Independent Régence stelt 2 nieuwe tentoonstellingen voor

In Independent Régence, de permanente tentoonstellingsruimte opgericht door de kunstbeurs Independent, worden het hele jaar door programma's en tentoonstellingen gepresenteerd van onafhankelijke ledengalerijen en non-profitorganisaties. Vier keer per jaar worden leden uitgenodigd om een ​​speciale tentoonstelling in Régence te presenteren en om er kunstenaars uit hun programma te tonen. Dit najaar is het de beurt aan Supportico Lopez uit Berlijn en Boatos Fine Arts (BFA) uit Sao Paulo. Nog tot 7 oktober stellen zij er tentoon.

-------------------------------------------------

Supportico Lopez presenteert een duotentoonstelling voor met werk van de Canadese kunstenaar Zin Taylor en Charlie Billingham. Zin Taylor stelt er zijn nieuwe reeks mobiles voor die hij realiseerde voor de recente tentoonstelling ‘Creative Writing' in het Westfälischer Kunstverein in Münster. Ze zijn zo geïnstalleerd dat ze het plafond en het uitzicht boven het grote dakvenster op de  eerste verdieping bedekken. Taylor, die jarenlang in Brussel woonde, gebruikt vertrouwde visuele hints om de mysterieuze scheiding tussen concept en materiaal te onderzoeken. Hij vraagt zich af   hoe objecten een gedachte kunnen vertalen en hoe ideeën passende vormelijke uitdrukkingen kunnen vinden.

Charlie Billingham neemt de tweede ruimte voor zijn rekening en creëert een nieuwe muurschildering die als achtergrond fungeert voor een nieuwe reeks schilderijen die hij speciaal voor deze expo creëerde. Charlie Billingham maakt zeer heldere en levendige schilderijen en decoratieve installaties. Hij gebruikt hierbij taal ontleend uit de kunst, interieurinrichting, printontwerp en kunstgeschiedenis, en is geïnspireerd door historische symboliek die dateert uit de  late 18de en vroege 19e eeuw. Op stilistisch niveau introduceert Billingham elementen van ritme en onvoorspelbaarheid die vergelijkbaar zijn met muzikale improvisatie. De muurschildering  waarover  zijn  doeken  gewoonlijk  hangen, worden in dit opzicht een soort grondlaag die door zijn tinten in harmonie is met de schilderijen. 

-------------------------------------------------

BFA brengt HERE, een groepstentoonstelling met werken van Yannic Joray (Zürich, Zwitserland, 1986), Franco Mazzucchelli (Milaan, Italië, 1939) en Thomaz Rosa (São Caetano do Sul, Brazilië, 1989).

HERE is opgevat als een voorstelling, waar de werken in hun verschillende gedaantes een manifestatie zijn van private, persoonlijke en collectieve ruimtes. Elke kunstenaar verkent de idee van ruimte door middel van toepassingen die zeer van elkaar verschillen. Soms is dit idee zo intiem en autobiografisch geëxploreerd of heeft de kunstenaar dit ervaren in zijn publieke en collectieve dimensie.  De show vormt werelden en fantasieën die de kijker naar unieke en ongewone realiteiten voeren.


De kleisculpturen van Yannic Joray vertegenwoordigen persoonlijke scènes en verhalen die de kunstenaar beantwoordt als collectief en gedeeld. Zijn sculpturen zijn zo gevormd dat elk werk een onbestemd gevoel van vertrouwdheid veroorzaakt. Het zijn lichte creaties, vaak fragiel en op de vloer geïnstalleerd, zodat ze haast in de omgeving opgaan. Zo ontstaat een perfecte dialoog tussen het imaginaire en de realiteit.

Franco Mazzucchelli heeft sinds de jaren 60 de expressieve mogelijkheden van synthetische materialen onderzocht net als de relatie tussen kunstwerk en tentoonstellingsruimte, bedoeld als sociale omgeving. Polyesterhars, polyurethaan, hitte- en krimpbestendige folie en opblaasbaar PVC zijn materialen die voornamelijk in de zware industrie worden gebruikt en bij de productie van gewone gebruiksvoorwerpen. Mazzucchelli verheft deze materialen vanuit een persoonlijke en nuttige perceptie naar een sculpturaal en monumentaal niveau.

Het werk van Thomaz Rosa reflecteert de schilderkunst en zijn geschiedenis. 

Thomaz probeert door middel van zijn eigen proza de taal en de picturale invloeden op een subjectieve manier te herwerken. Hij gebruikt hiervoor verwijzingen die ver staan van het klassieke concept van schilderkunst. De kunstenaar herwerkt de traditie door middel van verschillende technieken en stijlen. Hij voegt persoonlijke en collectieve momenten samen met als doel het canvas zowel uniek als universeel te maken. 

-------------------------------------------------

Independent is een jaarlijkse kunstbeurs die door en voor galerijen wordt opgesteld, en die de traditionele manieren van het presenteren en het ervaren van hedendaagse kunst in vraag stelt. Independent biedt een samenwerkingsplatform dat balanceert tussen een gecureerde museumtentoonstelling en een verrassende beurservaring. 

Independent Régence is een permanente tentoonstellingsruimte gevestigd in de Regentschapsstraat in Brussel die het hele jaar door programma's ondersteunt van onafhankelijke ledengalerijen en non-profitorganisaties. Vier keer per jaar wordt een onafhankelijk lid uitgenodigd om een ​​speciale tentoonstelling in Régence te presenteren en om kunstenaars uit hun programma te tonen.

-------------------------------------------------

Van 7 september tot 7 oktober
Open van woensdag tot en met zaterdag, 12-18u30;
Regentschapsstraat 67, 1000 Brussel

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.