IBASHO presenteert nieuw werk van de Japanse fotografe Mika Horie

IBASHO presenteert het werk van Mika Horie in haar eerste solotentoonstelling bij IBASHO: 'Trees, Water and Light'. Tegelijk wordt ook haar nieuwste boek met dezelfde titel door the(M) éditions & IBASHO uitgegeven.

Horie is een Japanse fotografe die zich toelegt op het maken van cyanotypes — een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat — op zelfgemaakt papier. Bomen, water en licht zijn de belangrijkste elementen die Horie gebruikt om haar kunstwerken te creëren.

Horie, die opgroeide in Kyoto, studeerde fotografie en design aan de Kyoto University of Art and Design, en beeldende kunst met een focus op Europese conceptuele kunst aan Kingston University London. 

Sinds 2013 woont ze in Yamanaka Onsen, Kaga, prefectuur Ishikawa, in een Meiji-tijdperk boerderij en studio in de bergen. 

Nadat de sneeuw in de lente is gesmolten, rijdt Horie over smalle kronkelweggetjes de bergen in om haar enorme Land Rover te vullen met gampi-takken - de grondstof voor het maken van traditioneel papier. Horie verwerkt de gampi-vezels volledig met de hand tot delicaat uitziend maar stevig papier, het materiaal waarop zij cyanotypische afbeeldingen drukt van de landschappen, het gebladerte, bijna-vergeten dorpen en voorwerpen in of rond haar huis. 

Horie's fotografische proces is bijna net zo natuurlijk en tijdrovend als het maken van haar papier. Nadat zij haar natuurlijke omgeving heeft gefotografeerd, behandelt Horie haar papier met ijzer-ammoniumcitraat en kaliumferricyanide, legt ze de negatieven direct op het papier en laat ze ze door de zon belichten tot cyaan- en diep-indigokleuren. Daarna wast ze het papier met bronwater om het beeld te fixeren en laat ze het kunstwerk drogen in de wind.

Horie's prenten zijn allemaal verschillend, uniek, zelfs als ze dezelfde afbeelding laten zien, vanwege het handgeschepte papier en het steeds veranderende zonlicht. Elke prent heeft een andere textuur, enkele onscherpe delen en een grote verscheidenheid aan blauwtinten.

Haar werk is doordrenkt van wabi sabi. Wabi sabi is het Japanse esthetische concept dat over het algemeen wordt omschreven als "een schoonheid van de onvolmaakte, vergankelijke en onvolledige dingen. Een schoonheid van bescheiden en nederige dingen. Een schoonheid van de onconventionele dingen.

"Wabi sabi is simpelweg het gevoel van mijn dagelijkse leven van creëren. Elke dag besteed ik een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het vangen van de essentie van rust, harmonie, schoonheid en imperfectie door foto's te maken, papier te maken en cyanotype. Ik omarm de toestand van gampi boomvezels, bronwater en zonlicht dat steeds verandert. Op een dag realiseerde ik me dat het omringd zijn door een overvloedige natuur mijn mentaliteit heeft veranderd. Ik begin mijn imperfecties te begrijpen."
- Mika Horie

De tentoonstelling 'Trees, Water and Light' bevat werken die Horie's hele carrière als fotografisch kunstenaar omspannen, van 2014 tot haar nieuwste ongeziene werken.

De tentoonstelling loopt van 29 januari tot en met 13 maart 2022.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.