Jeroen Jongeleen bij Harlan Levey Projects

Tijdens Brussels Gallery Weekend 2021 presenteert Harlan Levey Projects Running in Circles III / Movement and Politics In The Streets Of My City, de derde solotentoonstelling van Jeroen Jongeleen met de galerie. De tentoonstelling zal te zien zijn op beide locaties van de galerie in Brussel.

Jongeleen bouwt voort op de invloeden van het futurisme, Fluxus en Situationist International. Hij keert zich tegen het consumentisme en de overgereguleerde maatschappij door de openbare ruimte te verstoren met efemere interventies en acties.

Hij maakt gebruik van middelen en een visuele beeldtaal die geassocieerd worden met guerrilla-protest, zoals graffiti, stickers, plakkaten, tape, afval, toegeëigende teksten, maar bovenal van zijn lichaam. Zijn interventies vestigen de aandacht op een bepaalde vorm van militant activisme, terwijl hij de aard, de waarde en het transformerende potentieel van artistieke productie in de samenleving ter discussie stelt. Hij laat sporen na in het stedelijke landschap die hij vervolgens documenteert via foto en film. Met deze repetitieve interventies bevordert de kunstenaar het vrije gebruik van de openbare ruimte en stelt hij vragen over de manier waarop bedrijfsinvloed, reclame, architectuur en openbaar beleid het gedrag van burgers beperken en sturen.

Jongeleen omschrijft zijn artistieke drijfveer als 'niet begaan met decoratie of mensen blij maken, maar gestuurd door vrije meningsuiting en beweging, door oppositie als de essentie van een werkelijk levendige democratische samenleving'. Zijn politiek gemotiveerde werk wil daarom de macht en de dynamiek van de publieke ruimte illustreren, en tegelijkertijd een utopische visie bieden voor de potentiële burger / gebruiker van morgen.

Toen Jongeleen in 2014 werd uitgenodigd om een artist talk te geven bij Harlan Levey Projects, besloot hij 124 kilometer te lopen van zijn studio in Rotterdam naar de ruimte in Brussel, dit ter illustratie van de moeite die het kost om een idee vanuit de studio tot in de publieke arena te brengen. Na de epische reis verhuisden de sporen en tekeningen van zijn voetzolen naar het centrum van zijn praktijk. Langeafstands- en ultra-langeafstandslopen resulteren in rechte lijnen, figuratieve etsen die hulde brengen aan artistieke invloeden, en het poëtische gebaar van het voortdurende rondjes lopen. Dit lopen laat sporen na op een eclectische reeks plaatsen in de stad; daken, bouwterreinen, parkeerplaatsen, bruggen, stranden en meer, en biedt inzicht in de aarde, het zand en de algemene kwaliteit van de grond rond stedelijke ruimten, van de verboden zones tot droompercelen voor projectontwikkelaars. Daarnaast zijn ook de invloeden van Conceptual Land Art interventies zoals die van Richard Long, Gordon Matta-Clark, en Robert Smithson, evenals de alledaagse repetitieve werken van Bruce Nauman en de op uithoudingsvermogen gerichte performances van Marina Abramović & Ulay.

In 2020 en 2021 creëerde Jongeleen twee werken tijdens de lockdown (The Street as a Forum for Democracy en Running in Circles), die werden bekroond met de Brutus Prijs, geïnitieerd door Joep van Lieshout om artistiek talent dat nieuwe perspectieven biedt op kunst en samenleving te stimuleren en te vieren. Deze werken waren ook het onderwerp van een tentoonstelling in Upstream Gallery in Amsterdam en zullen het middelpunt vormen van zijn tentoonstelling bij Harlan Levey Projects.

Jongeleens 'running works' bevinden zich in talrijke particuliere en openbare collecties, waaronder die van het Museum Boijmans Van Beuningen, het Museum Voorlinden en de Progressive Art Collection.


Jeroen Jongeleen ​
Running in Circles III / Movement and Politics In The Streets Of My City
Opening: 9 september 2021, 11u - 21u

Harlan Levey Projects 1050
Jean d’Ardennestraat 46, 1050 Brussel
Woensdag tot zaterdag, 11u - 18u
Tentoonstelling: 9 september - 23 oktober 2021

Harlan Levey Projects 1080
Isidoor Teirlinckstraat 65, 1080 Brussel
Enkel open op afspraak
Tentoonstelling: 9 september - 18 december 2021


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.