadigde. Zuurstof was schaars in dit uitgestrekte netwerk van tunnels, terwijl de makers vaak leden aan stoflongen en andere longziekten. Lucht draagt dus het geluid van vele stemmen en het gewicht van vele geschiedenissen - enerzijds genezend door zuiverheid en aanwezigheid, anderzijds schadelijk door vervuiling en afwezigheid. Luchtkwaliteit en gezondheid blijven dus onafscheidelijk en onmisbaar voor alle leven, toen en nu.
Fugue is geproduceerd in samenwerking met Phileas - The Austrian Office for Contemporary Art en wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid, de Stad Genk en het Austrian Cultural Forum Brussels.
Aaron Amar Bhamra
Aaron Amar Bhamra (°1992, AT) creëert vaak ruimtes voor tentoonstellingen die op subtiele wijze hun systematiek en fysieke ervaring blootleggen door er afdrukken in te verwerken die doen denken aan andere ruimtes of eerdere tentoonstellingen. Af en toe gebruikt hij terugkerende vormen en materialen, en weeft zo een site van verschuivende persoonlijke en sociale archieven.
Bio:
Aaron Amar Bhamra had recente tentoonstellingen ar Deichtorhallen, Sammlung Falckenberg, (Hamburg, DE); Belmazc, (Londen, UK); Kevin Space, (Wenen, AT); Fotogalerie Wien, (Wenen, AT); MAUVE, (Wenen, AT); SYSTEMA, (Marseille, FR); Krinzinger Schottenfeld, (Wenen, AT); Galerie Le Carceri, (Bolzano, IT); Tiny Mutual Admiration Societies, (Wenen, AT); Wien Museum MUSA; en PHILEAS Project Space, (Wenen, AT). Hij woont en werkt in Wenen. Sinds 2020 runnen Aaron Amar Bhamra en Monika Georgieva LAURENZ, een onafhankelijke ruimte in Wenen. Sinds 2021 werkt Bhamra aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten Wenen, Expanded Museum Studies en momenteel is hij docent aan de Technische Universiteit Wenen, Raumgestaltung und Entwerfen.
Céline Mathieu
Céline Mathieu (°1989, België) is kunstenaar en schrijver. Haar installaties zijn vaak locatie- en conditiespecifiek en maken gebruik van geluid, geur, beeldhouwkunst, performance, tekst en verschillende materialen. Het werk is zowel zintuiglijk als conceptueel. In haar praktijk onderzoekt Céline Mathieu de circulatie van gedachten en materialen. Materiële en economische cycli versmelten met hyper-persoonlijke elementen, wat resulteert in fluïde werk dat niet helemaal kan worden vastgepind.
Céline Mathieu's onderzoek Conditions for Raw Materials bevraagt hoe ze tentoonstellingen kan maken zonder achteraf met stockage te blijven zitten. Ze kijkt naar de subjectiviteit van waarde — een theorie die stelt dat de waarde van een object niet afhangt van de werkuren en de productie, maar varieert afhankelijk van de context en het perspectief van de gebruikers —waarbij ook haar eigen economische werkomstandigheden in het werk worden betrokken. Tot slot gaat het onderzoek in op de positie van tekst als speculatief en archiverend medium, in de hoop de onzichtbare arbeid en de gelaagde ervaring van het kijken naar tentoonstellingen op een meer betekenisvolle manier te kunnen vastleggen.
Céline Mathieu had onlangs solotentoonstellingen bij PLUS-ONE Gallery (Antwerpen), Sentiment (Zürich) en Gr_und (Berlijn). In 2025 heeft ze solotentoonstellingen bij Gauli Zitter (Brussel), Kunsthalle Trondheim en een commissie bij Celador, evenals een duotentoonstelling bij Jester. Ze maakte deel uit van groepstentoonstellingen in Fondation CAB (Brussel), Gauli Zitter (Brussel), Kunsthal Extra City (Antwerpen), Galerie Cité Internationale des Arts (Parijs), La Virreina (Barcelona), Mu.Zee (Oostende), Corridor en PuntWG (Amsterdam), CLAPTRAP en AAIR (Antwerpen). Haar geluidswerk werd onlangs uitgezonden op Cashmere Radio (Berlijn), Retreat Radio (Malmö) en Montez Press Radio (New York/Londen).
