Ingrid Deuss Gallery presenteert werk van de jonge Nederlandse fotografe Julie Van der Vaart

Ingrid Deuss Gallery presenteert een solotentoonstelling van de Nederlandse fotografe Julie van der Vaart (°1988, Maastricht). Het menselijk lichaam is, naast landschappen, het onderwerp dat voortdurend terugkeert in het werk van Van der Vaart. Ook de tentoongestelde reeks Beyond Time bevat monochrome naakten. Voor de reeks verwerkte ze haar foto's handmatig met chemicaliën om lichamen te produceren die lijken op te lossen in de kosmos, gelijktijdig verschijnen en verdwijnen. Een foto is prozaïsch een record van het verleden, maar nu blijft het eeuwig drijven in de denkbeeldige tijd. 

Die tijdsdimensie speelt een grote rol in het werk van Van der Vaart. Geïnspireerd door theorieën over niet-lineaire tijd, astrofysica en kwantummechanica, experimenteert ze in de donkere kamer. Of een foto gisteren of twee jaar geleden werd genomen, is daarbij niet van belang. Haar portretten ontdoet ze van de noties tijd en plaats. Het getoonde speelt zich nérgens af, evenmin is het op een tijdslijn te plaatsen. Het gefotografeerde ontstijgt zichzelf omdat het gehuld is in stilte. Van der Vaart toont een teruggetrokken en meditatieve wereld die de potentie in zich draagt van het intieme en universele. 

In het Instagram-tijdperk waarin verzadigde kleuren heersen, telefoons camera's zijn en foto's vaak brutaal en glanzend zijn, onderscheidt Van der Vaart zich met verontrustende maar vredige zwart-wit analoge foto's, die tegelijkertijd rustig en angstig zijn. Kleur geeft te veel informatie, terwijl Van der Vaart er de voorkeur aan geeft de essentie te bereiken. Persoonlijk en intuïtief tracht ze het kernpunt te bereiken. 

Julie van der Vaart 
Julie van der Vaart werd geboren in 1988 in Maastricht, maar woont momenteel in België, waar ze een baan in het kunstonderwijs combineert met haar fotografische persoonlijke projecten. Na een Master in Fine-arts, Fotografie aan de Media, Arts & Design-faculteit in Genk en een Master na Master-programma Research in Art and Design aan het Sint Lucas Antwerpen, deed ze een éenjarige residentie aan de Van Eyck Academie Maastricht. Hier richtte ze zich op de productie van zelf gepubliceerde fotoboeken waarvan Beyond Time (2017) de laatste was. 

In 2011 ontving Julie de gouden lens op het 33e Internationale Fotofestival in Knokke- Heist (BE); in 2014 was ze genomineerd voor de Gomma Photography Grant en in 2015 voor de Sony World Photography Award. Ze exposeerde in verschillende groepstentoonstellingen, zowel nationaal als internationaal, zoals in Het Fotomuseum van, Den Haag (NL) 2011; Z33, Hasselt (BE) 2013; Power Station Gallery, Londen (VK) 2013; Museum M, Leuven (BE) 2014; Neue Galerie im Hohmannhaus, Augsburg (DE) 2014; Viaduct Gallery, Des Moines (VS) 2014; Face to Face Gallery, Tokyo (JP) 2015; Atelier Néerlandais, Parijs (FR) 2015 en de Amsterdam Art Fair met Johan Deumens Gallery, Amsterdam (NL) 2017. 

Julie Van der Vaart
Beyond Time
2 februari - 24 maart 2018
Ingrid Deuss GalleryDeze perstekst bevat fragmenten uit teksten van Merel Bem, Agnes Deer & Luc Rabaey

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.