INTEGRATED 2017: de spraakmakende conferentie voor kunst en design vindt plaats op 14 & 15 november in deSingel

Tussen creativiteit en criminaliteit: kunst en design in het publieke domein

INTEGRATED 2017 is de zesde editie van het spraakmakende conferentieconcept georganiseerd door Sint Lucas Antwerpen. Het tweejaarlijkse event biedt een platform voor de fascinerende dialoog tussen kunst, design en maatschappij en wentelt zich gretig in dit prangend, polemisch discours. Integrated fungeert als een interdisciplinair en controversieel platform met een hoog festivalgehalte. Het is een forum waar sprekers, studenten en professionals hun werk en de onderliggende ontwerpprocessen, inspiratiebronnen en methodieken met elkaar confronteren. 

In 2017 focust het congres zich op het civiele domein, een ambigue derde gebied tussen markt en staat. In deze grijze zone worden, bij gebrek aan wettelijke context, meer dan ooit innovatieve, creatieve ideeën geïncubeerd die schipperen tussen legaliteit en illegaliteit.

Sprekers zijn onder andere:

  • Nadya Tolokonnikova, oprichter van Pussy Riot
  • Mike Monteiro, co-founder and design director of Mule Design
  • Oliviero Toscani, ontwerper van de controversiële campagnes voor Benetton
  • Robbert&Frank, hedendaagse kunstenaars, performers and videokunstenaars
  • Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K.
  • Metahaven, een collectief dat werkt op de grens tussen design, kunst en films
  • Paul Sahre, een grafisch ontwerper die regelmatig voor The New York Times werkt 

De volledige lijst van sprekers vind je hier

​Integrated belicht de veranderende posities van ontwerpers, architecten en kunstenaars en onderzoekt hoe zij verbindende actoren zijn in de ontwikkeling van nieuwe praktijken, al dan niet met een scherp artistiek en/of activistisch discours. Dit gebeurt vanuit een historisch besef, zodat de oorspronkelijkheid van ideeën wordt erkend en de inspiratie vormt voor een gedragen, optimistische en duurzame investering in de toekomst.

De blauwe zaal van deSingel is met 966 zitplaatsen de arena voor 16 lezingen van 40 minuten dgedurende de twee dagen. Het programma wordt onderbroken door een mini-conferentie-in-een-conferentie tijdens de lunchpauze, bekend als YONN. Dit 'Young Ones National Neographic' intermezzo biedt per dag 6 intrigerende micro-lezingen, innovatieve studentenprestaties, recente afstudeerprojecten en/of andere visuele chaos. Dit is wat Integrated als conferentie probeert te doen: een platform bieden voor de diverse maar zeer interessante visies van ontwerpers, artiesten, architecten en filosofen over hoe we een nieuwe en duurzame dynamiek in de maatschappij van morgen kunnen ontwikkelen. Soms werkelijk visionair en nauwelijks haalbaar vandaag, maar vaak ook erg concreet en onmiddelijk toepasbaar. 

Integrated2017 is de zesde editie en wil de vinger aan de pols houden door voortdurend nieuwe strekkingen op te sporen. Elke conferentie wordt ingeleid door een manifesto. Prof. Pascal Gielen (UA) en Hugo Puttaert (hoofd afstudeerrichting Grafisch Ontwerp en conferentieverantwoordelijke) schreven voor de editie van 2017: Between creativity and criminality. The art and design of civil domains. 

Integrated 2017
14 & 15 November 2017
deSingel, Atwerp
More info

Manifesto

PDF - 181 Kb

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.