Met haar duo CMMC presenteerde ze in Museum M, Leuven; 019/SMAK, Publiek Park Gent; M HKA Lodgers, Antwerpen en hadden ze een solotentoonstelling in IKOB Museum voor Hedendaagse Kunst, Eupen.
Haar onderzoek 'Conditions for Raw Materials' werd ondersteund door de Koninklijke Academie Antwerpen in 2022-2023 en ze was deelnemer aan de Jan van Eyck Academie Maastricht in 2023-2024. Céline's werk was onlangs te zien in Mousse Magazine nr. 81.
Over Jester:
Jester (Nar in het Nederlands) is een ontmoetingsplaats voor de ontwikkeling en presentatie van hedendaagse kunst waar de narren van de toekomst in Genk wonen, werken en delen. De kruisbestuiving tussen residenties en tentoonstellingen maakt van Jester een vruchtbare bodem voor experiment, onderzoek, innovatie en uitwisseling. Jester is een gesprekspartner die geen eenduidige antwoorden geeft, maar in dialoog gaat met uitgesproken en minder gehoorde stemmen. Jester luistert aandachtig naar kunstenaars en curatoren, denkers en makers, buren en partners, om de samenleving een meerstemmige maar kritische spiegel voor te houden. Deze onverwachte ontmoetingen tussen kunstenaars en de gemeenschap vormen de basis van onze genereuze en inclusieve werking, waar iedereen zowel gehoord als bevraagd wordt.
Jester ontstond in 2021 uit de fusie van FLACC en CIAP, twee Limburgse organisaties die sinds de jaren '70 zijn uitgegroeid tot vitale spelers in het (inter)nationale kunstenveld. In 2023 landde Jester in drie nieuwe paviljoens op de C-mine site. Door de unieke geschiedenis van deze mijnsite en de aangrenzende, multiculturele cités zijn sociale, economische, demografische en ecologische kwesties diep geworteld in de werking van Jester. Het landschap van Winterslag belichaamt zijn vermogen om energie op te wekken en te verwerken, door zijn industriële verleden van steenkoolontginning, maar ook door zijn huidige concentratie van onder andere culturele actoren en zijn centrale ligging in de Euregio, vlakbij Maastricht, Luik en Aken. Vanuit de Belgische periferie legt Jester nieuwe verbindingen met dit veerkrachtige ecosysteem om nieuwe energie te (her)genereren in deze bloeiende werk-, leef- en presentatieruimte.
Jester ondersteunt startende en internationale kunstenaars om hun praktijk verder te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe media in onze workshops voor hout, metaal, keramiek en digitale productie. Door middel van technische, artistieke en professionele begeleiding moedigt Jester deze toekomstige narren aan om zichzelf en de wereld in vraag te stellen. De verschillende tijdperken van ontwikkeling en presentatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en ontmoeten elkaar in een inspirerend gesprek tussen verschillende artistieke praktijken. De site rond Jester is een gebied in ontwikkeling, dat resoneert met een dynamische en transformatieve programmastructuur waar kunstenaars mee vorm geven aan de jonge organisatie en haar evoluerende fysieke en mentale ruimte. Net zoals Genk aan het begin van de 20e eeuw bekend stond als een kunstenaarsstation - een geliefd toevluchtsoord voor schilders, wetenschappers en schrijvers - verwelkomt Jester elk jaar tientallen internationale kunstenaars om elkaar te ontmoeten en samen het verwoeste, postindustriële landschap te verkennen.