JAP viert zijn 60ste verjaardag: inzicht in kunst en cultuur voor iedereen

In 2020 viert JAP (Jeunesse et Arts Plastiques) 60 jaar culturele en educatieve activiteiten gewijd aan de beeldende kunst in Brussel en Wallonië.

Het jubileum is de perfecte gelegenheid om te praten over het belang van de activiteiten van JAP, dat sinds zijn oprichting meer dan 5000 activiteiten georganiseerd heeft.

JAP werd opgericht in december 1959 door verschillende bestuursleden van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, en biedt vanaf het begin inzicht in het hedendaagse kunstenveld via lezingen door toonaangevende persoonlijkheden uit de kunstwereld, filmvertoningen of ontmoetingen met kunstenaars.

Daarnaast publiceert JAP edities en boeken van kunstenaars van internationale faam en presenteert ze aan het publiek in de Rivoli vitrine.

​ JAP organiseert ook al 8 jaar in BRASS in Vorst ARTISTS PRINT, de onafhankelijke beurs voor kunstenaarsboeken en edities waar de door JAP geselecteerde uitgevers en artiesten worden uitgenodigd.

Met betrekking tot deze activiteiten om het bewustzijn van hedendaagse kunst te vergroten, blijft JAP zijn educatieve rol spelen door inleidende kunstsessies te organiseren voor scholen in Brussel, Namen, Doornik en Bastogne. In dit verband organiseert JAP ook kinderworkshops voor scholen en instellingen die daarom vragen.Het seizoen 2019 - 2020

Voor het seizoen 19/20 kan het JAP de volgende conferenties al aankondigen:

  • Lezing van Denys Riout, ere-professor aan de Sorbonne die net een boek over 'onzichtbare werken' heeft gepubliceerd bij Gallimard - 02.10.2019 / 20:00 / BOZAR
  • Vertoning van de ongepubliceerde film over de Braziliaanse landschapsarchitect en schilder Roberto Burle Marx - 15.10.2019 / 20:00 / BOZAR
  • Lezing van illustrator Paul Cox - 05.11.2019 / 20:00/ BOZAR
  • Ontmoeting met Annette Messager onder leiding van Didier Semin - 26.11.2019 / 20:00 / BOZAR
  • Een avond met Ann Veronica Janssens rond het Brain Space Laboratory dat ze initieerde met Natalie Ergino (directeur van het IAC van Villeurnane) - 30.01.2020 / 19:00 / BOZAR 

Dit programma is breed en behandelt zowel de geschiedenis van oude, moderne en hedendaagse kunst als design, grafisch ontwerp, filosofie, architectuur en stedenbouw, videokunst, reclame, fotografie, animatiefilm...Activiteiten voor scholieren

Lager onderwijs

JAP heeft workshops ontwikkeld voor kinderen gericht op hedendaagse kunst en de relatie met actuele beelden, zowel in het Paleis voor Schone Kunsten als in verschillende scholen die JAP hebben aangesproken.

Middelbaar onderwijs

Naast de conferenties voor studenten in het hoger onderwijs, is JAP de bevoorrechte gesprekspartner voor het ontwerpen van lezingen en kunstfilms voor middelbare scholen.
Sinds 1998 heeft JAP een vrije schoolcyclus gecreëerd voor middelbare scholieren van scholen in het Brussels Gewest. 8 lezingen per jaar zijn beschikbaar voor ongeveer 200 studenten per sessie. Ongeveer 35.000 studenten profiteerden reeds van deze activiteiten.
Deze bemiddeling, zowel in Brussel als in het Waalse Gewest, is een onmisbare aanvulling op de verplichte cursussen die het belang van kunsteducatie op school te vaak negeren.


Organisator van de beurs Artists print

Acht jaar geleden richtte JAP de beurs Artists print op, intussen een referentie in Brussel op vlak van kunstenaarsedities, gelimiteerde prints en special editions. ​ JAP nodigt jaarlijks ongeveer dertig Belgische en Europese uitgevers en kunstenaars uit die hun gelimiteerde oplages presenteren, soms ondertekend en genummerd.

Artists print VIII zal plaatsvinden op 6, 7 en 8 maart 2020 in BRASS

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.