iMAL presenteert een tentoonstelling over het belang en de invloed van algoritmes in onze samenleving

 • In een steeds meer geparametriseerde wereld, waar algoritmen beslissingen nemen in talloze aspecten van ons leven zoals werk, vrije tijd of gezondheid, wil de tentoonstelling “Code & algorithms. Wisdom in a Calculated World” dit fenomeen en de implicaties ervan inzichtelijk te maken door vragen en kennis te genereren die uitnodigen tot reflectie en debat.
 • Aan de hand van interactieve installaties van 12 kunstenaars maakt de tentoonstelling een reis langs verschillende gebieden waarop algoritmen invloed hebben op onze samenleving: het belang van hun neutraliteit en efficiëntie, de risico's van algoritmische vooringenomenheid, de hulpmiddelen om de privacy van gegevens te beschermen, de link tussen mensen en kunstmatige intelligentie, en hun bijdrage aan het vinden van antwoorden op kwesties die anders jaren zouden duren om op te lossen of te ontcijferen.
 • De tentoonstelling, te zien van 17 november 2023 tot 18 februari 2024 in iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology in Brussel, wordt geproduceerd door Fundación Telefónica en gesteund door de Ambassade van Spanje in België.
 • De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Spaanse voorzitterschap van de EU en is gekoppeld aan het project The Future of Living, een cultureel programma van EUNIC BRUSSELS, bedoeld om kritische en creatieve reflectie te bevorderen over de toenemende automatisering van ons leven, werk en sociale ruimten. Op 8 en 9 december vindt een reeks conferenties over dit thema plaats in iMAL en Bozar in Brussel.

Persbericht
Brussel, 8 november 2023

In de afgelopen jaren, die werden gekenmerkt door een steeds meer kwantificeerbare en geparametriseerde wereld, zijn de woorden "code" en "algoritme" ons dagelijks leven binnengedrongen. Hoewel ze voor de meeste mensen onzichtbaar en onbegrijpelijk zijn, is het essentieel om te begrijpen hoe ze werken en welke ethische uitdagingen ze met zich meebrengen, aangezien hun toepassingen in verband met machinaal leren en Big Data talloze aspecten van ons leven bepalen, zoals werk, vrije tijd en gezondheid.

De tentoonstelling 'Code en algoritmen. Wijsheid in een berekende wereld' probeert dit fenomeen en de implicaties ervan begrijpelijk te maken door vragen en kennis te genereren die uitnodigen tot reflectie en debat: kunnen algoritmen een grotere neutraliteit en efficiëntie garanderen, zijn ze zo vrij van menselijke vooroordelen als we geneigd zijn te denken, hoe kunnen we onze menselijkheid laten zegevieren in een berekende wereld?

De tentoonstelling, te zien van 17 november 2023 tot 18 februari 2024 in iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology in Brussel, is geproduceerd door Fundación Telefónica met de steun van de Ambassade van Spanje in België. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en is gekoppeld aan het project "The Future of Living", een cultureel programma van EUNIC Brussel dat bedoeld is om een kritische en creatieve reflectie op artificiële intelligentie en de toenemende automatisering van ons leven, werk en sociale ruimten te bevorderen. Op 8 en 9 december vindt een reeks conferenties rond dit thema plaats in iMAL en Bozar in Brussel.

De tentoonstelling is samengesteld door Manuela Naveau, kunstenares, curator en docent aan de Universiteit voor Kunst en Design in Linz, en kon ook rekenen op het advies van verschillende experts. Het brengt werken van 12 kunstenaars samen met informatieve audiovisuele beelden van Sergio Oslé, CEO van Telefónica España; Gemma Galdón-Clavell, gepromoveerd in Veiligheid en Technologiebeleid en directeur van Eticas Consulting; Marta Peirano, journalist en onderzoeker gespecialiseerd in technologie, en Coral Calero, gepromoveerd in Computertechniek en professor in Computertalen en -systemen aan de Escuela Superior de Informática van de Universiteit van Castilla-La Mancha. Ze bespreken de impact van algoritmen op ons leven, hoe menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie elkaar kunnen aanvullen, wat de volgende ontwikkelingen op dit gebied zijn, wat algoritmische vooringenomenheid inhoudt, hoe we de privacy van de gegevens die via algoritmen worden verkregen kunnen beschermen en welke impact ze hebben op het milieu.


'Code and Algorithms. Wisdom in a Calculated World'
17 november 2023 - 18 februari 2024 ​
iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology ​
https://www.imal.org/nl
​ ​
Een tentoonstelling geproduceerd door Fundaction Telefonica en samengesteld door Manuela Naveau, met de steun van de Ambassade van Spanje in België.

Kunstenaars

 • Trevor Paglen
 • Kyriaki Goni
 • Mushon Zer-Aviv
 • Clara Boj & Diego Diaz
 • Shinseungback Kimvonghun
 • Danja Vasiliev
 • Manu Luksch
 • Egor Kraft
 • Ahmed Jamal & Simon Weckert
 • SuperComputing Barcelona

Beelden

 

Geproduceerd door Fundación Telefónica

 

Met de steun van

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.