iMAL presenteert The Artwork as a Living System, een overzichtstentoonstelling van het baanbrekende werk van Christa Sommerer & Laurent Mignonneau

iMAL (het Brusselse centrum voor artistieke praktijken rond creatief en kritisch gebruik van nieuwe technologieën) presenteert The Artwork as a Living System, een overzichtstentoonstelling van het baanbrekende werk van Christa Sommerer & Laurent Mignonneau.

De tentoonstelling, die op 14 april opent, verbindt kunst en natuur met de meest innovatieve technieken die worden toegepast in virtuele en interactieve projecten.

De interactieve installaties in de tentoonstelling vertellen het verhaal van bijna 30 jaar artistiek werk van het Oostenrijks-Franse kunstenaarsduo, waarvan de werken technologisch inventief, wetenschappelijk leerzaam en artistiek fantasierijk zijn. Ze zijn pioniers op het gebied van "Art of Interface", waarbij innovatieve technische interfaces fysieke interactie mogelijk maken tussen simulatieve visuele werelden en de wereld van natuurlijke zintuigen.

De tentoonstelling bestaat uit 14 interactieve installaties die het duo sinds het begin van de jaren negentig maakte, waarvan de meeste prijzen hebben gewonnen op de belangrijkste festivals voor kunst, wetenschap en digitale cultuur wereldwijd. De gepresenteerde werken bieden een intieme en tastbare benadering van concepten als kwantumfysica, de theorie van complexe systemen, genetica, moleculaire nanowetenschap of kunstmatig leven.

Al heel vroeg gebruikten Sommerer & Mignonneau algoritmen om niet alleen vormen van leven, maar ook hun evolutie en groei weer te geven. In veertien installaties, die alleen door toedoen van het publiek tot stand komen, worden door de mens gemaakte kunstmatige systemen getoond die gedrag vertonen als natuurlijke levende organismen. Planten, water en licht worden gevoelige interfaces waarmee het publiek virtuele omgevingen kan creëren en zich ermee kan verbinden. Technische apparaten die oorspronkelijk door het kunstenaarspaar zijn ontworpen, produceren virtuele werkelijkheden en meeslepende omgevingen.

Hun werken, nu bijna digitale kunstklassiekers, openen een nieuw perspectief waarin kunstwerken fungeren als levende systemen. Weinig kunstenaars hebben de overgang van bewegende beelden naar levende beelden zo vormgegeven als Sommerer en Mignonneau.


Praktische info

The Artwork as a Living System
Christa Sommerer & Laurent Mignonnea
14.04 - 24.09.2023

iMAL
Koolmijnenkaai 30-34
1080 Brussel
https://www.imal.org

Persvoorstelling: 14 april 2023, 11u. ​
Na de rondleiding in de tentoonstelling in het bijzijn van de kunstenaars is er een lunch voorzien in het nabij gelegen restaurant Nightshop

Deze uitzonderlijke retrospectieve is het resultaat van een coproductie tussen ZKM Center for Art and Media Karlsruhe (Duitsland), OÖ Landes-Kultur GmbH, Linz (Oostenrijk) en iMAL Brussels (België).

De tentoonstelling wordt vergezeld van een publicatie in het Engels onder redactie van Karin Ohlenschläger, Peter Weibel en Alfred Weidinger in de Leonardo Book Series in samenwerking met MIT Press.


Beelden


Over de kunstenaars

Christa Sommerer en Laurent Mignonneau zijn beiden digitale kunstenaars, onderzoekers en pioniers op het gebied van interactieve kunst die wereldwijd erkenning hebben gekregen. Na tien jaar werken, lesgeven en onderzoek doen in de Verenigde Staten en Japan, richtten zij de afdeling Interface Cultuur op aan de Universiteit voor Kunst en Industrieel Ontwerp in Linz, Oostenrijk, en zijn daar momenteel mede-directeur.

Sommerer is ook gastprofessor aan de Universiteit van Aalborg, Denemarken, en gastprofessor aan de CAFA Central Academy of Fine Arts Beijing. Laurent Mignonneau is gastprofessor aan de Université Paris 8 in Parijs, Frankrijk.

Samen hebben ze ongeveer 50 werken van interactieve kunst gecreëerd waarvoor ze talrijke prijzen hebben ontvangen: de Premio de ARCO BEEP in Madrid, Spanje, in 2016; de Wu Guanzhong Prize for Innovation in Art and Science in 2012, toegekend door het Ministerie van Cultuur van de Volksrepubliek China; de Golden Nica Prix Ars Electronica in 1994; een Ovation Award op het Interactive Media Festival in Los Angeles in 1995; een Multi Media Award '95 van de Multimedia Association of Japan; de World Technology Award 2001 van het World Technology Network in Londen, Verenigd Koninkrijk en de uni:invent Prize, 2008, toegekend door het Ministerie van Wetenschap en Onderzoek in Oostenrijk.

Sommerer en Mignonneau hebben deelgenomen aan meer dan 300 internationale tentoonstellingen en hun werken bevinden zich in musea en collecties over de hele wereld. Tot de meest prestigieuze behoren het Festival International d'art numérique, Montreal; ISEA Hong Kong; ARCO Madrid, Ars Electronica, Linz; Art and Artificial Life, VIDA, Madrid; het ZKM Media Museum, Karlsruhe; Arts Santa Monica, Barcelona; het MOT Museum of Contemporary Art Tokyo; het Seoul Metropolitan Museum of Art; en het Exploratorium, San Francisco. 


Over iMAL

iMAL is een plek voor artistieke praktijken rond creatief en kritisch gebruik van nieuwe technologieën. iMAL brengt daarvoor een community van kunstenaars, denkers, makers en burgers samen uit binnen en buitenland in een geheel vernieuwde infrastructuur en met een focus op onderzoek, productie en presentatie.

Door de kunstpraktijk in al haar fases en facetten op te volgen, staat iMAL dicht bij de nieuwste artistieke praktijken, maatschappelijke tendensen en technologische ontwikkelingen. Als werkplaats, laboratorium en presentatie platform op het snijvlak van kunst, techniek, wetenschap en samenleving neemt ze een unieke positie in door hedendaagse kunstproductie te verbinden met andere sectoren –- zowel op lokaal, nationaal als op internationaal niveau.

iMAL ziet het als haar opdracht om deze gemeenschap te laten groeien, te versterken en te diversifiëren. Ze zal haar werking verbreden en toegankelijk te maken voor nieuwe publieken.

De unieke expertise van kunstenaars en hun bijzondere blik op maatschappij en technologie staat hierbij steeds in het middelpunt. iMAL wil via deze blik informeren over (technische) ontwikkelingen, burgers inspireren en aanmoedigen om actief deel te nemen aan de nieuwste digitale culturen, maar hen ook mondig maken en kritisch leren staan ten aanzien van de uitdagingen die aan de digitale revolutie verbonden zijn.

iMAL zet haar unieke positie als platform in om andere kunstenaarsinitiatieven, workshops en festivals met een focus op kunst, wetenschap en technologie met elkaar te verbinden. iMAL ziet het als haar missie om deze activiteiten op een zichtbare en publieksvriendelijke manier te vertalen naar haar programma en zo een brug te slaan tussen het professionele veld en een breder publiek.

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.