IBASHO presenteert OTANI NIEUWENHUIZE, een nieuwe samenwerking van de Japanse fotograaf Shinji Otani en de Nederlandse fotograaf Johan Nieuwenhuize

IBASHO presenteert OTANI NIEUWENHUIZE, een nieuwe samenwerking van de Japanse fotograaf Shinji Otani (1972) en de Nederlandse fotograaf Johan Nieuwenhuize (1980). In de tentoonstelling zijn 30 tweeluiken te zien, waarbij telkens hetzelfde subject wordt gefotografeerd op dezelfde dag door de beide kunstenaars. Met hun project ‘OTANI NIEUWENHUIZE’ kijken de kunstenaars naar de Japanse en Nederlandse cultuur en naar het culturele toerisme.  De kunstenaars onderzoeken het collectieve geheugen dat zich ontwikkelt tussen hen, wanneer zij hetzelfde subject fotograferen op dezelfde dag. Zich gedragend als toeristen fotograferen zij plaatsen waar cultuur ‘geconsumeerd’ wordt. In Nederland hebben zij het Rijksmuseum en De Efteling in Kaatsheuvel bezocht. In Japan bezochten zij het Dazaifu Tenmangu heiligdom en de historische plek Dejima in Nagasaki waar de VOC handel bedreef. De vijfde locatie was het amusementspark Huis ten Bosch in Nagasaki, waar de Japanse en Nederlandse cultuur samenkomen.

Beide kunstenaars ontmoetten elkaar bij een groepstentoonstelling op Unseen 2014. Hoewel hun werk een andere uitwerking heeft, herkenden ze interessante overeenkomsten en eenzelfde houding ten opzichte van het medium in elkaars praktijk. Hun aanpak overlapt voor een groot deel, maar hun concepten en fascinaties verschillen van elkaar. Beide kunstenaars wandelen door de stad en fotograferen instinctief en continu. Beiden werken vanuit hun eigen beeld archief en combineren beelden die gemaakt zijn in verschillende steden en periodes. Otani’s werk is documentair, Nieuwenhuize’s werk is abstract. 

De theorie over het transactieve geheugen laat ons zien dat mensen die in duo’s of groepen werken een groter collectief geheugen opbouwen dan twee individuele personen. Wanneer twee vrienden in een stad rondwandelen, onthouden zij selectief, onbewust steunend op het geheugen van de ander. 

 

Na de succesvolle presentatie van het project in Japan in de herfst van 2016, zijn nu zo'n zestig foto's te bewonderen bij IBASHO. 

 

Publicatie
Bij de tentoonstelling komt een publicatie uitgegeven door Tique art publicaties. De publicatie bestaat uit vijf tijdschriften, één tijdschrift per locatie met essays van neuropsycholoog Robin van Emden en schrijver / fotografische onderzoeker, Taco Hidde Bakker. Een speciale limited edition is verkrijgbaar in een Japanse handgemaakte houten doos met twee edities, door de kunstenaars gesigneerd en genummerd. Beide boekvormen zijn verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling.

Daarover zeggen zei: ‘Het fotograferen is slechts een deel van het proces. We laten elkaar beelden zien, als bij een spelletje kaart, de een laat iets zien en de andere probeert het te matchen of te overtreffen. Tijdens het editen van het boek en het combineren van beelden ontstaat er zo een nieuwe inhoudelijke laag, een laag die alleen kan bestaan tussen de twee beelden.’

Praktische info
OTANI NIEUWENHUIZE
16 februari - 19 maart
Opening: 16 februari, 19:00-22:00
IBASHO
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen
www.ibashogallery.com

 

Micha Pycke

Micha Pycke | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.