IBASHO presenteert Ronin de Goedes visuele dagboek van zijn tijd met een traditionele Japanse tatoeagemeester

Een unieke inkijk in de (onder)wereld van de traditionele Japanse full-body tattoos en diens linken met de Japanse maffia.

IBASHO presenteert de tentoonstelling en het boek Asakusa van de Nederlandse fotograaf Ronin de Goede. Asakusa is de Goede's visuele dagboek van de tijd die hij doorbracht tussen 2011 en 2020 met het volgen van Horikazu, een traditionele Japanse tatoeagemeester in de wijk Asakusa in Tokio. Het resultaat zijn rauwe beelden van Yakuza bendeleden, intieme tatoeagesessies en het leven en werk van een traditionele Japanse tatoeagemeester in Tokio.

Japan is van oudsher, en nog steeds, een land waar tatoeages nauw verbonden zijn met de criminele onderwereld. Het volgen van het werk van Horikazu – zijn specialiteit is de 'full body tatoeage' – verschafte de Goede langzaam maar zeker toegang tot de wereld van de Yakuza, de Japanse maffia...

Asakusa – zowel het boek als de tentoonstelling – toont een selectie zwart-wit beelden van Horikazu en zijn klanten die hem inhuren voor zijn specialiteit: full-body tattoo. De beelden tonen onder meer Horikazu's tatoeagestudio, portretten van klanten, reportages van de 'Sanja matsuri', en intieme opnamen van bendeleden die van het leven genieten, ook met hun familie.

De Goedes contrastrijke zwart-wit fotografische stijl vertegenwoordigt niet alleen een nieuwe houding ten opzichte van het medium, maar ook ten opzichte van de werkelijkheid zelf. De kijker wordt als het ware uitgenodigd de lege plekken in te vullen. Onderwerpen die niet volledig in beeld zijn of zelfs zeer onscherp, kunnen representatief zijn voor iets of iemand: minder feitelijke informatie laat meer aan de verbeelding over. Het is een stijl die uitnodigt tot nadenken, in tegenstelling tot de huidige cultuur van inwisselbare en wegwerpbare inhoud die in één oogopslag kan worden begrepen.


Ronin de Goede: Asakusa
Tentoonstelling
25 maart - 2 mei 2021
IBASHO
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen

Boek
Uitgever: Zen Foto Gallery
216 pagina's
€ 80.19
Meer info
hier


Ronin de Goede (°1978, Nederland) laat zich inspireren door zowel het alledaagse als het vluchtige. Het vermogen om te zien in grijstinten stelt hem in staat zich te concentreren op licht en schaduw, texturen, vormen en expressies, waarbij hij zijn studies grafische vormgeving, beeldende kunst en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag inbrengt.

Zijn favoriete camera is een analoge zwarte Leica MP met Kodak 400 TRI-X, die hij kreeg in ruil voor een verzameling oorlogsmemorabilia die hij en enkele vrienden hadden verzameld op de ruïnes van de Atlantikwall, de kustversterking die Duitsland tussen 1942 en 1944 langs de kust van het Europese vasteland en Scandinavië bouwde.

In plaats van digitaal te fotograferen en af te drukken, maakt de Goede zijn eigen karakteristieke handgemaakte zilvergelatine afdrukken in een donkere kamer in een bos in de buurt van Den Haag. Of het nu onder deze lommerrijke schaduw is of tussen de schaduwen die de zonovergoten straten van Asakusa doorkruisen, de Goede glijdt met gemak van klompen naar kimono, en kan soms in beide worden gespot.

Twee jaar geleden werd Ronin de Goede officieel fotograaf voor de grootste yakuza-groep die de Sanja matsuri bijwoonde, de 5e Takahashi-gumi (een subgroep van Sumiyoshi-kai, het op één na grootste misdaadsyndicaat van Japan.)


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.