Élise Van Thuyne creëert mysterieuze Armoirés

Interieurvormgeefster Élise Van Thuyne presenteert voor de eerste keer een eigen meubelproject. Nog tot 13 november stelt ze haar Armoirés tentoon bij galerie Frederic Hooft in Gent. De blikvangers van de tentoonstelling zijn drie meubeledities, telkens in een editie van 8 verkrijgbaar. De Armoirés zijn ambigu in hun performance en roepen vragen op. Zijn het sculpturen of kasten? Kunstobjecten of gebruiksvoorwerpen?

De kasten zijn alledrie vervaardigd uit eenzelfde compositie van de materialenmetaal, messing en vernikkeld staal, maar werden op een andere manier bewerkt: geschuurd, geolied of onbewerkt. Het zijn 3 verschillende modulaire systemen die zonder lijm en met een minimum aan vijzen opgebouwd werden. Zo wekken ze elk een andere gevoeligheid op, en worden ze alleen maar sterker en mooier door het verlopen van tijd en gebruik. Ze leven.

Naast de 3 edities stelt Élise ook enkele unieke stukken tentoon. Opvallend is de enorme gespiegelde wand, opgebouwd uit verschillende oude spiegels. De spiegels, meestal 80 à 100 jaar oud, werden versneden, gepolierd en in een patroon verwerkt, waardoor het geheel een hedendaags kunstwerk wordt. Maar ook kleinere objecten zoals een ronde spiegel of een lampje zijn verkrijgbaar.

De objecten van Élise zijn verhalen. Ze balanceren op de grens tussen beeldende kunst, architectuur en design. Het zijn meer dan voorwerpen en komen voort uit een bewuste zoektocht naar de juiste verhoudingen, lichtinval en materialen. Als interieurarchitecte wordt Élise vaak geïnspireerd door de ruimtelijke omgeving. Deze creaties zijn de ultieme uiting van haar esthetische vormentaal. 

Élise Van Thuyne, Armoirés
Nog tot 13 november bij Frederic Hooft 
Gouvernementstraat 20, 9000 Gent
Open op afspraak

www.frederichooft.be

 

Over Élise Van Thuyne

Élise Van Thuyne is geen typische interieurvormgeefster. Als autodidact legt ze de evidenties en de regels van design en vormgeving naast zich neer. Met een open blik creëert ze al 15 jaar lang boeiende woningen en werkplekken. Ze verkiest daarbij eenvoudige oplossingen en schuwt alles wat pure decoratie is. Élise streeft vooral naar de juiste ruimtelijke indeling, lichtinval en materialen. Duurzaamheid is de sleutel. 

Huizen en interieurs moeten voor Élise geen showrooms zijn, maar plekken met een ziel, waar de verhoudingen van de ruimtes, de sfeer, het licht en circulatie kloppen. Haar projecten zijn geen decors, maar verhalen, waarbij de details het verhaal afmaken. In de opbouw speelt alles een rol: de bouwstijl van de woning, de omgeving, de bewoners zelf, de kleuren, de materialen en het licht. Het hangt aan elkaar vast. Daarom speelt Élise het liefst met materialen en oppervlaktestructuren, en bouwt ze ruimtes om tot verfijnde en evenwichtige gehelen. Haar ingrepen moeten welzijn brengen.

Op zoek naar een ruwe, onvolmaakte en tijdloze schoonheid, timmerde Élise op geheel eigen wijze aan haar carrière. Het leverde niet alleen een aantal prestigieuze projecten op, maar ook een groot netwerk van ambachtslui en kunstenaars, met wie ze vaak en graag samenwerkt. De werf is haar biotoop. Ze creëert ter plaatse in samenwerking met de aannemers, experimenteert en drijft hen tot het uiterste.

Armoirés is Élise’s eerste meubelproject.

Micha Pycke

Micha Pycke | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.