Ingrid Deuss presenteert een solotentoonstelling van fotograaf Peter De Bruyne

Ingrid Deuss Gallery presenteert de tweede solotentoonstelling van de Belgische fotograaf Peter De Bruyne (geboren 1966 in Brugge).

De tentoonstelling Instant # Memory toont een twintigtal beelden die het proces van veranderende herinneringen centraal stellen. In zijn beelden tracht De Bruyne de verre herinnering weer te geven, ontdaan van alle details. Herinneringen zijn steeds het gevolg van patronen van elektrische en chemische activiteit in de hersenen. Deze activiteit is altijd in beweging. Wanneer we recente herinneringen vergelijken met oude herinneringen, merken we dat we geleidelijk aan details wegfilteren en andere kenmerken uitvergroten. Wat eerst een beeld was vol details, dimensies en een breed kleurenpalet filteren we uit tot er enkel contouren en vlakken, één dimensie en één kleur overblijft.

De Bruyne wil ons met zijn foto’s versneld tot dit uitgepuurde, gefilterde punt laten komen. ​ Alsof hij het heden overslaat en onmiddellijk in de herinnering stapt. Hij vangt de sfeer in dat ene beeld dat hij op precies het juiste moment maakt. Het zorgt ervoor dat de beelden onmiskenbaar De Bruyne zijn: onscherp, dromerig, fragiel, mystiek, filmisch, sfeervol, emotioneel. De kleuren zijn echter intiemer dan voorheen met veel groen- en grijstinten.

Net als zijn vorige reeksen zijn ook deze beelden ‘on the road’ gemaakt, in Spanje, Nederland, Engeland, Duitsland, België… De Bruyne daagt de toeschouwer uit om “creatief te kijken”. Hij toont ‘de andere kant’ aan wie het wil zien. Hij zoekt verder dan het evidente, laat weg en puurt uit. Wat op het eerste zicht een abstracte compositie lijkt, verandert na enige tijd kijken in floue landschappen of personages.

Peter De Bruyne
Instant # Memory
22 februari - 7 april 2019
Ingrid Deuss Gallery

Opening: Zondag 17 februari om ​ 15u

Geluidsinstallatie Geoffrey Burton
Muzikant, producer en componist Geoffrey Burton - die naast theater- film- en tv-werk ook samenwerkt(e) met Hong Kong Dong, DAAN, Iggy Pop, Sophie Hunger, Bashung en Triggerfinger - ontwierp een geluidsinstallatie met een speciaal voor de tentoonstelling gecomponeerde soundscape. 

 

Peter De Bruyne
Fotograaf Peter De Bruyne stelde onder meer tentoon bij Ingrid Deuss Gallery, Geukens & De Vil en Damasquine. Hij figureerde samen met muzikant Daan Stuyven in de Canvas-documentaire “De Nada” van Christina Vandekerckhove. ​ Recent bracht hij de boeken “Nada” en “Wisla Stories” uit. 

Hij ontwierp daarnaast ook achtergrondprojecties voor Festival van Vlaanderen Kortrijk, Slow Festival Concertgebouw Brugge en de “Le Franc Belge” en de “Nada” tour van Daan. Zijn foto’s worden regelmatig gebruikt door cultuurhuizen (Opèra de Paris, Triënnale Brugge, Ludwigsburger Festspiele) en voor platenhoezen (Veence Hanao/Le Motel, Daan). Hij is tevens programmamedewerker fotografie in het Concertgebouw Brugge.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.